home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ébredő erő
Brasnyó Zoltán
2015.05.13.
LXX. évf. 19. szám
Ébredő erő

2005-ben még úgy tűnt, a Csillagok háborúja végleg véget ért. A kétes fogadtatású előzménytrilógia steril, családbarát változata inkább hasonlított a Reszkessetek, betörőkre vagy a Beethoven című kutyás sorozatra. A jedik vérében buzogó midikloriánokkal és az öregecske George Lucas legnagyobb baklövésével együtt, mely a Jar Jar Binks nevet kapta.

 Az „új” epizódok annyira különböztek az eredeti trilógia jellemvonásaitól, sőt egész szellemiségétől, hogy némely Star Wars rajongó szó szerint sírva jött ki a moziból. Szilárd meggyőződésem szerint nem létezik nagyobb mozivallás a Csillagok háborújánál. Ezért az űrkalandért rajonganak a legtöbben szerte a világon. Lehet, hogy a könyvlegendák csúcsának bérces ormán Tolkien A gyűrűk ura című alkotása uralkodik, a moziban viszont sohasem körözi le semmi Lucas életének fő művét.

Kisebbfajta szívroham érte a messzi-messzi galaxis rajongóit, miután a Disney 2012 októberében bejelentette, hogy négymilliárd dollárért bekebelezte a LucasArts stúdiót, és azonnal egy új Star Wars trilógia elkészítésébe fog. Sőt nemcsak egy új trilógiát szeretne, de hosszú-hosszú évekre kibérli magának azt a bizonyos messzi-messzi galaxist. Az első sokk után a legvérmesebb fanok kérdésekkel bombázták a Disney-t: miről szól majd? Kik térnek vissza az új részekben? Mennyi ötletet merítenek az egyidejűleg készült rajzfilm-, könyv- vagy videojáték-adaptációkból?

Az ébredő Erő. Ez lesz az új epizód címe, és az idén decemberben kerül a mozikba. Éles nyelvű kritikusok azonnal rákérdeztek, hogy miért aludt volna eddig az a bizonyos Erő. Az alvást a majd tízéves hibernációnak is betudhatjuk, mely a hatrészes történet után következett.

Az első előzetesben rohamosztagosok, az Ezeréves Sólyom és persze az X-szárnyú vadászgépek is feltűnnek, valamint a legnagyobb szenzáció, egy (jézusmária!) háromágú fénykardot villantó Sith-lovag. Újabb sokk és emészteni való újdonság.

2014 májusától kezdve mintegy hat hónapon át forgattak, az utómunka pedig jelenleg is tart. A külső jelenetek zömét Írországban, Angliában és Abu-Dzabiban rögzítették. Bármilyen titoktartási szerződést írattak is alá a Disney vezetői, mégis kiszivárgott számos fotó, koncepciós rajz, sőt az a hír is, hogy Harrison Ford egy rázósabb jelenet felvétele közben megsérült.

Harminc évvel az Endor bolygón lezajlott csata után a Mark Hamill, Harrison Ford és Carrie Fisher által megformált karakterek valóban megöregedtek, a főszereplők helyét pedig fiatalok vették át, akik valószínűleg elődeikéhez hasonló, hősies tetteket hajtanak majd végre. A nagy öregek szinte kivétel nélkül visszatérnek, csakúgy mint a droidok, R2-D2 és C-3PO. Han Solo, Luke Skywalker, Chewbacca és Leia hercegnő tehát hosszú évtizedek után újra a mozivásznon feszít majd, ráadásul nemcsak néhány percre, hanem főbb háttérszerepekben. Ez pedig már eleve garancia a sikerre. Az új epizódot J. J. Abrams jegyzi, akit eddig leginkább az új, meglepően jó Star Trek-folytatások készítőjeként ismerhettünk meg. Bennfentesek szerint gyerekkora óta megszállottan rajong a Star Wars univerzumért, és nemcsak rendezőként, de íróként is bedolgozik az új részekbe. Hogy a rajongás mennyire lesz elég? Decemberben kiderül. Az mindenesetre az első két napvilágra került előzetes után is világos, hogy az új trilógiának sötét, piszkos tónusa lesz, és nem törekszik majd a trükkökkel tarkított látványvilág hangsúlyozására, ahogyan azt a legutóbbi, CGI-effektusokkal teletűzdelt részekben láthattuk. Ahhoz azonban, hogy végleges véleményt mondjunk, még várnunk kell néhány hónapot. Számos jelenetet számítógépes trükkök helyett modellekkel vettek fel, ezzel adózva az elődöknek. A forgatókönyv legnagyobb részét az Oscar-díjas Michael Arndt írja, a zeneszerző pedig nem is lehetne más, mint a legendás John Williams. A történetben új fő gonoszt is köszönthetünk majd, akit valószínűleg Adam Driver formál majd meg. A filmben szerepet kap a nagy öreg Max von Sydow, a jó fiú főszereplő pedig minden bizonnyal John Boyega lesz. Bízzunk a legjobbakban, és addig is az erő legyen velünk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..