home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Életképek a Himalája tövéből
Martinek Imre
2015.12.20.
LXX. évf. 50. szám
Életképek a Himalája tövéből

Rendhagyó helyszíni beszámoló részesei lehettek a Bánsági református egyházmegye gyülekezetei az idei advent első és második vasárnapja közti időszakban.

A messziről érkezett, „mellesleg” a Székelyföld szívében született fiatal vendégelőadó elhivatásának legutóbbi állomáshelyét mutatta be — helyenként értelemszerűen ízes góbé nyelv- és gondolatjárással is megfűszerezve közlendőjét. Miképpen a lenyűgöző beszámolójából is kiderült, ez az egyszerű ember, hites párjával együtt, öt és fél évig szolgál(t) karnyújtásnyira a Csomolungmától. Fáradhatatlanul járva a már meglévő ösvényeket, illetve taposva ki újakat az ott élő emberek, közösségek szívéig és tudatáig. Abban az országban, ahol a lakosok körében nemcsak a stressz és a génmodifikált élelmiszerek, de a bűn és a megváltás fogalma is ismeretlen. Ott, ahol hivatalosan is az isteneknek egy cseppet sem tetsző, keményen büntetendő (bebörtönzéssel és/vagy az országból egyszer s mindenkori kitoloncolással járó! — a szerző megjegyzése) cselekedetként van megfogalmazva a tőlük nyugatabbra eső civilizációk által vallott krisztusi eszmék továbbadása.

Tekintettel a kiküldetés „távol-keleti” állapotából fakadó  érzékenységre, az előadó „mindössze” személyi identitásának, feladatának és választott célországa megnevezésének elhallgatását kérte az egybegyűltektől. Továbbá a világhálós (helyszíni) élménybeszámolókat lehetővé tevő okostelefonok használatának mellőzését. Eme, első ízlelésre igen fájdalmasnak tetsző áldozatért cserébe viszont a már régen háttérbe szorított elcsendesedés, az egymásrafigyelés és az egymásrahangolódás, továbbá a közös ima élményét hozták az interaktív előadás pillanatai. Gazdagon átszőve a vidámság, a szenvedés, a bánat, az öröm és a megpróbáltatások egymást követő hiteles életképeivel.

További munkáját erősítendő, a találkozások végén a bánsági református gyülekezetek pénzadományt nyújtottak át a „vendégnek”. Egyúttal fohásszal is megerősítve azt a szándékot, amely őt és családját értesüléseink szerint hamarosan egy újabb országba vezérli. Hittel, kitartással és felebaráti szeretettel teljesítve a sóhajokat és a legrejtettebb gondolatokat is ismerő Gondviselés megszólítását.   

(A felvételek az előadás során bemutatott vetítés anyagát idézik. Közreadásukhoz a szerzőjük beleegyezését adta.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..