home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Éjszakába nyúló dalnokverseny
Tóth Lívia
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám
Éjszakába nyúló dalnokverseny

Aphonia (Sajtkukacz) Budapestről - A szerző fotójaLiszt Ferenc neves magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész születésének 200. évfordulója alkalmából a zentai önkormányzat és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ, a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület és a...

Aphonia (Sajtkukacz) Budapestről - A szerző fotója

Liszt Ferenc neves magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész születésének 200. évfordulója alkalmából a zentai önkormányzat és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ, a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2011. május 12-15-e között rendezte meg az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválját. Az esemény idei díszvendége Orcsik Roland óbecsei születésű, Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költő volt, akinek a Ropog a hó című versét valamennyi szólistának és együttesnek kötelezően elő kellett adnia. A dalnokversenynek ezúttal rekordszámú, tizenhét fellépője volt, nemcsak Vajdaságból, hanem Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és Magyarországról is. A lendületes és sokrétű versenyprogram, amelyben a visszatérő résztvevőkön kívül új tehetségek is felbukkantak, többórásra sikeredett. Összegzésként elmondhatjuk, a bemutatkozók ezúttal nemcsak a magyar, főleg kortárs költészetet, hanem a népzenét is népszerűsítették, hiszen jó néhány produkcióban hallhattunk népies motívumokat, népdalfeldolgozásokat vagy éppen a népdalok és versek ötvözését. A megméretésre jelentkezők között szép számban akadtak középiskolások, a legfiatalabb versenyző, a felvidéki, farnadi Horváth Margit pedig mindössze 14 éves volt, vagyis két évvel a fesztivál indulása után született. A zeneiskolások, képzett zenészek mellett voltak olyanok is, akik civilben egész más foglalkozást űznek, például a budapesti MacskaSzem együttes bájos hölgyei közül az egyik orvos, a másik közgazdász, a harmadik viszont kutató biológus.
Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, Orcsik Roland költő, irodalomtörténész, Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője, Szögi Csaba író, költő és Verebes Ernő zeneszerző, alapos mérlegelés után hozta meg a döntését. Mint elhangzott, munkájukat most már az égből is segíti valaki, Bodor Anikó népzenekutató, aki sok éven át a zsűri oszlopos tagja volt. Radványi Balázs értékelésében a következőket mondta:
- Figyelembe vettük a produkciók művészi értékét, hangszerelését, előadói bátorságát, újszerűségét, lestük és jegyeztük a fennkölt, vidám, olykor huncut, érzékeny, lírai tartalmakat. Volt olyan műsorszám, amelyet a legnagyobb jóindulattal is csak szárnypróbálgatásnak tekinthettünk, de a legjobbak magától értetődő természetességgel és biztonsággal, igen muzikálisan, szépen kiejtett szöveggel, átélt és megélt zenélést nyújtottak. Ezt a fesztivált és benne a dalnokversenyt nemcsak azért szeretjük, amit nyújt, hanem azért is, amit ígér.
Dicséretben részesült a felvidéki, farnadi Horváth Margit, a szintén Felvidékről, Szepsiből érkező Gondola zenekar, a Szlákó Cynthia - Pogány Viktória - Cselenák Zsolt-trió Zomborból. Különdíjat kapott az újvidéki Perišić Diana, a magát szabadkainak és szegedinek jegyző Folton Folk együttes, a szabadkai Brestyánszki Dína - Brestyánszki Bernadett-duó, valamint a kötelező vers legjobb megzenésítője, a mezővári, kárpátaljai Krisz együttes. Harmadik lett az óbecsei Zengető zenekar, megosztott első díjban pedig a budapesti Aphonia (Sajtkukacz) együttes - tagjai a pénzjutalmat a zentai gyermekkorháznak ajánlották fel - és az erdélyi, sepsiszentgyörgyi Evilági együttes részesült. Az utóbbi érdemelte ki a közönség elismerését is.
A versenyprogram részesei voltak még Dosztán László (Doroszló), Háze együttes (Szabadka), MacskaSzem együttes (Budapest), Szloboda Tibor (Zenta), Urbán Ákos (Csóka), Véletlen zenekar (Budapest).
A zentai önkormányzat, a budapesti Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület, a Kaláka együttes és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által biztosított díjakat Širková Anikó polgármester asszony, Rácz Szabó László, a zentai községi képviselő-testület elnöke és Goldschmidt József, az Égtájak Egyesület vezetője adta át.
A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvényeként zajló Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiváljának kísérőrendezvényei úgynevezett fesztiváli tájolók is voltak, melyeket Bácsfeketehegyen, Bácskossuthfalván, Csókán és Törökkanizsán tartottak meg. A nagyszabású eseménysorozat gálaműsorral zárult, melynek vendége volt a Kossuth-díjas Kaláka együttes és Verebes Ernő, a Hangzó Helikon sorozatban megjelent, Pilinszky János megzenésített verseit tartalmazó lemez zeneszerzője és zenei rendezője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..