home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ebibaba — babaúszás Szegeden
Cérna Lenke
2017.08.27.
LXXII. évf. 34. szám
Ebibaba — babaúszás Szegeden

Önfeledt pancsolás, akadálymentes mozgás, móka és szülő-gyermek kapcsolatépítés — erről szól a babaúszás.

A kicsik imádják a vízben végzett gyakorlatokat, hiszen ez az egyetlen közeg, ahol felhőtlenül mozoghatnak anélkül, hogy a gravitáció akadályaiba ütköznének. A piciket három hónapos kortól, heti két alkalommal várják a szegedi oktatók.

— Bemelegítünk, utána merülésre rávezető, úszós gyakorlatokat végzünk. Az óráinkon a szülőkkel közös, játékos feladatok szerepelnek — mesélt a foglalkozásról Bundula Vanda, aki hét éve foglalkozik a vízi sport eme formájával.

— Gyakorlataink elsősorban játékos, éneklős feladatokból állnak, melyek az úszómozgás elsajátítására készítenek fel. Természetesen a merülős elemek is megtalálhatóak a gyakorlatok között, és kiemelt hangsúlyt helyezünk a veszélyhelyzetek megoldásának fejlesztésére is — ismertette az oktató.

Arra is figyelmeztetett, hogy előfordulhat, a csecsemők megijednek a víztől és a számukra idegen környezettől. Ilyenkor az a legjobb megoldás, ha a szülők megnyugtatják a babát. Ha szükséges, akár a vízből is kimehetnek. Fontos, hogy ne legyen számukra rossz élmény a foglalkozás. Az esetleges félelmek néhány alkalom után megszűnnek. Ennek érdekében fontos a rendszeresség. Hetente legalább egyszer tanácsos megjelenni.

Vanda a babasport jótékony hatásaira is kitért: mivel a szülők végig a gyermekük mellett vannak, és együtt végzik el a feladatokat, elmélyül a közöttük lévő kapcsolat. A vízben feloldódnak az érzelmek, és ez a jelenség arra az időszakra emlékezteti a babákat, amikor még az anyaméhben, harmóniában és békében együtt éltek a mamával. Az órákon az apukák számára is lehetővé válik, hogy részt vegyenek abban az egységélményben, amelyet az anya és a gyermeke közösen átél, és ezáltal egy harmonikusabb család alakulhat ki. A foglalkozás előnyének nevezte a babák edzettségét is. A mozgás az izmokon kívül megdolgoztatja a keringési rendszert, valamint az immunrendszert is erősíti — fűzte hozzá.

Az edzésforma előnyeihez tartozik az is, hogy a babák korán találkoznak a csoportos közeggel. Azok a gyerekek, akik viszonylag korán kerülnek közösségbe, előbb lesznek képesek a kapcsolatteremtésre, és könnyebben oldódnak idegen közegben — vélik a szakemberek.

A vizes mozgás elkezdése leghamarabb három hónapos kortól megengedett. Ajánlatos viszont nyolc hónapos kor előtt elkezdeni, mivel ilyenkor még él bennük az úgynevezett búvárreflex. Ez a csecsemő veleszületett ösztöne. Jelentősége abban rejlik, hogy amikor víz éri a baba arcát, bezáródik a garat, és nem nyel vizet a kicsi — magyarázta a szegedi oktató.

Vandával arról is beszélgettünk, mire ügyeljenek a szülők, ha gyermekükkel babaúszásra kezdenek járni. Elsősorban fontos kikérni a gyermekorvos véleményét. Ügyelni kell arra, hogy a torna előtt legalább egy órával ne étkezzen a kicsi. Ami a táska tartalmát illeti, a törölköző és a fürdőruha mellett legyen úszópelenka is. Fontos ételt is hozni, a torna végére ugyanis megéheznek a babák.

Az oktató arra is figyelmeztetett, hogy ha beteg a gyermek, hagyják ki az órát.

Továbbá azt is megtudtuk tőle, a foglalkozásokra az ÁNTSZ által előzetesen egyeztetett feltételek szerint, a legmodernebb vízforgató rendszerrel ellátott, korszerű vegyszerek felhasználásával fertőtlenített medencében kerül sor. Az oktatás minden szerdán és szombaton, reggel 8.15-kor kezdődik a szegedi Napfényfürdőben. Az oktatók a vajdasági kismamákat és apukákat is várják gyermekeikkel.


A nyitókép illusztráció

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..