home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy restiben egy Restivel
Szerda Zsófia
2022.01.20.
LXXVII. évf. 2. szám
Egy restiben egy Restivel

Kortytársak és korhelykedések, restülők és korlaboránsok retrospek(ula)tív utazásai. A Resti Kornél „eredetimegjelöléssel ellátott” zenekar megjelentette eddigi legsikeresebb, egyúttal első lemezét: ez a Kortytárs kornyikák, avagy Resti Kornél verses-zenés rádiószínháza. Volt szerencsém magával Resti Kornéllal (e derék fikcióval) is beszélgetni, akinek köpönyegéből a következő restülők bújtak elő: Apró Anna, Lázár Miklós (alias Mászkál Lóri), Papp Máté és Szabó Bence

* A „volt egyszer, hol nem volt egy zenekar”-ral indítanék. Biztosan egy restiben találkoztatok ti, Kornélok. 

— Húzós időszak volt — mondja Miklós, azaz Kornél. — Úgy kezdődött, hogy Mátéval összeültünk búfelejteni (akkor még nem tudtuk, de rájöttünk, hogy igazából az úgy van, hogy: rozé, rozé rengeteg, lányok, lepkék, fellegek, villanó könny, permetek…), majd a következő héten becsatlakozott Lapi Papi, és a csütörtöki italozásokból kialakultak a heti rendszerességű Kúria Kultúrestek mindenféle vendégekkel. Közben pedig muzsikáltunk mindenféle derűs és hallgatag dalokat…

Anna veszi át a szót (ugyancsak kornélos tónusban): — Én a Bohém Ragtime Jazzfesten önkénteskedtem, szintén Kecskeméten. Amikor odamonociklizett hozzám Miklós, és minden előzmény, bevezető nélkül azt kérdezte: Te vagy az a billentyűs-énekes csaj? Nincs kedved játszani egy zenekarban? Volt kedvem. Ezután nem sokkal már volt is egy koncertünk, ahol jót úsztunk együtt a mély vízben. Az egyik első közös fellépésünk éppen nálatok, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválján volt 2014-ben. Bence, mesélj te is — dobják át a szót a köpönyegforgatók.

— Én nem ismertem a zenekart addig, amíg egy barátom el nem vitt a borkóstolós koncertjére. Utána együtt buliztunk és zenéltünk, a következő koncerten pedig már benne is találtam magam a zenekarban…

* Akkor Resti Kornéllal óvatosan kell bulizni, hiszen az emberfia észrevétlenül zenekari taggá válhat. 

— S ugyanilyen észrevétlenül ki is hullhatunk a Resti mesékből. Például a gasztroszínházas-borkóstolós előadásunk előtt egy nappal tűn(ődöt)t el a szaxofonosunk, Soma. Szerencsére az est után rögvest ott termett Bence. Volt még egy billentyűsünk, Ágoston, aki szintén velünk játszott jó néhány évig, és Kiss Laci, azaz Lapi Papi is restületi tag volt a kezdetektől, aki három éve négy indokra hivatkozva hagyta el a zenekart: elküldte négy gyermekének fényképét. Az indokokat elfogadtuk. 

* Resti Kornél mindig Resti Kornél volt?

— Korábban alkalomhoz illően változtattuk a zenekarnevet. Ha az APEH-nél léptünk fel, akkor Tex Cheaters, azaz Adócsalók néven pengettük a húrokat, ha Petőfiről szóló könyvbemutatón bazsevátunk, akkor mi voltunk a Libriben Mélázó Haramják, de voltunk Szakadt Öregek Kegyszéke is, József Attila után szabadon. Resti Kornél pedig a kollektív tudatfelettiből pattant ki, egyszer csak.

* És mit jelent az „eredetimegjelöléssel ellátott zenekar” címke a nevetekben?

