Elkészült az új alkotmány

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Elkészült az új alkotmány

Az új alkotmány elfogadása utáni pillanat: a Tisztelt Ház tagjai a Himnuszt éneklikValószínűleg az elkövetkező időszakban, évtizedekben nem lesz olyan erősen támogatott kormányzat Magyarországon, mint a jelenlegi, mivel kétharmad közelébe igencsak nehezen kerülhetnek majd pártok a jövendő v...

Az új alkotmány elfogadása utáni pillanat: a Tisztelt Ház tagjai a Himnuszt éneklik

Valószínűleg az elkövetkező időszakban, évtizedekben nem lesz olyan erősen támogatott kormányzat Magyarországon, mint a jelenlegi, mivel kétharmad közelébe igencsak nehezen kerülhetnek majd pártok a jövendő választáson. Alkotmányozni, illetve új alaptörvényt készíteni mindenesetre csak kétharmados többséggel lehetséges. A ritka pillanatot tehát megragadta a Fidesz és a KDNP alkotta kormánykoalíció: az előző alkotmány ugyanis a rendszerváltás hajnalán ideiglenes érvényűnek számított, s azt a kitételt tartalmazta, hogy a jövendőben egy erőteljes támogatottságú kormányzat vagy akár egy kétharmadot érő kormány-ellenzéki megegyezés tovább fejlesztheti vagy megújíthatja. Kétségtelen az is, hogy a térség keleti blokkhoz tartozó államai szinte kivétel nélkül teljes egészében új alkotmányt készítettek elő - egyedül Magyarországon maradt meg az 1949-es keltezésű. Akármennyire foltozgatták is az alaptörvényt a rendszerváltáskor, a kényszerű közmeggyezés sok-sok félkompromisszumot eredményezett.
Természetesen lehet azt mondani, hogy nem kell most új alkotmány, meg hogy nincs össztársadalmi megegyezés az ügyben, továbbá, hogy annak idején a szocialista-szabad demokrata kétharmados kormány sem alkotmányozott. Cáfolatként rögtön megemlíthető, hogy azért nem vitték véghez alkotmányozási szándékukat (mely szándék nagyon is megvolt bennük), mert egymás közt nem tudtak megegyezni. A kicsi, azaz a kisebbik koalíciós párt túl sokat akart, a nagy úgyszintén - hogy egyszerűen fogalmazunk. Össztársadalmi megegyezésre pedig akkor még kevésbé volt esély, jelenleg ez sokkal nagyobb mértékben valósul meg. Azt meg senki ne gondolja, hogy létezik olyan alkotmány a világon, amelynek tervezetére mindenki rábólintott. A miért most kellett? kérdésre pedig Stumpf István jogász-politológus, a Fidesz egykori kancelláriaminisztere a következő választ adta: ''Átfogó változtatásokra van szükség a társadalom alrendszereiben és az azokat összehangoló kormányzati rendszerben is. Mivel a két évtizede kialakított modellben komoly működési zavarokat okozó belső feszültségek halmozódtak fel, a rendszerváltás rendszere nem képes hatékonyan kezelni a szociális problémákat, és nem tudott sikeresen alkalmazkodni a megváltozott nemzetközi erőtérhez. Az új alaptörvény megalkotása mellett szól, hogy egy alkotmány minőségét annak koherenciája, a benne foglalt érték- és intézményrendszer hatékonysága, továbbá rendkívül erős szimbolikus jelentősége adja.”
Mikor lép életbe és mit is tartalmaz az új alaptörvény?
Csaknem egyévnyi alkotmány-előkészítési folyamat után a magyar parlament kétharmados többsége megszavazta az új alkotmányt, mely alaptörvény 2012. január elsején lép hatályba. Az új alkotmányra 262-en szavaztak igennel, 44-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. Igennel voksoltak a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint egy független képviselő. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő. Egy független képviselő tartózkodott. Az alkotmányozásban és a szavazáson nem vett részt az MSZP és az LMP.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint Magyarország új alaptörvénye visszakapcsolja a jogalkotást a történeti alkotmány folyamatába. ''A múltunkból, a hagyományainkból építkezik, de a jövőt is szem előtt tartva a jelen problémáira keres és ad választ. Az új alaptörvény a nemzeti érdekekből indul ki, de azok érvényesítését a XXI. század együttműködő Európájában tartja lehetségesnek” - hangsúlyozta. Mint fogalmazott: ''az új alkotmány magyar, de mint a magyar nemzet ezer esztendeje, befogadó, egyenjogú államalkotó közösségeknek tekinti a velünk élő nemzetiségeket. Ez az alaptörvény legitim, nemzeti, nem kirekesztő, ellenben integráló, hagyománytisztelő, de jövőbe tekintő, tiszteletreméltó alkotás.”
Az új alkotmány tartalmát illetőleg meg kell jegyeznünk, hogy a törvény az alapvető jogokat és kötelességeket tartalmazza, de ezeket a sarkalatos törvények bontják majd ki. Az alaptörvény mintegy harminc kétharmados jogszabályt vetít előre, mely szabályokat ez év végéig kell meghoznia a parlamentnek. Sarkalatos törvény rendelkezik majd a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapszabályairól, a nemzeti vagyon megőrzéséről, a családok védelméről, azonkívül a címer és a zászló használatának részletes szabályain kívül az állami kitüntetéseket is sarkalatos törvény határozza meg.
Az alkotmány tartalmát illetőleg pedig kiemelhető, hogy az alapjogok körébe bekerült az önvédelemhez és a tulajdonvédelemhez fűződő jog, az a kötelesség, amely mindenki számára meghatározza a képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzést, védi a magzat életét a fogantatástól kezdve, tiltja az emberi egyedmásolást, valamint rögzíti, hogy a házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Az új alkotmány változatlanul rögzíti a jó hírnévhez, a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságát, a gyülekezési és szervezetalapítási jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát, a törvény előtti egyenlőséget és a megkülönböztetés tilalmát.
A határon túli magyarsággal kapcsolatban pedig kiemeli, hogy Magyarország felelősséget visel a sorsukért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzatik létrehozását, valamint a szülőföldön való boldogulásukat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink