home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egy ugrásnyira a boldogságtól
Cérna Lenke
2017.02.27.
LXXII. évf. 8. szám
Egy ugrásnyira a boldogságtól

A mozgás öröme mindenkinek jár. Főleg azoknak, akik törődnek testi-lelki egészségükkel. Viszont nem árt egy kis útmutató, hogy könnyebben megtaláljuk, melyik az a mozgásforma, amely elrepít minket a boldogság mezejére. Ebben kívánunk a segítségükre lenni.

Kiváló hangulat, motiváló zene, adrenalin és intenzív ugrálás. Mintha egy kenguruórára csöppentem volna be, csak az ausztráliai időjárás hiányzott. Bár izzadni itt is volt lehetőség. A kangoo jump egy új, speciális cipőben végezhető mozgásforma, mely egyre elterjedtebb Szerbiában. Azt mondják, olyan, mint a drog — nem lehet abbahagyni.

Ugorjunk is azonnal a közepébe, pontosabban a kangoocipőbe. A lábbelit először egy kanadai férfi, Gregory Lektham próbálta fel. Az volt a célja, hogy egy olyan sporteszközt hozzon létre, amelynek a segítségével sérülésmentesen lehet edzeni. Egy rugós talpú cipőről van szó, mely földet éréskor csökkenti az ütés intenzitását, kíméli a gerincet, a térdet és a bokát. Mint idővel kiderült, nemcsak azokat segíti az edzésben, akiknek már vannak ízületi bántalmaik, hanem az esetleges sérülések megelőzésében is nagy a szerepe.


Perović Olga (Damir Zvekanov felvétele)

Ez az érdekes találmány 1994-ben indult hódító útjára, és azóta beugrálta a fél világot. Szerbiába 2013-ban hozta be Perović Olga aerobikoktató, aki az óráit ma már ezzel a különleges cipővel teszi pörgősebbé.

— Eredetileg atlétáknak találták ki, de napjainkban bárki a lábára veheti, kortól és nemtől függetlenül. 6-tól 99 éves korig mindenkinek ajánlom, aki szereti az intenzív mozgást, és fitt szeretne maradni. A kangoo jump teljesen átmozgat, és rendkívül hatékony lehet azoknak is, akik fogyni szeretnének, óránként ugyanis 800—1200 kalóriát lehet vele elégetni.

A kangoo amellett, hogy segít fogyni, javítja a koordinációt és a testtartást is.

— Rákényszerít az egyenes tartásra, hiszen máskülönben eldőlnél — magyarázta Olga nekem, aki életemben először bújtam kangoocipőbe. Valóban igaza volt, ahogy abban is, hogy ez a fajta mozgásforma javít az állóképességen, és mivel zenére épül a koreográfia, a ritmusérzéket is fejleszti. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy izmosít. Az első félórás aerob edzést ugyanis egy harmincperces torna követi, mely guggolásból, törzserősítő és hasizomfejlesztő gyakorlatokból áll. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen az aerob edzések a zsírpárnák mellett az izmokat is hajlamosak eltüntetni, úgyhogy könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy semmi formánk nem marad. Ennek elkerülése érdekében kellenek az izomerősítő tornagyakorlatok.

Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy mit ad egy kangoo jump óra a testünk karbantartásán kívül. Mint minden aktív testmozgás, a kangoo is boldogsághormont termel, és segít levezetni a napi feszültséget. Szinte kivétel nélkül mindannyian folyamatos stresszben élünk, melynek felgyülemlése különféle szervi megbetegedésekhez vezethet a szív- és érrendszeri betegségektől a migrénen át a cukorbetegségig. A pörgős mozgásforma ezek megelőzésére kiváló megoldás. Itt az ember szó szerint kiugrálhatja magából a fáradalmait, a szorongásait és a feszültséget.

— A végén úgy érzem magam, mintha repülnék a könnyedségtől. Minden stresszt itt hagyok a kangoocipőben és a teremben. Egy éve járok rendszeresen az edzésekre, és el sem tudom képzelni a hetet kangoo nélkül. Nekem ez a fénypont a szürke hétköznapokban — mondja Farkas Ági, aki Topolyáról utazik Szabadkára barátnőivel, hogy részt vegyen az edzésen.

Egyébként Adán, Magyarkanizsán, Újvidéken és hamarosan Zomborban is megjelennek a cipők, melyekben úgy lehet ugrálni, akár a kenguruk. Ez utóbbi városban márciusban egy kétnapos kangooedzőképzésre is sor kerül, melyen bárki részt vehet, akinek aerobikoktatói végzettsége van.

Olga, a kangoo szerbiai meghonosítója és az órák vezetője úgy érzi, megéri széles körben terjeszteni ezt a sportágat Vajdaságban, hiszen a hároméves tapasztalat azt mutatja, hogy az embereket feltölti ez a mozgásforma.

— Aki lehangolva jön, annak garantálom, hogy már a cipőbebújás után mosoly lesz az arcán. Az edzés végén mindenki elégedett, és kellemes fáradtsággal hagyja el a termet. Nyugodt éjszakája lesz, reggel pedig frissen, kipihenten fogja kezdeni a napját. Röviden: a kangoo jumppal fittebb és lendületesebb életet kaphat az ember, ez pedig mindenkinek előnyére válik — tette hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..