home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egyéves a futóiskola
Tóth Tibor
2018.05.03.
LXXIII. évf. 17. szám
Egyéves a futóiskola

Betöltötte első életévét a Szabadkai Futóiskola.

A Belgrádban útjára indult kezdeményezéshez az első évben tizenöt város, köztük Szabadka is csatlakozott. A nyári után téli futóiskolát is tartottak, jelenleg pedig már a harmadik generáció jelentkezését fogadják.

A futóiskola részvevőivel Fabó Ildikó triatlonversenyző, edző és Keszeg Szilvia sportszakorvos foglalkozik. Ildikó tizenegy évig versenyszerűen kerékpározott, többszörös országos bajnoki címet szerzett, és világbajnokságon is szerepelt. 2003-ban kezdett futni, az utóbbi három évben pedig triatlonnal foglalkozik.

— A tavalyi idényt sajnos sérüléssel zártam, aminek következményeit még most is érzem. A sérülés előtt három — 1900 méter úszásból, 90 km kerékpározásból és 21 km futásból álló — Ironman versenyt teljesítettem. Az elsőt június közepén Keszthelyen, ahol 5 óra 9 perc alatt értem célba. Egy hónapra rá Dunaújvárosban, majd szeptemberben az első alkalommal megszervezett belgrádi országos triatlonbajnokságon álltam rajthoz, és ezüstérmet nyertem. Valószínűleg ennek a három kimerítő versenynek tudható be a sérülés. Elég sikerorientált vagyok, az intő jelekre nem figyeltem, inkább arra törekedtem, hogy minden verseny tökéletes legyen — mondta Ildikó, majd megjegyezte, hogy a közelmúltban Titán név alatt megalakult Szabadkán az első triatlonegyesület.


A futóiskola tagjainak egy csoportja

Tavaly a nyári, majd a téli futóiskolába is majdnem harmincan iratkoztak be, akiknek 70%-a az iskola befejezése után is a csoport tagja maradt.

— Úgy érzem, jó úton haladunk, hiszen kiváló közösséget alakítottunk ki az elmúlt egy év alatt. A kezdeményezés célja az emberek kimozdítása az otthonukból, illetve a sport és az egészséges életmód felé való irányításuk. Több, egyéb kötelezettségű személynek a futóiskola valamilyen szinten szabadságnak számít, amikor egy kicsit kimozdulhat, és saját magára, az egészségére figyelhet. Talán nem is kell várnom többet annál, mint amikor diákjaimtól azt hallom, hogy nekik erre az egy-másfél órára szükségük van, és mindenképp itt lesznek a következő edzésen is. A legnagyobb számban a 30 és 40 év közöttiek képviseltették magukat mind a nyári, mind a téli futóiskolában. Ők azok, akik már felépítették karrierjüket, családot alapítottak, és most van idejük saját magukkal foglalkozni. A nyári tanfolyamon egy nyugdíjas futó is részt vett, aki azóta is rendszeresen mozog.

A téli futóiskola decembertől április végéig tart. A Stadion Kommunális Közvállalat a téli időszakban a kiserdei medence súlyzótermét és a sportcsarnokot is a futóiskola növendékeinek rendelkezésére bocsátotta — amiért nagy köszönet jár —, a futók azonban dacolva a hóval, faggyal, hideggel, inkább kint végezték az edzéseket. Ildikó elmondása szerint a futók a szakadó esőben és hóban tartott edzéseket élvezték a legjobban, és az sem zavarta őket, hogy gyakran teljesen átáztak.

— Kiterjesztették a határaikat, és ez még inkább vitte őket előre. Aki eddig nem sportolt, viszont a futóiskolában képes volt hidegben és esőben lefutni egy nagyobb távolságot, az elhiszi, hogy nincs lehetetlen, hiszen megcsinálta azt, amit eddig teljesíthetetlennek érzett. Tapasztalataim szerint a legtöbben szeretik a téli edzéseket, hiszen mínuszokban sokkal könnyebb futni, mint a nyári melegben.

A futóiskola tagjai az idén Újvidéken 5 és 10 km-es versenyen indultak, egy hét múlva pedig, a téli iskola megkoronázásaként, kilencen Dubrovnikban (hatan 5, hárman 21 km-en) állnak rajthoz. A három félmaratont vállaló sportoló közül ketten most próbálják meg először lefutni ezt a távot, mely mindenki számára egy mágikus akadály, mérföldkő. Májusban Zomborban, majd Kúlán és Magyarkanizsán láthatjuk a futóiskola tagjait, ezután következik az idén második alkalommal megrendezendő Szabadkai Félmaraton.

— Mindig elérhető célokat tűzünk ki magunk elé, és az edzéseket e szerint végezzük. A futókkal szemben nincs eredménykényszer. Egyedül nem vagyok elég arra, hogy a sportoló sikeres legyen, ehhez az ő munkája is kell. Egy edzőnek figyelmesnek, következetesnek és körültekintőnek kell lennie. Többször eszembe jut, hogy talán nem kell annyira szigorúnak lennem, hiszen nem élsportolókat nevelünk, néha lazábbra is veszem a dolgokat. A múltam miatt azonban vannak elvárásaim, ez már a személyiségemhez tartozik, viszont sokszor lazítok a gyeplőn, mert ellenkező esetben nem fogunk eredményt elérni.

A futóiskolába 6-tól 66 éves korig bárki jelentkezhet, a kezdőket is szeretettel várják. A májustól novemberig tartó tanfolyamot felméréssel kezdik, azaz felbecsülik a jelentkezők felkészültségi szintjét, osztályozzák, majd edzettségük alapján három csoportba sorolják őket. Az edzéseket mindenkinek a saját képességeihez szabják. Megfelelő program szerint dolgoznak, a sportolók erőnlétével összhangban haladnak fokozatosan előre. Nagy hangsúlyt helyeznek a bemelegítésre, a kitartást növelő és nyújtógyakorlatokra. A futásra csak ezután térnek rá.

A harmadik generáció a legnépszerűbb közösségi oldalon jelentkezhet (Škola Trčanja Subotica), valamint a www.trcanje.rs honlapon. Az iratkozás május 5-én, 11 órától a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon lesz, az első edzést pedig május 8-án, 19 órai kezdettel tartják meg a kiserdőben. A programban heti három edzés szerepel: kedd este és vasárnap reggel a kiserdőben, csütörtök este pedig a Palicsi úton található bevásárlóközpont elől indulnak a futók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..