home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Elhunyt Kasza József
(—)
2016.02.14.
LXXI. évf. 6. szám
Elhunyt Kasza József

Életének 71. évében, a múlt héten súlyos betegség után elhunyt Kasza József, a délvidéki magyarság egyik legmeghatározóbb politikusa. A néhai politikus Szabadkán született 1945. február 6-án. 1989 és 2001 között a város polgármestere, később köztársasági parlamenti képviselő, majd a Đinđić-kormány alelnöke, 1995 és 2007 között a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt.

A szabadkai városháza dísztermében megtartott gyászülésen elsőként Maglai Jenő polgármester búcsúztatta. „Kasza József a várostörténet általunk áttekinthető részének legnagyobb polgármestere volt. És kétség sem férhet hozzá, hogy Szabadka sok évszázados történelme során is a legjobbak közé tartozott. Nevét és emlékét ez a közvélekedés öleli körül, és emeli a múlt kiemelkedő közszereplőinek sorába” — mondta Maglai. Kasza Józsefben sokan megbíztak, bízott benne a polgár, bízott benne az, aki elesett volt, és védtelen. Sokan tőle vártak megoldást, azok, akiknek a hozzátartozóját egy nem létező háborúban a maga teljes és véres valóságában mégiscsak létező frontra vitték. De bízott benne az is, aki gyógyíthatatlan vagy annak hitt betegségében fordult hozzá segítségért. „Politikai elkötelezettségében polgári irányultságú volt, közösségi felelősségvállalás tekintetében pedig emellett magyar politikus is” — tette hozzá a polgármester.

Neki köszönhető, hogy a rendszerváltó DOS pártszövetség felismerte a kisebbségi közösségek bevonásának szükségességét, és az is, hogy ennek révén a VMSZ is részesévé vált azoknak a törekvéseknek, amelyek végül Szerbiában a történelem szemétdombjára küldték a miloševići érát.

„Kasza Józsefet elszántság, egyenesség és időnként a jó cél mindenáron való elérése érdekében tanúsított konokság jellemezte” — hangzott el a gyászülésen.

Dr. Žarko Korać, a Đinđić-kormány másik alelnöke visszaemlékezésében felidézte, hogy Kasza József soha nem volt gyáva ember, mindig bátor volt, vállalta a társadalmi felelősséget, miközben figyelembe vette az általa képviselt vajdasági magyarság érdekeit. Žarko Korać a néhai politikus egyik leginkább elismerésre méltó tettének azt tartja, hogy részt vett a szabad és demokratikus Szerbiáért vívott harcban, hogy ezáltal élhetőbb és jobb társadalmi légkör teremtődjön az ország minden lakosa, a többi közt a magyar kisebbség számára is.

A megemlékezésen felszólalt Őszi István korábbi belgrádi magyar nagykövet is, aki a '90-es évek elején képviselte az anyaországot Szerbiában. Kasza József tisztelője és barátja kiemelte, hogy Kaszának jelentős szerepe volt a magyar—magyar kapcsolatok tágításában.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke levélben búcsúzott a politikustól: „Nagy erőre és pontos vízióra volt szükség ahhoz, hogy valaki a Vajdaságban magyar érdekvédelemre vállalkozzék. Kasza Józsefnek volt hozzá ereje, sokszor tanúja voltam ennek. Ahhoz a generációhoz tartozott, amelyet a rendszerváltás szólított az élre. Botcsinálta politikus volt ő is, azt hiszem, de a legjobbak közül való, nomen est omen: mint a kasza, mely nem fegyvernek készült, de ha kell, arra is kiválóan alkalmas… Már-már azt mondanám, régimódi politikus volt, de nem szeretném, ha idejétmúltnak tekintenénk azt a morális, elvi politizálást, amely ezt a szó szoros értelmében egy tömbből faragott embert, ezt a kaszaélességű, szókimondó politikust jellemezte.”

Kasza Józsefet a Bajai úti temetőben helyezték örök nyugalomra. Utolsó útjára családja, ismerősei és tisztelői kísérték el. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..