home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy hősies küzdelem története
PERC Márta
2014.10.14.
LXIX. évf. 42. szám
Egy hősies küzdelem története

Szikszai Szintiáról és életének történetéről egyre többet lehet hallani a külföldi médiában. A mindössze nyolcéves kislány, aki először édesanyja kezében veszítette el életét — ez néhány nappal később ismét bekövetkezett — még mindig hősiesen küzd. Azért a megfizethetetlen ajándékért, amelyet a fentiektől kaptunk, hogy tudjunk vele bánni és megbecsülni.

„Az élet nem könnyű. Sokszor a legerősebb emberek a legérzékenyebbek. Tudtad, hogy sokszor éppen azokkal bánnak igazságtalanul, akik a legtöbb kedvességet nyújtják másoknak? Gondolnád, hogy azoknak van a legnagyobb szükségük a törődésre, akik másokról gondoskodnak? Tudtad, hogy a három legnehezebben kimondható szó a szeretlek, a sajnálom és a segíts? Attól, hogy valaki boldognak tűnik, még nem biztos, hogy az. Mélyebbre kell tekinteni ahhoz, hogy igazán meglássuk, mennyi fájdalmat hordoz magában.”

Szikszai Szintiáról és életének történetéről egyre többet lehet hallani a külföldi médiában. A mindössze nyolcéves kislány, aki először édesanyja kezében veszítette el életét — ez néhány nappal később ismét bekövetkezett — még mindig hősiesen küzd. Azért a megfizethetetlen ajándékért, amelyet a fentiektől kaptunk, hogy tudjunk vele bánni és megbecsülni.

Bíró Evelina, Szintia édesanyja a következőképpen nyilatkozott kislánya betegségéről:

— Szintikém születése után iszonyú érzés volt szembesülni a ténnyel, hogy az az egészségesnek vélt gyermek, akit hosszú hónapokon át a szívem alatt hordoztam, a karjaim között hal meg. Majd egy kis idő múltán ez megismétlődött, és az orvosai teljesen lemondtak róla. Mivel így álltak hozzá a gyermekem helyzetéhez, meg kellett emberelnem magam, és megmutatnom, hogy én nem vagyok gyáva harcolni az éltemért: a gyermekemért! Három borzalmas év következett. A kislányom egyáltalán nem tudott mozogni, nem kommunikált, olyan volt, mint egy rongybaba. Huszonnégy órás felügyeletet igényelt. Ezek után az igen kemény, a lelket borzasztóan megviselő, hosszú hónapok után elmondhatom, senkinek nem kívánom ezt az érzést. Eddig is mindent megtettem azért, hogy gyermekemnek — akinek több mint hetven százalékban károsodott az agya — a lehetőségekhez mérten normális élete lehessen. Már semmi sem gátolhat meg benne, hogy folytassam a harcot Szintikéért!

Hetente kétszer foglalkozik vele terapeuta, aki segít neki a mozgásban és ellazulni is.

* Mennyit változott a kislány állapota az elmúlt néhány évben, amióta orvosai lemondtak róla?

— Szinti jelenleg már kerekes székben ül, kúszik, szavakat mond, kommunikál. A Csillagház nevű speciális iskolába jár. Kimondhatatlanul büszke vagyok rá, hogy velem együtt küzd az életéért, és egy a célunk: talpra állni, a szó legszorosabb értelmében! Nemrégiben engedélyt kaptunk egy bécsi műtétre. Ha elvégzik, a kislányom rohamai végleg elmúlnak, és megtanulhat önállóan járni. A műtét azonban nagyjából 12 000 euróba kerül.

* Mi mindent teszel annak érdekében, hogy fedezni tudd a kezeléseket, és meg tudjatok élni?

— Nem szégyellem, sőt, büszke vagyok rá, hogy egykor fémdobozt, kupakot, újságot, használt CD-t és DVD-t kezdtem gyűjteni. Szóval, szelektíven szedtem a hulladékot, hogy a kislányomat gyógyíttatni tudjam. Sőt, szórólapokat készítettem, és ráírtam, hogy akinek hasonló tárgyai vannak, ne dobja ki őket, én elfogadom adománynak... Az ebből befolyt összegből tudom fizetni a heti két gyógytornát. Nemrégiben mellénk állt és segítségét ajánlotta fel több ismert személyiség is, akit meghatott a történetünk. Emellett két alapítvány is támogatott bennünket: a Végső Vár Alapítvány és a Foltin Márta Jövőjéért Alapítvány.

* Amikor kapcsolatba léptünk, elmondtad, hogy önkéntesen segítesz másokon és a hozzátok hasonló helyzetben lévő családokon...

— Ez valóban így van. Mindent megteszek azért, hogy ha egyéb módon nem is, de legalább tanáccsal tudjak segíteni. Ennyire nehéz helyzetben rengeteget számít a meghallgatás és a megérteni akarás. Szeretek segíteni másokon. Amikor adhatok, megkönnyebbül a lelkem. Az elmúlt időszakban rengetegen támogattak, és ezt soha sem fogom tudni kellőképpen meghálálni az életnek. Meg lehet viszont próbálni.

* Ha lennének jóakarók és segítőkész emberek a határon túlról, Szerbiából, mit tehetnének Szintia gyógyulása érdekében?

— Nos, van egy folyószámlaszám, melyre pénzt lehet utalni, de bármilyen, egyéb jellegű felajánlást is elfogadunk! Van egy licitálós oldalunk a híres közösségi portálon, ahol festményeket, kézművestárgyakat stb. árverezünk el. A kislányom, mivel nehezen tud nyelni, és a gyógyszerei keserűek, tápszert, Nutridrinket iszik. Ha valaki ezt tudja felajánlani, szívesen átveszem. Mindenre szükségünk van, és szeretettel fogadunk bármit, ami egy kicsit is segít a helyzetünkön — zárta a beszélgetést Evelina, a hős édesanya.


Pénzösszeget a következő számlaszámra utalhatnak:

OTP Bank
11773061-00186531-00000000
Bíró Evelina részére
Megjegyzés: Szintike adománya

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..