home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egy jól működő rendszer
Tóth Tibor
2019.03.12.
LXXIV. évf. 10. szám
Egy jól működő rendszer

Ahogy a múlt heti számunkban beszámoltunk róla, Magyarkanizsán is átadták a legjobb sportolóknak, kluboknak, sportmunkásoknak járó elismeréseket. A legjobbaknak a birkózók bizonyultak, akik szinte mindent vittek, rajtuk kívül szépen szerepeltek az atléták és a kajakozók is. Vass Zoltánnal, a Magyarkanizsai Községi Tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagjával az elmúlt év eredményeiről, az infrastrukturális beruházásokról és az idei évi tervekről beszélgettem.

— 2018 áprilisában egy viszonylag jól működő mechanizmust vettem át — kezdte a beszélgetést Vass. — Igazából az első néhány hónapban a meglevő rendszerhez nekem kellett felzárkóznom. Nagyon örülök, hogy ilyen jól működő rendszerbe kerültem, nem buktak ki csontvázak a szekrényből. Pályázati lehetőségeket tartalmazó időszakban vagyunk, így az elkövetkező hónapok, évek legfontosabb céljai közé az ezeken a pályázatokon való minél sikeresebb szereplés tartozik, valamint szeretnénk minél több sporttal kapcsolatos infrastrukturális beruházást hozni a községbe. 


Vass Zoltán (balról) Mészáros Etelkával, a község legjobb női veterán sportolójával

* Mely eredmények emelhetőek ki a 2018. évből?

— Ez az a kérdés, amelyre nehéz úgy választ adni, hogy ne felejtsünk ki valakit. Mindenkivel elégedettek vagyunk, hiszen nagyra értékeljük, ha valaki a sportban tevékenykedik. A legeredményesebbek a birkózók, az atléták, a kajakozók és a cselgáncsozók voltak, továbbá ki kell emelnem a magyarkanizsai kézilabdázókat, a vajdasági ligás, adorjáni Tisza labdarúgóit, valamint a Tisza menti ligás Potisjét és Horgost, mely csapatok a 3. és az 5. helyen zárták az őszi idényt.

* A községben alakult-e új sportegyesület az elmúlt évben?

— Nem lettek új klubok. A demográfiai probléma mindenki számára ismert, hiszen fogyunk, egyre kevesebb a gyermek, így nagyon örülünk annak, hogy a bejegyzett egyesületeink működni tudnak. Jó hír, hogy a versenysportot űző klubjaink megtartották a korábbi létszámot. A Községi Sportszövetség harmincöt klubot számlál. Néhány sporttal foglalkozó civil szervezet lemorzsolódott, de ez máshol is megtörténik. Egyre inkább előtérbe kell kerülnie a szabadidő-, a tömeg- és az iskolai sportnak. A világon is egyre népszerűbbek a futóversenyek és az egyéb tömegsportrendezvények, mi is szeretnénk erre még nagyobb hangsúlyt helyezni.

* A mai, számítógépekkel átszőtt világban mennyire fogékonyak a gyerekek a sportra?

— Mindig is volt egy közösség, melyet érdekelt a sport, és volt, akit nem. A különbség annyi, hogy például tíz évvel ezelőtt az a fiatal is kiment társaival focizni, akit nem érdekelt a sport, ma azonban az a fiatal inkább leül a számítógép elé.

* Milyen jelentős beruházásokról tud beszámolni a községben a sportlétesítmények terén? 

— A valamikori Partizan épületének nagyobbik része nagy renováláson esett át, a melléképület felújítási munkálatai pedig az idén kezdődnek el. Utóbbi épületben még egy terem lesz kialakítva, öltözőkkel, kísérőhelyiségekkel. A nagyterem és a küzdősportok számára fenntartott kisterem már használhatóvá vált. Burkolatot cseréltünk, új vizesblokkokat alakítottunk ki, az épület korszerű fűtési rendszert kapott, a világításról ezentúl korszerű LED-lámpák gondoskodnak, tehát a sportolók a XXI. századnak megfelelő körülmények között használhatják a létesítményt. A kajakklub épületének egy része visszakerült a község tulajdonába, ami jelentős eredmény. A klubnak egy fontos pályázata jelenleg az illetékes minisztériumban elbírálás alatt áll. Mindannyian pozitív végkimenetelben reménykedünk. Több projektumot most készítünk elő. Megfelelő pályázat kiírása esetén már kész terveink lesznek, és azonnal tudunk reagálni.

