Egyszerű és nagyszerű: a gumiszalag

Egyszerű és nagyszerű: a gumiszalag

A szalagok, gumikötelek és egyéb kiegészítők nagyon hamar elterjedtek hazánkban is mind a fitnesz, mind az aerobik világában, illetve nem utolsósorban a gyógyászat terén.

Ezek az eszközök a gyógytornászok nagy segítségére lehetnek a különféle sérülésekből felépülő betegek gyorsabb gyógyulását elősegítő gyakorlatok összeállításában. Általuk nemcsak könnyebb a gyakorlatok kivitelezése, hanem erősítő hatásuk is tartós, jól érezhető.

Különböző fajtájú szalagok vannak, az egyiket könnyebben lehet széthúzni, a másikat nehezebben. Amikor a mozgás során szétnyújtjuk a szalagot, a kifejtett erő miatt ugyanazt az eredményt érjük el, mintha súlyzókkal tornáznánk, természetesen azzal a különbséggel, hogy nem kell súlyzót használnunk hozzá. Ha például a karunkat, vállunkat, felsőtestünket erősítjük, és tovább akarjuk fokozni a testmozgás hatékonyságát, akkor egy-egy néhány kilós súlyzót a kezünkbe véve növeljük a terhelést, de ezzel a csuklóízületünket is terheljük — feleslegesen.

Otthoni körülmények között csak a néhány kilós súlyzó az, amelyet meg tudunk fogni, ez azonban a láb és más testtájak edzésénél nehézkesebb, illetve újabb, egyéb jellegű súlyzók beszerzése szükséges hozzá. Ehhez képest a fitneszszalag nagyon könnyű, és ha elejtjük, akkor sem lesz semmi bajunk.

A sporteszköz kiválóan javítja az állóképességet és a testtartást, valamint fejleszti, feszesíti az izmokat. Bármilyen életkorban használható, a szalag színe ugyanis jelöli az anyag erősségét, így kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Ahhoz, hogy élettartama a lehető leghosszabb legyen, időnként hintőporral kell beszórni a két oldalát, hogy az összetekerés során ne ragadjon össze, továbbá arra is vigyázni kell, hogy ne vágjuk el semmivel. Beszakadni nem fog, hacsak meg nem sértjük valami éles tárggyal. Kis helyen elfér, könnyű, ezért akár egy kistáskában vagy a zsebünkben is magunkkal vihetjük.

A rendszeresen, heti két-három alkalommal végzett edzések hatása már néhány hét múlva látható. Egy-egy testtájra 4—6 féle gyakorlatot válasszunk ki, és 8—15-ös ismétlésszámmal végezzük. Kezdőknek egy szériát ajánlunk, hogy izomzatuk hozzászokjon a terheléshez.

Az edzésprogramon 2—4 hetente érdemes változtatni — ilyenkor új gyakorlatokkal, nehezebb kombinációkkal is próbálkozhatunk. A hosszabb ideig azonos módon végzett edzés a szinten tartáshoz elegendő ugyan, de a teljesítőképességet nem növeli. Ügyeljünk az edzés és a pihenőidő megfelelő arányára, az eredményességhez ugyanis elengedhetetlen az energiaraktár feltöltése, a regenerációs folyamat és az izomzat újraépülése. Az is jótékonyan hat, ha kombináljuk a gyakorlatokat, melyeknek egyébként óriási a tárházuk, hiszen ugyanaz a mozdulat többféleképp is elvégezhető. A változatos edzésingerek segítik az erőfejlesztést, kedvezően hatnak a koordinációra, ráadásul a motivációt is sokáig megtartják.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egyszerű és nagyszerű: a gumiszalag
Ép Testben
Egyszerű és nagyszerű: a gumiszalag
Ép Testben
Facebook

Támogatóink