Eddig 17 kilométer… Már vagy csak?!

Eddig 17 kilométer… Már vagy csak?!

Telefonon tárgyalt Vučić és Merkel — 

Telefonon tárgyalt Vučić és Merkel  

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd holtpontjáról, Szerbia és Németország bilaterális kapcsolatairól, valamint a régió helyzetéről tárgyalt telefonon Aleksandar Vučić szerb elnök és Angela Merkel német kancellár — írja sajtóértesítésében a szerb elnöki kabinet. A hosszú és baráti hangvételű beszélgetés során Vučić rámutatott arra, hogy Szerbia teljes mértékben elkötelezett az Európai Unió közvetítésével folytatott párbeszéd mellett, melynek célja a régió stabilitásának megőrzése egy kompromisszumos és kölcsönösen elfogadható megoldás révén. A szerb elnök megköszönte Merkel kancellár támogató kezdeményezését, hogy Berlinben, valamint Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy hamarosan Párizsban is tárgyalhatnak a régió stabilitásának megőrzésére irányuló folyamatról.

Vučić megismételte, hogy a párbeszédben bekövetkezett patthelyzet leküzdése érdekében meg kell szüntetni a szerbiai termékekre kivetett koszovói adókat, és ismét felkérte Merkel kancellárt, segítsen abban, hogy Szerbia és Koszovó között folytatódhasson a szabad árucsere. Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia továbbra is elkötelezett a nyugat-balkáni béke és az együttműködés politikájában, köszönetet mondva Merkel kancellárnak, hogy a berlini folyamat elindításával jelentősen hozzájárult a régió stabilitásához. Szerbia elnöke felkérte a német kancellárt, hogy támogassa a regionális gazdasági övezet létrehozását, mivel szerinte ez döntő fontosságú a nyugat-balkáni országok gazdasági fejlődése szempontjából. Vučić és Merkel elégedett a Szerbia és Németország közötti politikai párbeszéddel, illetve gazdasági együttműködéssel, rámutatva, hogy a Szerbiában tevékenykedő német vállalatok mintegy 60 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Vučić a telefonbeszélgetés végén arra kérte Merkel kancellárt, hogy ismét látogasson el Szerbiába — áll a szerb elnök sajtószolgálatának közleményében. (Beta)

 

Épül a Budapest—Belgrád vasútvonal

Eddig 17 km hosszúságban készült el a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút, mely lehetővé teszi majd a vonatok számára az akár 200 km/h sebességű közlekedést is. Inđija közelében, a Stara Pazova és Újvidék közötti szakasz építkezési munkálatainak megtekintésekor Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter kiemelte, hogy az Újvidék és Szabadka közötti szakasz építése a következő év elején indul. (Tanjug)

 

Kötelező lesz a középiskola

Kötelezővé tennék Szerbiában a középiskolai oktatást, amihez alkotmánymódosításra is szükség lesz — nyilatkozta a sajtónak Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter. Az új gyermekjogi és -védelmi törvénytervezet szerint Szerbia minden gyermekének joga van az ingyenes és minőségi általános, valamint középiskolai oktatásra, mely mindenki számára kötelező érvényű. Mint kifejtette, a mostani alkotmány úgy rendelkezik, hogy az általános iskola ingyenes és kötelező, a középiskola pedig ingyenes. A kötelező középiskolai oktatás esetében szükség van egy diákkollégiumi hálózat létrehozására, a diákok közlekedésének megszervezésére és a már elfogadott törvények alkalmazására is. (Tanjug)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Eddig 17 kilométer… Már vagy csak?!
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink