home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy sikersorozatnak vagyunk a tanúi
(MTI, tv.)
2010.06.16.
LXV. évf. 24. szám
Egy sikersorozatnak vagyunk a tanúi

Martonyi János, a Magyar Köztársaság külügyminiszterének első hivatalos kétoldalú útjára 2010. június 10-én és 11-én került sor. A magyar diplomácia első embere Szerbiába látogatott, és szerb kollegájával, Vuk Jeremićtyel tárgyalt, de Belgrádban fogadta Boris Tadić szerb köztársas...

Martonyi János, a Magyar Köztársaság külügyminiszterének első hivatalos kétoldalú útjára 2010. június 10-én és 11-én került sor. A magyar diplomácia első embere Szerbiába látogatott, és szerb kollegájával, Vuk Jeremićtyel tárgyalt, de Belgrádban fogadta Boris Tadić szerb köztársasági elnök és Mirko Cvetković miniszterelnök is, valamint találkozott Božidar Đelić integrációért felelős miniszterelnök-helyettessel. Szerbiai látogatásának második napján Martonyi Szabadkán találkozott a vajdasági magyar szervezetek vezetőivel, így Pásztor István VMSZ-elnökkel és dr. Korhecz Tamással, az új Magyar Nemzeti Tanács leendő elnökével.

Közös kormányülés lesz

Még az idén együttes ülést tart a szerb és a magyar kormány - jelentette be Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Belgrádban, miután tárgyalt szerb hivatali partnerével.
A kormányülés napirendjén szerepelni fognak többek között a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok, kereskedelmi, befektetési kérdések, kisebbségi ügyek, a kétoldalú kulturális kapcsolatok. A magyar külügyminiszter kijelentette: jelképes üzenete van, hogy első hivatalos külföldi útja Szerbiába vezetett. A magyar külügyminiszter rendkívül fontosnak nevezte az EU-bővítési folyamat fenntartását. Minden jelentkező számára biztosítani kell a csatlakozás perspektíváját - szögezte le.
Vuk Jeremić szerb külügyminiszter kifejtette: a jövő év első felében Magyarország lesz az EU soros elnöke, és ennek különösen nagy jelentősége lehet a nyugat-balkáni országok EU-integrációja szempontjából. Elmondta azt is, hogy Magyarország az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi ülésén erőteljesen támogatni fogja, hogy zöld jelzést kapjon a szerb EU-tagságra való felkészülést segítő stabilitási és társulási egyezmény (SAA) ratifikációja.
A szerb külügyminiszter - félreérthetetlenül a Szerbiából kiszakadt Kosovóra utalva - megjegyezte: természetesen vannak kérdések, amelyekben nem értünk teljesen egyet, de biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk az együttműködés módját.
Martonyi János hozzátette: Vuk Jeremićtyel egyetértési nyilatkozatot írnak alá; a dokumentum célja, hogy Magyarország segítse a szerb integrációs erőfeszítéseket, különféle európai uniós képzési programokkal hozzájáruljon ahhoz, hogy Szerbia közeledjen az Európai Unióhoz.
A magyar külügyminisztert pénteken Belgrádban udvariassági látogatáson fogadta Boris Tadić szerb elnök és Mirko Cvetković szerb kormányfő.

Világos üzenet

Rendkívüli sikernek nevezte Martonyi János külügyminiszter pénteken Belgrádban a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának a hétvégi szerbiai nemzetitanács-választásokon elért eredményét.
- A vajdasági magyarság világos üzenetet küldött arról, hogy mindenekelőtt ezt a magyar politikai szervezetet tekinti a legfontosabb politikai képviselőjének, és az is nyilvánvalóvá vált (a június 6-i voksoláson), hogy melyik ez a szervezet; ebből az üzenetből mindenkinek tanulnia kell - mondta a külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.
Martonyi János, a Magyar Köztársaság külügyminisztere kétnapos szerbiai látogatásának utolsó állomásaként Szabadkán a Magyar Házban tette tiszteletét, és találkozott a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőivel, valamint dr. Korhecz Tamással, az újonnan megválasztott Magyar Nemzeti Tanács leendő elnökével.
- A VMSZ és a vajdasági magyarság számára nagyon fontos jelzésértéke van annak, hogy Magyarország külügyminiszterének első hivatalos külföldi látogatása éppen Belgrádba, Szerbiába vezetett - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet a megbeszélések után tartottak meg. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette: az elmúlt háromnegyedórában alkalmuk volt közvetlen módon értesülni azokról a beszélgetésekről, amelyeket a magyar külügyminiszter Belgrádban folytatott a tegnapi, illetve a mai nap folyamán.
- Emellett a június 6-i nemzetitanács-választásokról is beszámoltunk a külügyminiszter úrnak. Köszönetet mondtunk mindazért a támogatásért, amelyet az elmúlt időszakban kaptunk, emellett örömünkre szolgál az, hogy Martonyi János újból megerősítette: céljaink megvalósításában számíthatunk a magyar kormány támogatására - fogalmazott Pásztor.
Martonyi János külügyminiszter gratulált a Magyar Összefogásnak a június 6-i nemzetitanács-választásokon elért eredményéért. Véleménye szerint 77 százalékot nagyon ritkán tud megszerezni egy politikai mozgalom vagy szövetség.
- Az elért eredmények a vajdasági magyarság és az összmagyarság szempontjából nagyon fontosak. Egy sikersorozatnak vagyunk a tanúi, amely kivétel nélkül minden magyar embernek örömet szerez. A kérdés az, hogy most az új MNT hogyan tudja a lehetőségeket kihasználni. Biztos vagyok abban, hogy tudja - tette hozzá Martonyi.
A külügyminiszter a magyar-szerb kapcsolatról elmondta, hogy nem véletlen az, hogy első hivatalos útja Szerbiába vezetett.
- Az elmúlt hónapok kedvező fejleményei nyomán erősödik a magyar-szerb együttműködés. Ennek egyik nagyon fontos eleme az, hogy Magyarország minden lehetséges eszközzel támogassa Szerbia európai uniós integrációját. Hétfőn a Külügyminiszteri Tanácson döntést kell hozni a ratifikációs folyamat megnyitásáról, Magyarország ezt támogatni fogja. A másik kérdés az, hogy mikor kerül át Szerbia csatlakozási kérelme az Európai Bizottsághoz. A magyar diplomácia azon lesz, hogy ez a folyamat ne lassuljon - szögezte le a külügyminiszter, majd hozzátette: véleménye szerint belgrádi tárgyalásai minden szempontból sikeresek voltak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..