home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Élményalapú programozóiskola
Kartali Róbert
2020.02.04.
LXXV. évf. 5. szám
Élményalapú programozóiskola

A programozás egy alapképesség, akár a számolás vagy az olvasás. Olyan, mint egy univerzális nyelvtudás, de legfőképpen maga a jövő — hangzott el a Logiscool szabadkai kirendeltségének nyílt napján. A Logiscool 2014-ben jött létre Magyarországon, ma már csaknem 20 országban van jelen, világszerte több mint 90 iskolával és mintegy 55 000 diákkal.

Az iskola franchise-rendszerben működik, szerbiai központja Szabadkán található, emellett Zentán is működik egy, sőt, az ország más városaiban is nyílnak majd továbbiak.

A Logiscool élményalapú oktatásban részesíti a gyerekeket, akik azért is szeretik ezt a programot, mert itt számítógépes játékokat és applikációkat készíthetnek, melyekkel egyébként is játszanak. Ez az ő világuk, és a Logiscool ide csöppenti bele azt a tudást és képességfejlesztést, amelyre szükségük lehet a jövőben — emelték ki az iskola nyílt napján. A sajtó képviselőit Szentpéteri Zorica és Rózsa Zsombor, a Logiscool két szabadkai igazgatója vezette körbe az iskola tantermeiben, ahol oly módon tanítják a programozást a gyerekeknek, hogy közben strukturált gondolkodásra ösztönzik őket, hogy a későbbiekben minél több programnyelv elsajátítására legyenek képesek.

— A programozás fejleszti a gyerekek algoritmikus és logikus gondolkodását, a szervezőkészségét, javul náluk a megosztott figyelem képessége, és további fontos kompetenciákra is jó hatással van. Az iskolai rendszer a hangsúlyt a lexikális tudásra helyezi, de ma már nem ez a prioritás, hiszen ez az anyag gombnyomásra elérhető. A gyerekeknek használható tudásra van szükségük, meg kell tanítani őket eljutni az információig, majd értelmezni azt, feldolgozni és összehasonlítani. Ezek azok a képességek, amelyek igazán fontosak, és a programozás közben ezek a készségek is fejlődnek. Mindemellett a gyerekek itt egy alkotófolyamatban is részt vesznek — emelte ki lapunknak Rózsa Zsombor. Mint mondta, az iskola irodaszerű kialakítással várja a fiatalokat, aminek szintén nevelő hatása van. A képzések szerb és magyar nyelven is elérhetőek, a munka pedig kis csoportokban folyik 6—12 gyerekkel, és mindenki számára saját laptopról is gondoskodnak az órákon. Egy kurzus 17 alkalomból áll, és minden egyes foglalkozás 90 percig tart — tette hozzá az igazgató. — A gyerekek minden tanórán kapnak egy projektumot, egy játékot, melyet le kell programozniuk. Az óra végére elkészülnek vele, így sikerélménnyel mennek haza. A játékok megtervezése meglehetősen igényes feladat, mert magát a játékot is ki kell találni, de ezen túl jelentős fizikai és elméleti tudás is szükséges, például számolni kell a gravitációval, de ha víz alatt zajlik, akkor Arkhimédész és a felhajtóerő törvényével, úgyhogy ezek a feladatok nagyon komplex tudást adnak a gyerekeknek. A programozás során például már nyolcéves korukban találkozhatnak Kirchhoff törvényével, mellyel az iskolában csak jóval később fognak. A Logiscoolban tizenegy éven keresztül tanulhatnak programozást, hiszen az iskola rendszere egy komplex programon alapul, mely héttől tizennyolc éves korig van felépítve. Amikor kurzust lépnek, akkor az mindig az előzőre épül. Rendkívül átgondolt és jól strukturált rendszerről van szó, és a programozáson túl olyan jellegű tudást is szerezhetnek, amely köthető a programozáshoz. Például a videóvágás vagy a robotika területén is vannak képzések, továbbá azt is megtanulják, hogyan kell egy játékot három dimenzióban megalkotni.

Egy féléves kurzus díja 21 600 dinár, melyet a szülők havi részletek formájában is törleszthetnek. Szabadkán szeptemberben nyílt meg az iskola, októberben indult el az első kurzus, összesen 78 résztvevővel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..