home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Elindult az e-Agrar platform
Tóth Tibor
2023.04.11.
LXXVIII. évf. 14. szám
Elindult az e-Agrar platform

Március 20-ától regisztrálhatnak a termelők a mezőgazdasági minisztérium által bevezetett e-Agrar platformra. A bejelentkezés előkészületei január 16-án kezdődtek, március 20-áig pedig 236 000-en igényeltek elektronikus azonosító számot az országban. A rendszerbe való jelentkezés a mezőgazdasági támogatások igénylésének feltétele.

A termelők az online felületen módosíthatják a gazdaság adatait, megújíthatják az előző évben adott információkat, és támogatásokat is itt igényelhetnek. A rendszer bevezetésének célja, hogy a papírmunkák egy része átkerüljön az online térbe. Szerbiában több mint 400 000 gazdaságot tartanak nyilván.

A gazdák nagy része némi fenntartással fogadta az új rendszer bevezetését, hiszen főleg az idősebbek nem annyira találják fel magukat a számítógépek és okostelefonok világában. Az e-Agrar portálra okostelefonnal vagy csipes igazolvánnyal lehet belépni, utóbbit a rendőrségen kell igényelni. A bejelentkezés az erpg.eagrar.gov.rs honlapon indítható el, a Belépés gombra kattintva. A termelőnek ki kell választania, hogy igazolvánnyal vagy okostelefon segítségével szeretne-e belépni. Az okostelefonnal való belépés esetén az oldal kéri a termelő e-mail-címét, majd be kell lépni az okostelefonra letöltött Consent nevű applikációba a hat számjegyű kóddal, melyet az alkalmazás letöltésekor kap a termelő. Ezután a Bejelentkezés gombra kell kattintani. A folytatásban az applikáció által az okostelefonra üzenet érkezik, ezt engedélyezni kell, és a rendszer lehetővé teszi a belépést az e-Agrar hivatalos oldalára. A termelőnek le kell ellenőriznie a mezőgazdasági számlaszámot, lakcímváltozás esetében pedig a lefényképezett igazolványt a megszabott helyre kell feltölteni. Személyi igazolvánnyal történő belépés esetén a rendszer kéri a négy számjegyű PIN-kódot, melyet a termelő a rendőrségen kapott meg. A belépés után az illető be tudja gépelni parcellánként a vetésforgót, majd egy nyilatkozatot kell elfogadnia, mely értelmében végleges lesz a gazdaság adatainak módosítása.


Bata Erzsébet 

Magyarkanizsa községben több mint 2400 bejegyzett termelőt tartanak nyilván. A falugazdásziroda mellett három környező településen is elvégezhető az e-Agrar portálra való jelentkezés. Bata Erzsébet, a Magyarkanizsai Gazdakör elnöke a néhány nappal ezelőtt készített beszélgetésünk alkalmával elmondta, hogy konkrét adattal nem tud szolgálni arra vonatkozóan, mennyi a községben élő termelő regisztrált a portálra, de a bejelentkezés halad.

— Az önkormányzattól szerencsére kaptunk öt tisztviselőt, aki a három falugazdász hölgynek segít a munkában. Ketten a magyarkanizsai központi irodában dolgoznak, hárman — ők a helyi közösségek titkárnői — pedig a környező falvakban, Oromon, Martonoson és Adorjánon látják el a feladatokat. A nagyobb létszámnak köszönhetően gyorsabb lett a munka, viszont nagyon sok regisztrálásnál különféle gondok merültek fel: a kataszteri és a parcellaszám nem egyezik, a személyi azonosító szám nem szerepel a kataszterben, pontatlan a folyószámla száma vagy a lakcím. Ilyen jellegű problémák esetén a termelőknek ezt ki kell javítaniuk, és két-három nap múlva folytathatják a bejegyzést. Az e-Agrar platform nem a trezortól (kincstártól), hanem a katasztertől veszi át az adatokat, tehát minden információnak pontosnak kell lennie a nyilvántartásban.

