home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyesre vizsgáztak
(tv.)
2011.09.07.
LXVI. évf. 36. szám
Egyesre vizsgáztak

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Varga László, a párt parlamenti képviselője múlt heti sajtótájékoztatójukon ismertették a párt állásfoglalását a köztulajdonról, valamint a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló törvénytervezetekkel kapcsolatban. Pásztor el...

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Varga László, a párt parlamenti képviselője múlt heti sajtótájékoztatójukon ismertették a párt állásfoglalását a köztulajdonról, valamint a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló törvénytervezetekkel kapcsolatban. Pásztor elmondta, hogy a törvénytervezetet a jelenlegi formájában nem fogadhatják el, nehezményezte, hogy a közvitája példátlanul rövid ideig tartott, esélyt sem adva a véleménynyilvánításra. A VMSZ elnökségének álláspontját eljuttatják Božidar Đelić kormányalelnöknek, bízva abban, hogy ajánlásaik bekerülnek a jogszabálytervezet szövegébe. Pásztor hozzátette: ha nem veszik figyelembe az ajánlásaikat, akkor a VMSZ módosítási indítványokkal próbálja majd meg jobb belátásra bírni az illetékeseket.
A törvénytervezetek közvitája augusztus 31-én lezárult, s a most kidolgozott jogszabály értelmében a teljes magyarság ki van zárva a kárpótlásból, nevezetesen, akinek a második világháború alatt államosították a vagyonát, és aki a megszálló erők (németek, magyarok) tagja volt a második világháborúban (és nem rehabilitálták), az nem jogosult a restitúcióra. A törvény az 1945. március 9-e után elkobzott vagyonra vonatkozik, vagyis például azok a csúrogi magyarok, akiktől házukat és földjeiket is elvették, nem jogosultak a kárpótlásra.
- Indítványunk a fent említett álláspont teljes felülírását szándékozik elérni. Nem tudjuk elfogadni a törvénytervezetet, és ebben a formájában semmilyen körülmények közepette nem tudjuk megszavazni, függetlenül attól, hogy mekkora nyomást gyakorolnak majd ránk - mondta Pásztor, kiemelve, hogy a törvény több helyen pontatlanul fogalmaz, pontosítani kellene azt, hogy kik jogosultak a kártalanításra. A VMSZ elnöke úgy véli, hogy a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló törvénytervezet a demokrácia és a társadalmi igazságosság vizsgája lesz.
- Akik a törvénytervezetet készítették, egyesre vizsgáztak, itt az idő a javításra - tette hozzá Pásztor, majd bejelentette, hogy szeptember 10-én Szabadkán, a Magyar Házban közvitát szerveznek a vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatban.
Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője elmondta: a kárpótoltak 2,5-4 év alatt visszakaphatják vagyonukat, illetve ha nem lehetséges a természetbeni elégtétel, akkor ez esetben 2014 végén megszületik egy törvény, amely az államkötvénybeli kárpótlást szabályozza majd.
- A VMSZ megpróbálja majd minél jobban bővíteni a természetbeni kárpótlás lehetőségét - mondta Varga, majd hozzátette, hogy az értékpapírban történő elégtétel esetén jóval kevesebb értéket kapnak vissza az érintettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..