Egy korszak autói (2.)

Egy korszak autói (2.)

A Zastava 1300-as

A legendás Fityó mellett a másik jelkép az akkori Jugoszlávia motorizációjából a Fiat 1300-as modellje volt, a népszerű Tristać. A kragujevaci Zastava gyártotta a hazai piacra. Amikor megjelent az eredeti változat, addig nem látott világítással felszerelve, az „autó ezer izzóval” becenevet kapta.

1961 augusztus végén a belgrádi Technikai Kiállításon a jugoszláv közönségnek lehetősége nyílt, hogy megismerkedjen a Fiat újdonságaival, az 1300-as modellel, mely mindjárt kapcsolódott a Crvena Zastava kínálatához. A kezdetekben az akkori ára miatt (2 400 000 dinár) csak a cégek és az állami szervezetek vásárolták. A hazai alkatrészgyártás elsajátításához lassú és hosszú idő vezetett, tíz év. Prioritást élvezett az előző licencmodell, a Zastava 750, mely a legszélesebb vásárlókört szólította meg. A Fiat-modelleknek külön gyártószalagot indítottak az új kragujevaci autógyárban a ’60-as évek közepén.

A Fiat folyamatosan követett, tökéletesített minden lépést, változtatást egészen a gyártás végéig. Így a belgrádi autókiállításon 1969 áprilisában bemutatták a Tristaćot különféle külső és belső változtatással, például a luxe modellt gazdag felszereléssel a beltérben. 1970-ben az autókiállításon már a négy tárcsafékes modell is látható volt szélesebb motorkínálattal. Az 1,3 literes motoron kívül megjelent az 1,5 literes is. Novembertől mindkettővel kínálták a Luks és a Familiare változatot is. Hangsúlyozni kell, hogy a Familiare modell eltért az olasz elődjétől, mert az újabb Fiat 124-es Familiare alapján készítették a rekonstrukciókat. Az állandó frissítéseknek köszönhetően a népszerű Tristaćnál 1973 szeptemberében a váltókar a kormány jobb oldaláról lekerült a padlóra.

Végül 1967-ben bemutatták az E (Elegant) modellt, melyet arról lehetett felismerni, hogy integrált fejtámlái voltak az első üléseken, és valamivel más beltéri felszereléssel érkezett. Ennek a modellnek az alapjaira építették a speciális változatokat (mentő, rendőr...). Megkísérelték beépíteni az 1,76 literes Perkins dizelmotort, de nem sikerült, mivel az érzékeny első felfüggesztés nem bírta a terhelést. Olaszország és Jugoszlávia mellett gyártották még Spanyolországban Seat néven, Németországban (NSU) Nectar 1500 TS néven. Nálunk összesen 201 160 darab készült. Kiváló autó volt (a maga idejében), melyet a Zastava gyártott, jugoszláv Mercedesnek is nevezték. Fiat 1300/1500 limuzin és kombi (caravan) változatban készítették OHV motorral, 1295 cm3-es (61 LE-s) és 1481 cm3-es (74 LE-s) verzióban. Négyfokozatos szinkron-kéziváltóval, mely az első daraboknál a kormány jobb oldalán kapott helyet. Az akkori SFRJ-ben gyors autónak számított.

A Zastava 1300/1500 a modern dizájnjával sok ember érdeklődését felkeltette, nagy raktere, hatékony tárcsaféke, minőségi rugózása volt, eléggé pörgős motorral. Az akkori időben kiváltságosnak érezhette magát az, aki a Tristać volánja mögött ült, a Zastava 1300/1500 tulajdonosai az akkori tehetősebb emberek voltak. Az utcákon sokan megnézték a kocsit, a motor hangja magas fordulaton messziről felismerhető volt. Családi autónak tervezték. 970 kilogrammal 140 km/h ért el, 21 másodperc volt a gyorsulása 0—100 km/h. Ismert volt az anlasszerrel (önindítóval) való problémája, nem akart mindig elsőre működni. Az olasz Ruoteclassiche magazin szerint egy jó állapotban levő vagy professzionálisan restaurált modell mai értéke 2000 euró. A Zastavában gyártott modellek a karosszériájuk gyenge minősége miatt hajlamosak voltak a gyors rozsdásodásra, ezért ma már nagyon kevés Tristaćot lehet látni az utakon vagy az udvarokban.

(Folytatjuk)

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy korszak autói (2.)
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.25.
  • LXXV. évfolyam 8. szám
Egy korszak autói (2.)
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.18.
  • LXXV. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink