home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Diverzió a Báni palotában
(o. i.)
2011.09.21.
LXVI. évf. 38. szám

ELMARADT A VAJDASÁGI PARLAMENT ÜLÉSE. Szeptember 12-ére hívták össze a tartományi parlament ülését, melyen a közvagyonról szóló szerbiai törvénytervezetre tett módosító indítványokról kellett volna tárgyalni. Az ülés azonban elmaradt, mert a hatalmi koalíció pártjai közül csak a VMSZ képviselői jele...

ELMARADT A VAJDASÁGI PARLAMENT ÜLÉSE. Szeptember 12-ére hívták össze a tartományi parlament ülését, melyen a közvagyonról szóló szerbiai törvénytervezetre tett módosító indítványokról kellett volna tárgyalni. Az ülés azonban elmaradt, mert a hatalmi koalíció pártjai közül csak a VMSZ képviselői jelentek meg az ülésteremben. Állítólag ismeretlen személy hívta fel vasárnap (szeptember 11-én) este a képviselőket, s szólította föl a távolmaradásra. Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke a múlt hétfőn délután megtartott sajtótájékoztatón ezt mondta: ,,A tartományi parlament képviselőit telefonon értesítették arról, hogy elmarad a mai ülés, az én jóváhagyásom és beleegyezésem nélkül. Ezzel egyértelműen a képviselőház tekintélyén és a tartományi parlament képviselőinek a tekintélyén esett csorba. E technikai mulasztások miatt kérem a tartományi parlament titkára, Milorad Gašić felelősségének a megállapítását'. Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint az újvidéki Báni palotában diverzió történt: ,,Állítólag azért mondták le diverzió útján a vajdasági parlament ülését, mert a két kormány között folyamatban volt az egyezkedés arról, hogy a tartományi kormány által megfogalmazott észrevételekből mi kerüljön bele a közvagyonról szóló törvénybe. Ennek az egyik része a vasútra, a másik része a közutakra, a harmadik az erdőkre, a negyedik pedig a csatornahálózatra vonatkozik. Mindezekről a kérdésekről és más egyebekről állítólag még most is egyeztetnek' - nyilatkozta napilapunknak Pásztor.
,,BELGRÁD ENGEDETT PAJTIĆNAK'. Ezzel a címmel számolt be az Újvidéken történtekről a Danas napilap. Idézünk: ,,Míg a VMSZ és a VSZL az igazságtalanság miatti hangoskodással volt elfoglalva - amiért telefonon mondták le a tartományi parlament ülését -, addig Pajtić mindenben megállapodott Cvetkovićtyal'. A két kormányfő, Mirko Cvetković és Bojan Pajtić tárgyalásáról a Blic napilap úgy számolt be, hogy a közvagyonról szóló egyeztetés nyomán ,,Vajdaság visszakapja az úthálózatot, de a vasutat nem'... Egy nappal később a Blic arról írt, hogy az egyeztetések folytatódnak, de a vasútról nem is lesz szó, hiszen ,, nincs mit egyeztetni'. A napilap természetesen közölte Boris Tadić köztársasági elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozatát is. Nevezetesen: ,,Boris Tadić üdvözli a szerbiai kormány és a vajdasági kormány demokratikus dialógusát, de nem üdvözölheti a megállapodást egyes olyan kérdésekben, amelyek sértik az alkotmányt. Köztársasági elnökkent semmi alkotmánysértőt nem ír alá'...
A ,,DP-s belgrádi és vajdasági csúcstalálkozó' kapcsán érdemes ismét Pásztor Istvánt idézni, aki azt mondja: nem léphet másként, mint ahogyan a tartományi kormány döntött, amely kormánynak az alelnöke és gazdasági titkára. Ezért ,,az igazi kérdés számomra valójában az, hogy mások, akik ugyanennek a kormánynak a tagjai, politikailag hogyan tehetik meg, hogy amikor Újvidéken kell dönteni, egyféleképpen súlyoznak, amikor pedig Belgrádban kell szavazni, akkor viszont úgy vélekednek, mintha emlékezetkiesésük vagy tudathasadásuk lenne', mondta.
A MEGHIÚSÍTOTT SZAVAZÁS. Mivel a szerbiai kormány elvetette azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a VMSZ és a VSZL tett a vasútról szóló törvényjavaslatra, a VMSZ meghiúsította a törvény elfogadását. A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői ugyanis nem voltak hajlandóak biztosítani az ülés megtartásához és a szavazáshoz szükséges képviselői létszámot. Ebben az ütközetben - ,,ami a Vajdaságé volt, az kerüljön vissza a tartomány tulajdonába'' - a minimum, ami elvárható volt: hogy a Nenad Čanak vezette Liga képviselői felsorakoznak a VMSZ képviselői mellé. Nem ez történt. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga volt az első, mely azzal vádolta a magyar képviselőket, hogy ezzel a cselekedetükkel megpróbálták megbuktatni a kormányt. Pásztor Bálint sületlenségnek nevezte a vádat, s azt mondta, ,,a vasút miatt még egyetlen kormány sem bukott meg'.
MAGYAR KITÜNTETÉS ÁGOSTON ANDRÁSNAK. Szeptember 12-én Budapesten, a Magyar Parlament épületében magas állami kitüntetést vehetett át Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke. Ágostonnak a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyújtotta át.
SZERBVERÉS TEMERINBEN. Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke a legerélyesebben elítélte azt a múlt hét végén, Temerinben történt incidenst, melyben magyarok vertek meg szerb fiatalokat - a négy gyanúsított ellen eljárás indul. Egeresi szerint vajdaság lakosai - nemzeti hovatartozástól függetlenül - megvetéssel viszonyulnak minden ilyen esethez, mert ,,egyetlen józan gondolkodású ember sem maradhat közömbös az iránt, hogy valakinek a gyermekét megverik'.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..