* Több jelentős sporteseménynek adott otthont a község az elmúlt évben.

— Hivatalba lépésemkor kezdtük szervezni a nyári sportiskolát, melyet a munkatársaimmal sikerült gyémánttá csiszolnunk. A foglalkozások Magyarkanizsán négy, Horgoson és Kispiacon pedig egy-egy héten át tartottak. Magyarkanizsán mindennap 50 fős telt ház volt, a másik két helységben 35-35 fővel működött a sportiskola. A klubok bemutatták, mivel foglalkoznak, a gyerekek pedig ki is próbálhatták a sportágakat, így a szünidő egy részét tartalmasan tölthették el. Fontos szabadidősport-esemény a sportválasztó nap is, ebből fejlődött ki a sportiskola. Ez a nap valójában egy rövid bemutató, a sportiskolában viszont a fiatalok délelőttönként hosszabb ideig foglalkoznak egy-egy sportággal. Ha megtetszik nekik valamelyik, akkor bekapcsolódnak a megfelelő egyesület munkájába. Az úszó- és futófesztivál magasabb szintre lépett, mivel évről évre egyre többen vesznek részt a versenyen. Ha ebben az ütemben fejlődik az esemény, akkor hamarosan a térség egyik legjobb ilyen jellegű eseményévé válhat.

* Mi alapján döntik el, hogy melyik klub mennyi pénzben részesül?

— Az egyesületek rangsorolása mindig nagyon nehéz feladat, hiszen a sportágaknak és a kluboknak más-más költségeik vannak. Nehéz salamoni döntést hozni. Az erre illetékes bizottság a támogatások odaítélésénél az eredményességet, a tömegességet és a sportág felmerülő költségeit veszi figyelembe. A labdarúgóklubok mindig bekerülnek az első tízbe, hiszen nekik a pályát fent kell tartaniuk, sok játékossal foglalkoznak, akik számára be kell szerezniük a felszerelést. Rajtuk kívül a birkózók, a kajakozók és az atléták is az élbolyban foglalnak helyet. A kiváló eredményeket felmutató sportolóinkat az idén is ösztöndíjjal segítjük. Erre az évre ezt a keretösszeget is sikerült valamennyivel megemelni. Tavaly tizenketten részesültek ösztöndíjban, az idén esély mutatkozik arra, hogy ennél többen is megkapják ezt a támogatást.

* Hosszú idő után újraindították a Magyarkanizsa és Kiskunhalas közötti testvérvárosi sporttalálkozót.

— Az első szolgálati utam ebbe a magyarországi városba vezetett. A halasiak azzal fogadtak, hogy a korábbi együttműködést kötelező megújítanunk. Meghívtam őket hozzánk, aminek eleget is tettek, és novemberben Magyarkanizsán megrendeztük a testvérvárosi sporttalálkozót. Nem voltunk jó vendéglátók, hiszen a sakkot kivéve minden sportágban mi nyertünk.

* Milyen terveik vannak 2019-re?

— Elsősorban a jelenlegi színvonal megtartására törekszünk. Jó lenne, ha holnaptól kétszer ennyi gyerek sportolna, de ez lehetetlen, hiszen egyre kevesebben vannak. Szeretnénk minél több beruházást megvalósítani a sport terén, így az itthon maradtak is olyan lehetőségekhez jutnának, illetve olyan szolgáltatásokat vehetnének igénybe, mint amilyeneket a nagyobb városokban, közösségekben élők. Az idén is megtartjuk a szokásos magyarkanizsai sporteseményeket. A futófesztivál szervezőjével nemrég találkoztam, azt mondta, hogy az előzetes beszélgetéseken már túl vannak, hamarosan pedig szélesebb körben tárgyalunk az idei úszó- és futófesztiválról. A sportiskola szervezését áprilisban kezdjük el, az ősszel pedig megtartjuk a sportválasztó napot. Ezenkívül minden klub, ahogy eddig is, megtartja a saját versenyeit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..