home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy álom valóra vált
Tóth Lívia
2007.07.04.
LXII. évf. 27. szám
Egy álom valóra vált

Ismét a régi pompájában: a szegedi Reök-palota - Szabó Attila fotójaGoyával és a szegedi kortárs művészekkel nyílik meg a Regionális Összművészeti Központ Megújulva, régi pompájában ,,tekint le” a járókelőkre Szeged legszebb belvárosi épülete, az ,,ibolyás ház”, vagyis a Reök-pa...

Ismét a régi pompájában: a szegedi Reök-palota - Szabó Attila fotója

Goyával és a szegedi kortárs művészekkel nyílik meg a Regionális Összművészeti Központ
Megújulva, régi pompájában ,,tekint le” a járókelőkre Szeged legszebb belvárosi épülete, az ,,ibolyás ház”, vagyis a Reök-palota. A fényét emeli az a tény is, hogy az impozáns, háromszintes szecessziós objektum éppen százéves. Magyar Ede, a kor egyik legnevesebb honi építésze lakóháznak tervezte Reök Iván dúsgazdag vízügyi mérnök számára, aki Munkácsy Mihály festőművész unokaöccse volt. Formavilága nemcsak az országban egyedülálló, de Európában is kuriózumnak számít. A homlokzaton alkalmazott, stilizált növényi ornamentika a lépcsőházban is folytatódik. A ritka szépségű kovácsoltvas-munkákat a tervező rajzai alapján Fekete Pál készítette. Az egyedi palotát a spanyol Antoni Gaudi alkotásaihoz hasonlítják méltatói. Magyar Ede 1877-ben született Szegeden, külföldi tanulmányútjai után főleg a szülővárosában tevékenykedett. A Reök-palota 1907-es megépítése hírnevet szerzett neki, sorra kapta a megrendeléseket. Nevéhez fűződik többek között a vajdasági, nagykikindai református templom, valamint Zentán a Rottman ház és a Royal Szálló. Mindössze 35 évesen szerelmi bánatában önkezével vetett véget az életének. 2004-ben Szeged városa örökös gondozásba vette a Dugonics temetőben található sírját.
A háromezer négyzetméteres alapterületű épület renoválási összköltsége ötszázmillió forint. A néhány évig elhagyatottan álló palota hamarosan megnyílik a közönség előtt. Ugyanis itt kapott helyet a Regionális Összművészeti Központ (betűszóként REÖK), amelynek üzemeltetője a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Kht. Az intézményt Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese vezeti. Elmondta, jómaga is több szállal kötődik ehhez a csodálatos létesítményhez, amely 25 éven keresztül az otthona volt.
- Nemcsak Szeged, hanem az ország számos színes, izgalmas kulturális programjának nyújt majd helyszínt a Reök-palota, amely reményeink szerint meghatározó művészeti központ lesz - hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a munkatársakat és ismertették az elkövetkező időszak terveit.
A kapuk augusztus 17-én nyílnak Francisco Goya alkotásaiból összeállított kiállítással és a szegedi kortárs művészek tárlatával. A Szépség és fájdalom címet viselő összeállításon a nyolcvan lapból álló Capricciók metszetsorozat mellett a spanyol művész több festménye is látható lesz, de az érdeklődők megcsodálhatják William Blake egy grafikai sorozatát és Kondor Béla tíz festményét is - jelentette be Papp Katalin kurátor. A dél-alföldi kortárs művészek alkotásait felvonultató kiállítás, amely Nátyi Róbert művészettörténész válogatása, egyedi koncepció szerint, műfaji kötöttségek nélkül mutatja majd be több mint harminc alkotónak a XXI. században készült műveit.
A szegedi kötődésű Podmaniczky Szilárd kortárs költő vezetésével kezdi meg működését az Irodalmi Szalon, a komolyzene kedvelői pedig a Pál Tamás és Kesselyák Gergely karmesterek gondozásában induló Operaszalon programjaiból szemezgethetnek. Pál Tamás tervezi a szegedi Salieri Kamarazenekar újjászületését, amely különleges koncertekkel örvendezteti meg a műfaj rajongóit. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájával együttműködve a szegedi åszi Kulturális Fesztivál több programja zajlik majd a Reök-palotában, például a Krétakör előadásai - árulta el Tajti Gabriella irodavezető. Balog József és a MASZK Egyesület kezdeményezésével az irodalom, a színház és a képzőművészet érintkezési pontjaihoz kapcsolódó előadások is helyet kapnak a műsorban. A Központban rendezik meg a Hetek Csoportja izgalmas szobaszínházi előadásait is Harsányi Attila színművész irányításában. Mindezek mellett - ugyancsak a Szegedi Tudományegyetem professzorainak közreműködésével - társadalomtudományi szalonbeszélgetésekre is sor kerül majd a sokrétű programban.
A Szegedi Regionális Összművészeti Központ lesz a Pécs - és kiemelt partnereként együttműködő Szeged - szervezésében megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa 2010 rendezvénysorozat dél-alföldi regionális központja. A célok létrejöttét a Kész Kft. segítette, amely elsőként csatlakozott támogatóként a kezdeményezéshez.
A sajtótájékoztatón dr. Solymos László alpolgármester meghatározó pillanatnak nevezte a város életében ezt a megújulást. Az eseményen kedves vendégként vett részt Reök Judit és Reök Attila testvérpár, az építtető Reök Iván unokái, akik nyolc évig éltek ebben a házban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..