Együttműködés Szabadka és az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara között

Együttműködés Szabadka és az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara között

Szabadka város önkormányzata és az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara közötti üzleti és műszaki együttműködésről írt alá megállapodást Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és dr. Rade Doroslovački egyetemi tanár, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának dékánja.

— Az együttműködési szerződés szerint azok a szabadkai egyetemisták, akik az említett karon végzik el tanulmányaikat, könnyebben és gyorsabban jutnak majd munkához szülővárosukban — mondta a sajtónak nyilatkozva Bogdan Laban. Hozzátette, erről az együttműködésről már közel egy éve tárgyalnak.


​​​​​​​Nikola Tumbas felvételei

Az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara az egyik legnagyobb egyetem az országban, hozzávetőlegesen 1200 alkalmazottja és csaknem 14000 hallgatója van, a legtöbben az IT-szakirányokon tanulnak — emelte ki dr. Rade Doroslovački. Továbbá elmondta, hogy a karnak mintegy 35 évvel ezelőtt volt szabadkai kirendeltsége és nincs kizárva, hogy az ismét létrejön.

A dékán arról is beszámolt, hogy az egyetemnek rendkívül jó kapcsolatai vannak a vállalatokkal, fennállása óta pedig csaknem 100 jól működő cég jött létre az ott végzett egyetemisták révén. Ezek a vállalatok napjainkban hozzávetőlegesen 4000 mérnököt foglalkoztatnak Újvidéken, fizetésük 2000 és 3500 euró között mozog. A legnagyobb közülük a DMS, ahol megközelítően ezren dolgoznak. Ez a vállalat a járulékok befizetésével és az adókötelességének teljesítésével Újvidék város évi költségvetését körülbelül 15 százalékkal tölti fel. Doroslovački hangsúlyozta: hogyha megnyílna Szabadkán a kar kihelyezett tagozata, és amennyiben az említett cégek is nyitnának ebben a városban képviseleteket, akkor hasonló sikertörténet jönne létre. Az aláírt együttműködési szerződés öt évre vonatkozik, és automatikusan meghosszabbodik további öt évvel, ha az első fázisa sikeresnek bizonyul.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Együttműködés Szabadka és az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara között
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink