Egészségesebb közéletre van szükség!

Egészségesebb közéletre van szükség!

Dr. Korhecz Tamás egyetemi tanár, a Magyar Mozgalom Ideiglenes Ügyvivői Testületének tagja a Szabadkai Rádió műsorában a vajdasági magyar közéleti állapotokról, a mozgalom körüli indulatokról és a szervezet céljairól beszélt. Az interjút szerkesztett formában adjuk közre.

* Már az alapítás szándékának híre is heves indulatokat keltett. A VMSZ tagjai mintegy 5400 aláírást gyűjtöttek össze, hogy a mozgalomhoz csatlakozni szándékozók lépjenek ki a pártból. Kiléptek-e, és látta-e valaki ezt a sok aláírást?

— Ez a hangulat időközben oldódott. Központilag megrendelt akció volt ez azzal a céllal, hogy megfélemlítsék azokat, akik a megalakulás előtt a mozgalomba terveztek belépni. A petícióban, melyet az aláírók nagy része el sem olvasott, az állt, hogy a jómagam és Varga László képviselő úr köré csoportosuló emberek le akarják rombolni a VMSZ-t. Hogy volt-e 5400, vagy sem? Maguk a szervezők is állítják, hogy sok nem VMSZ tag is aláírt. Egészen biztos, hogy a többség nem tudta, mit. Ismereteim szerint a mozgalomhoz csatlakozók közül senki nem lépett ki a VMSZ-ből.

* A sajtó arról is beszélt, hogy a mozgalmat bukott politikusok hozták létre.

— Ezt cáfolni is értelmetlen. Egyrészt az alapítók többsége soha nem volt politikus. Másrészt akik politikusok, azok nagyon sikeresek. Gondoljunk csak Maglai Jenőre, aki Szabadka talán egyik legsikeresebb polgármestere. Vagy Szabó Józsefre, aki évekig a Vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot igazgatta, és ő az atyja a legsikeresebb mezőgazdaság-támogató projektumnak. A csatlakozással ők nemhogy erősítették, hanem veszélyeztették politikai ambícióikat. Ez is jelzi, hogy mozgalmunk mennyire tiszta. Jómagam is visszautasítottam a felkérést, hogy újból az MNT elnöke vagy európai parlamenti képviselő legyek. Tehát a bukott szó gusztustalan, az igazságtól távol áll. Pont ezért félnek bizonyos körökben a mozgalomtól. Sok jelentős szellemi potenciálú személy csatlakozott hozzá.

* Az alakuló ülésen azt mondta, közéletünket a félelem, a konspiráció és az anyagi függőség mételyezi. Mire célzott ezzel?

— Olyan hangulat alakult ki — és itt megkerülhetetlen a VMSZ vezetőjének felelőssége —, hogy az emberek félnek. Még a közösségi oldalakon is félnek lájkolni bizonyos álláspontokat. Aki függ a politikai hatalomtól, emiatt is megbukhat. Bólogató, szófogadó, a véleményt lenyelő magatartással lehet állást megtartani. Gyakran a saját véleményükhöz ragaszkodó emberek, még ha alkalmasabbak is, nem kapnak meg bizonyos tisztségeket, mert az egyetlen mérce a lojalitás. Kontraszelekció van, olyanok szorulnak ki a közéletből, akik sokat tehetnének a közösségért. A félelem légkörében nem végezhető kreatív munka. Aki pozícióban van, az is öncenzúrát folytat.

* Az MM hogyan határozza meg önmagát ideológiailag?

— Nyitott, eklektikus, integratív szervezet. Hitvallásunkban sokféle érték megjelenik. Az emberi és szabadságjogok a liberális hagyomány produktumai. A szolidaritás baloldali, egyszersmind keresztény érték. A család, a kereszténység megőrzése, a hagyományokra való építkezés pedig határozottan polgári értékek. A kisebbségi létben nem engedhetjük meg a megosztást, egymás kirekesztését.

* Ha az MM nem lesz párt, hogyan fog hatni az eseményekre?

— Integratív civil mozgalom kívánunk lenni, nem pedig a hetedik vajdasági magyar párt. Súlyos bizalomvesztés érezhető a pártokkal szemben. A közéletre rátelepedett a pártpolitika. Nem a politika, a pártpolitika! Ez ha az egészséges is, akkor is sokszor kirekesztő. A mozgalom éppen azt hirdeti, hogy mindenkire szükség van. Ettől függetlenül politizálunk, hiszen nemzeti ügyekkel csak így lehet foglalkozni. Céljainkat akkor érhetjük el, ha sokan csatlakoznak hozzánk. Nem csak bíráljuk a hatalmat, különféle javaslatokat is szakszerűen megfogalmazunk, kidolgozunk. A tenni akarás az egyik jellemzője a Magyar Mozgalomnak. Habár nincs pénzünk, de amit lehet, azt önerőből is megtesszük. Nem zárkózunk el attól, hogy civilként részt vegyünk a választásokon, ez is eszköze lehet a célok elérésének, de erről most még elhamarkodott beszélni. Nem a választási részvétel a fő mozgatóerőnk. Az a célunk, hogy egészségesebb legyen a közéletünk, hogy az emberek bizakodóbbak legyenek, és jobban bízzanak saját intézményeikben.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egészségesebb közéletre van szükség!
Szabadkai Napló
  • 2020.07.09.
  • LXXV. évfolyam 28. szám
Egészségesebb közéletre van szükség!
Szabadkai Napló
  • Dr. Mészáros Zoltán
  • 2020.07.09.
  • LXXV. évfolyam 28. szám
Facebook

Támogatóink