Egy hónap múlva döntenek
2009.08.05.
LXIV. évf. 31. szám
ÖRMÉNY BARÁTSÁG - MUNKASZÜNET A PARLAMENTBEN - JÖHETNEK AZ IRAKIAK. Boris Tadić szerb köztársasági elnök hivatalos látogatást tett Örményországban, és ezzel a szakértők véleménye szerint a két ország kapcsolatainak új fejezetét nyitotta meg. Ez alatt az idő alatt a Szerb Képviselőház úgy döntött, hogy a nyári munkaszünet utánra halasztja az eddig megvitatott törvényekről való szavazást. A szerb parlament augusztus 31-én, illetve a nyári munkaszünet befejeztével foglal állást a tájékoztatási törvénnyel, valamint az ülésszak napirendjének még 23 pontjával kapcsolatban. Noha számos törvény sürgősségi eljárással került a képviselőházi procedúrába, a képviselői csoportok abban állapodtak meg, hogy a szavazásra csak egy hónap múlva kerül sor. A közvélemény szerint a halasztás oka a tájékoztatási törvény, mivel annak elfogadásához a kormánykoalíciónak nem sikerült elegendő szavazatot biztosítania, Slavica Đukić-Dejanović házelnök asszony viszont ezt kategorikusan cáfolta. Hozzáfűzte, hogy augusztus végére elkészítik még egy rendkívüli ülésszak napirendjét, amelynek megvitatására azonnal sor kerül a fenti szavazás után. A parlament egyébként július 29-én, szerdán befejezte a 13 nappal ezelőtt megkezdett rendkívüli ülés minden napirendi pontjának a megvitatását. A programban 24 törvényjavaslat szerepelt. A képviselők megvitatták azt a törvényjavaslatot, amely az államnak a hazai bankoknál való, 90 millió euró értékű kölcsönére vonatkozik. A kölcsön a költségvetési hiány, valamint a költségvetési adósság finanszírozására lesz felhasználható. Megvitatásra, majd elfogadásra került több pénzügyi megállapodás is.
Dragan Šutanovac szerb és Abdul Kader Jasim iraki véderőminiszter augusztus 1-jén Bagdadban a honvédelem területére tartozó megállapodást írt alá, amely a Szerbiából származó fegyverzet és katonai felszerelés Iraknak való eladását, valamint az iraki katonák szerbiai kiképzésének kérdését szabályozza. A szerb miniszter, aki katonai-gazdasági küldöttség élén tett kétnapos látogatást Irakban, elmondta: az aláírt megállapodás jó alap a további együttműködésre, s hangsúlyozta, hogy fegyverzeten és katonai felszerelésen kívül hazánk más szolgáltatásokat is kínál Iraknak.
UTÓJÁTÉK HÁGÁBAN. A hágai Nemzetközi Igazságügyi Bíróság közzétette, hogy ez év december elsején az intézmény székhelyén kezdetét veszi a Szerbia keresetével kapcsolatos nyilvános vita. Mint ismeretes, hazánk a Bíróság tanácsadói véleményét kérte ki Kosovo 2008. február 17-én egyoldalúan kikiáltott függetlensége törvényességével kapcsolatban. A vita során az ENSZ, valamint a világszervezet tagállamai, továbbá a kosovói hatalom képviselői kinyilváníthatják a kérdésre vonatkozó álláspontjukat és véleményüket. Írásos beadványt egyébként 36 ország nyújtott be, továbbá a kosovói hatalom is eljuttatta írásos véleményét. A beadványok mindaddig titkosak maradnak, amíg a Bíróság nem dönt közzétételükről. A szóbeli érvek elhangzása után fogja a Bíróság tanácsadói véleményét kialakítani arról, hogy Priština egyoldalú lépése összhangban áll-e a nemzetközi joggal.
AZ USA TÁMOGATJA SZERBIÁT. Barack Obama amerikai elnök adminisztrációjának célja az eredményes Szerbia megteremtése az eredményes térségben és a sikeres Európában - jelentette ki Jennifer Bras, Amerika nagykövetének helyettese. A Beta Hírügynökségnek elmondta, hogy az USA minden befolyásával, energiájával és kapacitásával azon dolgozik, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen, s hogy csatlakozzon az euroatlanti intézményekhez is. Megállapítottuk, hogy nem vagyunk azonos állásponton Kosovo kérdésével kapcsolatban, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs más terület, melyen jól együttműködhetünk. Itt mindenekelőtt a gazdasági együttműködésre gondolok - mondta Bras.
NE MENJEJNEK SZAVAZNI! Artemije raška-prizreni püspök ma felszólította a szerbeket arra, hogy ne vegyenek részt a november 15-ére meghirdetett kosovói helyi választásokon, mert szerinte az ravasz csapda, mellyel a szerbeknek el kellene ismerniük a tartományban uralkodó nem legális és nem törvényes helyzetet. A Tanjug hírügynökségnek kijelentette: azok, akik őszre kimennek a kosovói választásokra, szemmel láthatóan az önálló Kosovo oldalán állnak, s ő mint püspök, a püspöksége és a hívő nép sohasem egyezik bele ebbe. A szerbeknek nincs szükségük arra, hogy részt vegyenek ezeken a választásokon, amennyiben nem akarják elismerni Kosovo önállóságát, s Szerbián kívüli országban találni magukat. A fentiek mellett szállt síkra Boris Tadic köztársasági elnök és a szerb kormány is.
AZ MPSZ AGGODALMASKODIK. A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) politikai párt egyre nagyobb aggodalommal tekint a nemzeti tanácsokról szóló törvény meghozatalára.
,,Már abban sem bízhatunk, hogy a magyar választópolgárok jóvoltából a szerb parlamentben ülő képviselők javíthatnak a helyzeten, sőt a kijelentéseik alapján azt kell látnunk, hogy nincs is szándékukban kiállni a nemzeti kisebbségben élő lakosság - így a magyarság - érdekeiért. Többek között Pásztor Bálinttól is azt hallhattuk, hogy ő megfelelőnek minősíti a törvényt, hiszen az 90%-ban eleget tesz a csonka MK határozatainak. Azt kell mondanunk, hogy ha a csonka Magyar Koalíciónak ilyen alacsony szintű elvárásai vannak, akkor nagy gondban van a vajdasági magyarság'' - áll abban a közleményben, amit a minap juttattak el szerkesztőségünknek.
A VMDP úgy véli, hogy A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői amolyan kötött kereskedelem keretében engedtek a közösen meghatározott követelésből. A végén olyan törvénytervezet született, amelynek nincs köze az autonómiához, nem felel meg az autonómia ismérveinek, ugyanakkor nagy támadási felületet biztosít az autonómia szerb ellenzőinek.
(tv.)
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..