home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Eddig, és ne tovább!
Tomek Viktor
2013.10.23.
LXVIII. évf. 43. szám
Eddig, és ne tovább!

1956. október 23-án a magyar nemzet kimondta azt a néhány szót, amit a történelem során már oly sokan és oly sokszor kiáltottak: eddig, és ne tovább! A kommunizmus igájában senyvedő, megalázott magyarok felkeltek a zsarnokság ellen.

Ma már történészek állítják, hogy ötvenhét esztendővel ezelőtt valami elkezdődött, valami, ami három évtized után teljesült be: a kommunizmus bukása. Azé a rendszeré, amely 100 milliók életét ontotta ki, és amely a történelem során a német nemzeti szocializmuson kívül a legkegyetlenebbnek bizonyult. Kegyetlen volt a maga totalitárius struktúrájával, hiszen olyan diktatórikus uralmat vezetett be, amely az ember, a nemzet legalapvetőbb szükségletére tartott igényt: a szabadságára.

Közhelyesnek tűnhet a megállapítás, hogy egy népet, egy nemzetet nem lehet a végtelenségig zsarnokságban tartani, s csak idő kérdése, hogy mikor telik be a pohár, mikor mondódnak ki a sokszor ismételt szavak: eddig, és ne tovább! Közhely, de a mai napig akadnak olyanok, akik a hatalomtól és pénztől elvakulva nem ismerik fel az intő jeleket, a vég közeledtét, holott az események menete törvényszerű. Ők a kevésbé okosak. És vannak az egy kicsit ,,okosabbak’’. Ők azok, akik a múlt hibáiból tanulva úgy vélik, rájöttek arra, hogyan lehet egy rendszert időtlen időkig fenntartani. Egy olyan rendszert, amely embertelenségében a megtévesztésig hasonlít a XX. századi totalitarizmusokra. A hatalom most is néhányak kezében összpontosul, és a cél most is ugyanaz: állandó irányítás alatt tartani minden egyes embert az élet minden területén. A propaganda hatalmát már rég felismerték, így történhetett meg, hogy a diktatúra szó hallatán sokak szeme előtt rossz arcú, felfegyverzett martalócok jelennek meg, akik félelemben tartják a népet. Az ,,elit’’ viszont megtévesztő eszközökkel él. Megpróbálja elhitetni a néppel, hogy részese a rendszernek, hogy minden, ami történik, az ő érdekét szolgálja, és még választási lehetősége is van. A történelem nagy pillanataira való visszaemlékezések alkalmat nyújtanak mindnyájunknak arra, hogy a dolgok mélyére nézzünk, s ilyenkor újra és újra rájöhetünk, hogy a látszat sokszor csal.

Ötvenhat szellemi öröksége túlmutat a nemzeten, ám csillaga elsősorban nekünk, magyaroknak világítja be az utat, nekünk ad reményt. Üzenete észhez téríti a tévelygőket, felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes küzdeni. Küzdeni a szülőföldért, a megmaradásért, a családért...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..