— Ez is a borokhoz köthető. Felcímkéztük magunkat, ahogy a borokat szokás. Ott ugyan eredetmegjelölés van, mi egy i betűvel azért kiegészítettük, Kornélunk unszolására. De voltunk már „oltalom alatt álló” zenekar is, ez a címke viszont lekopott. Sok jelképes dolog van Kornél életében. Már kapjuk a visszajelzéseket a lemezről, volt, aki azt írta: miért kell az összekötő szövegben ennyit inniuk a szereplőknek? A kérdező valószínűleg nem kapisgálja, ami az intróban elhangzik, vagyis hogy a megidézett kocsmatöltelékeink nem feltétlenül idült alkoholisták, hanem szellemi szesztestvérek. Olyan kortytársak, akik a Hold-költők szellemét szabadítják ki a palackból, mindenekelőtt ezért dörzsölik az üveg oldalát. A történet „folyó” része tehát inkább az örök ifjúság italából, esetleg különféle alkimista nedűkből csörgedezik (nem mellékesen a szellemi szesztilalom idején!).

* Időtlenség s az időben utazgatás a kedvenc időtöltése Kornélnak, ez érezhető. Mégis leginkább Kosztolányi, Krúdy, Ady korához nyúltok. Itt érzi magát legjobban Resti?

— Ez a kor tetszett meg neki, ide jár leggyakrabban, itt van a legtöbb barátja, ehhez a korhoz húz a szíve. De gyakran kortársakhoz is csatlakozik. Térben és időben jár-kel, korhelykedik, ugye, azaz sokszor összekavarja a korokat és a helyeket. Ha a dalok hangszerelését vesszük, ott az aranykortól a reneszánszig sok stílustörténeti időszak megjelenik. Kornél ugyanúgy kirándul a XX. századba is, a beatkorszakban lézeng olykor, vagy a vízivárosi Izolabella presszóban iszogat Cseh Tamásékkal, a ’70-es években. A hangzó aurából általában kiderülhet, éppen merre jár. Szinesztéziaérzeteket kelthet persze mindez, hiszen így olyanok is összefuthatnak, akik saját téridő-koordinátáik szerint sosem találkozhattak. A rádiószínházas lemezen szereplő zenés Ady-versben, a Budapest éjszakája szólban például Krúdy Szindbádja, Seress Rezső és Django Reinhardt parolázik egymással. Egy másik Resti-opusban pedig Sziveri János dobban össze saját szívverésével…

* Milyen dramaturgiai ívre fűztétek fel a dalokat és az összekötő szövegeket?

— Ez a lemez valójában egy Resti best of. A dalok többsége már korábban megíródott, de erre az albumra cikornyásabb ruhába bújtak. Van is különbség az élő megszólalás és a rádiószínházas sound között. Összegzésként is készítettük ezt a hanganyagot, az eddig közösen „eltöltött” évekből merítkezve. Egy visszatekintés azonban nemcsak retrospektív, hanem retrospekulatív is, mint már mondtuk. A lemezen sok vendég előadó is szerepel, régi zenekartagok is, s az összekötő szövegekben megszólalók is mind Kornél világának közvetlen holdudvarából kerültek ki. Amikor elkezdtük, tudtuk, hogy egy rádiószínházas formát választunk, illetve hogy a dalokat összefűzve gombolyítunk egy történetszálat. A műhelymunka közben minden sokat változott. Egy picit kitoltunk magunkkal, hiszen manapság már mindent meg lehet csinálni különféle digitális effektusokkal, de mi minden zajt és zörejt magunknak akartunk összegyűjteni: a dugó kihúzását a palackból, a szóda fröccsenését, egy cipő kopogását, a Duna csobogását… Emellett van egy-két filmbetét is a lemezen (nyilván csak a hangsáv szintjén), az „audiovizuális” aura tágításaként.

* Rádiószínház. Egy olyan műfaj, amely sok helyen megél. Akár még színházi formában is egy pódiumon.