A gazdák vegyesen fogadták az új rendszer bevezetését. Egyesek gördülékenyen vették az akadályokat, családon belül a számítógéppel és a mobiltelefon-alkalmazásokkal barátságban lévő fiatalabbak segítségével regisztráltak, míg másokat megzavart a mobiltelefonos alkalmazás és az elektronikus aláírás által történő csatlakozás. A nyugati államokban két-három év alatt készültek fel a rendszer bevezetésére, tökéletesítették, különféle törvényeket, rendelkezéseket hoztak, a termelőket és a jószágtenyésztőket időben értesítették, a falugazdászokat pedig betanították. Nálunk nagyon kevés időt adtak erre, és nehéz a minisztérium kívánalmainak eleget tenni. Nem csodálkozom azon, hogy a termelők egy kicsit tartózkodóak az új platformmal szemben, viszont látják, más kiút nincs, hiszen a támogatásokat, szubvenciókat, prémiumot csakis e rendszer által igényelhetik, a kincstár már nem foglalkozik mezőgazdasággal — mondta Bata Erzsébet.

A noszai Kis Torma András fóliasátras termesztéssel foglalkozik, salátát, karalábét, paprikát, paradicsomot termel a családi gazdaságban. Egy kissé váratlanul érte, hogy két hónap alatt vezették be a rendszert, de alkalmazkodott, és sikerrel vette a legújabb kihívást.

— Ismerőseim mesélték, hogy a rendszer kezdetben gyakran leállt, és nehézségekbe ütköztek a bejegyeztetés alatt. Nem irigylem a falugazdászokat, akik az utóbbi időben szinte késő estig fogadják a termelőket. Egyrészt jónak tartom a platformra való regisztrálást, minden bizonnyal előnyökkel jár, viszont lehet, hogy ezzel az illetékesek jobban belelátnak a gazdák tevékenységébe, hogy ki mit és mennyit termel. Számunkra nem volt bonyolult a regisztrálás folyamata, előbb az okostelefonra töltöttük le az applikációt, de a rendszer nem úgy működött, ahogy kellett volna, így számítógépen folytattuk a jelentkezést. Egy-két parcella kapcsán módosítani kellett a földterület nagyságát, amit könnyedén megoldottunk — hallottuk Kis Torma Andrástól.


Kis Torma András

A mai kor követelményeinek megfelelni kívánó gazda már nemcsak termel, hanem elad, illetve adminisztratív munkát és piackutatást is végez.

— A termelőnek, ahogy a megnevezés is mondja, csak a termeléssel kellene foglalkoznia, nem pedig a számítógép előtt ülve kutatnia a legújabb információk után. Számára a kinti munka a lényeg, a vetés elvégzése, a növényekkel és a jószágokkal való törődés, és nem az adminisztratív teendők. Ismerek olyan hatvan év körüli jószágtenyésztőt, aki kénytelen csak a papírmunkát végezni, amíg a család többi tagja kint dolgozik a gazdaságban. Dolgozna ő a földeken és az istállóban, de egyszerűen nincs rá ideje. A termelőnek piackutatással is kell foglalkoznia, mivel nehéz értékesíteni a terményt. Többnek még a tavalyi repcéje is raktáron van — emelte ki Bata Erzsébet.

Végső határidő a gazdaságok bejegyzésére, megújítására nincs, így ezt mindaddig megtehetik a gazdák, amíg nem kívánnak kérvényt benyújtani valamilyen támogatásra. A szerb mezőgazdasági minisztérium március 29-én közzétette a területalapú támogatás és az egyéb juttatások igénylésének határidejét. A területalapú támogatás május 15-éig igényelhető az e-Agrar portálon, tervezett indítása április 3-a. Szintén április 3-án kezdődik a tejprémium igénylése, mely április 15-éig tart. A megellett tehenek után járó támogatás április 10-e és május 10-e között igényelhető, a vágóhídra átadott jószágok utáni támogatás kérvényezése április 20-án kezdődik és május 10-én ér véget. A méhészek május 1-je és 20-a között igényelhetik a támogatást.

Kis Tormáék gazdaságában jelenleg a salátát szedik (SALATA) Kis Torma András felvétele

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..