— Szerintem nincs az a rendező, aki ezt meg tudja jeleníteni színpadon. (Nevetnek, azaz kacag föl Kornél.) De vannak ilyen jellegű terveink. Például egy Faludy-est, mely határozottan színházi jelenés lesz. Már korábban is próbálkoztunk az oly sokak által hangoztatott, de valójában kreatívan nem kipergetett, úgynevezett összművészeti jelleg hitelesítésével. Átmontázsolt archív fotókból álló vetítésekkel, félig fiktív irodalomtörténeti betétekkel, egyéb performatív gesztusokkal, a közönséget is bevonó, interaktív elemekkel… Egy másik ötletünk, hogy Petri Csathó Ferenc elfeledett szögedi költő törzshelyeit vegyük sorra egy digitális kocsmatúra során. Ezt egy világhálón elérhető tér(idő)kép formájában készítenénk el, ahol a helyszínekre kattintva vizuálisan is beleshet a PUBlikum azokba a kávéházakba, söntésekbe, kockás terítős helyszínekre, ahol Rike (Petri Csathó Ferenc beceneve) és Resti Kornél együtt poharaztak annak idején, és koccintottak a töredékesnek tetsző idő EGÉSZségére, a XX. század aranymetszése körül.

* A lemezfelvételhez stúdió, technika, idő s némi pénz kell. Volt?

— Volt egy oldal, a StageHive, ahol közösségi finanszírozású kampányokat lehetett indítani, civilek adományozhatnak a számukra szimpatikus projektumoknak némi pénzt, innen is bejött egy kicsi, s Kecskemét várostól is kaptunk „tántorgatást”, melyet főleg hangcuccokba invesztáltunk. Utána házi körülmények között vettük fel a dalokat Baján, Bence szülőházának padlásán, ezután pedig Kecskeméten rögzítettük a vendég előadók felvételeit, valamint a pluszatmoszférákat. Megtörtént, hogy a próbaterem melletti piacon sétáltunk, és láttuk, hogy ott cimbalmozik Radics Sanyi bácsi, megkértük hát, hogy játsszon fel nekünk egy-két nótát, így ezek is hallhatóak a lemezen!

* Én már meghallgattam a Kortytárs kornyikákat, és szerintem most már biztosan nagyon sokan kíváncsiak, hol érhető el.

— A lemez egy szerzői kiadvány, nem hivatalos, tehát nincs forgalomban. Támogatást elfogadunk érte, illetve a koncertek alkalmával be is lehet majd szerezni. Emellett persze lemezbemutatókat is tervezünk, Pesten már szervezés alatt áll a Katakomba Színházban egy ®estünk, jó lenne a kecskeméti Katona József Színházban is bemutatni, ahol a lemezborító fotói készültek. A YouTube-csatornánkra pedig hetente feltöltünk a rádiószínház zenei anyagából egyet-egyet.

* Hol szoktatok fellépni? Azaz hol van Resti helye?

— Nomen ®est omen, játszottunk már a kecskeméti állomás restijében is, de a kecskeméti Otthon kávézó pincehelyiségében is sokat, ahol egy hosszabb időszak alatt tematikus esteket mutattunk be. Alapjában a kisebb helyszínek, kis színháztermek, hangulatos kocsmák, kávézók a legalkalmasabbak Kornél számára. Persze a pohárcsörgés nem mindig kedvező, mert oda kell figyelni a zenére, a versekre és az összekötő szövegekre is. Egyik nincs a másik nélkül. Az olyan helyszíneknek van igazán nagy felhajtóerejük, ahol megvalósulhat a kommunikáció a közönséggel is, ahol nem vagyunk túlságosan elválasztva az emberektől, láthatjuk a reakcióikat, tudunk improvizálni, reagálni az ő visszajelzéseikre. De volt olyan is, hogy a közönség egy-egy (nem beépített!) tagja improvizált. Nagy álmunk volt, hogy egy cirkuszi tematikájú műsorunkhoz egy törpe konferálja fel a zenekart. Azt éreztük, ha ez sikerül, akkor abba is hagyhatjuk színpadias kísérleteinket, mert ennél többet nem nagyon lehet elérni a porondon. Hogy, hogy nem, akadt egy törpe barátunk, aki vállalta, hogy cilinderben, széttárt karokkal, konfettiesőben felkonferál bennünket, a következő szöveggel: (dobpergés) „…éééééés most következzen a felülmúlható és az alulmúlhatatlan Resti Kornél zenekar!!!” Ezt felülmúlni nem, már csak alulmúlni tudjuk…

Fényképezte: Kovács Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..