home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Diplomaosztás
Talpai Lóránt
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
Diplomaosztás

Hármasával vett lépcsőfokok — A kamudiplomák korszaka

Hármasával vett lépcsőfokok

A túl gyors politikai karriernek temérdek előnye van, de egyben számos hátulütője is. Egy jelentős politikai funkció betöltése szükségszerűen magában hordoz némi kockázatot. A magas rangú politikusokat és tevékenységüket ugyanis a közvélemény, a média vagy akár a társadalom egésze fokozott figyelemmel kíséri. Ilyenkor szoktak „kihullani a szekrényből a csontvázak”. Az egykori tisztességtelen üzletek, kétes módon megszerzett javak és megvásárolt diplomák csúnyán megbosszulhatják magukat. Amelyik miniszternek vagy magas rangú funkcionáriusnak valamilyen formában nem tiszta a múltja, és egykor tisztességtelen előnyökre tett szert a gyors karrier érdekében, az számos esetben a nyilvánosság nemtetszésével szembesülhet. Az utóbbi években csaknem egész Európában tucatjával buktak le olyan politikusok, akik az adott ország oktatási rendszerét kijátszva doktori disszertációt, államvizsgát, illetve szakvizsgát hamisítottak, vagy egészen egyszerűen megvásárolták az egyetemi diplomát. Röviden fogalmazva hármasával vették a felsőoktatás lépcsőfokait. Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök, Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter vagy Scott Thompson, a Yahoo vezérigazgatója mindannyian súlyos diplomahamisítási ügybe keveredtek. Ráadásul ezeknek a vádaknak a legtöbb esetben volt alapjuk. A gyanúba keveredett politikusok többnyire egy ideig cáfolni próbálták a vádakat. Ha azonban a múltban valóban voltak visszaélések, akkor hosszú távon nem kifizetődő a defenzív vagy az arrogáns magatartás. Ajánlott minél előbb levonni a konzekvenciát, beismerni a hibákat, és vállalni a felelősséget.

A kamudiplomák korszaka

Egyelőre kétséges, hogy ezt a bizonyos felelősséget Nebojša Stefanović jelenlegi szerb belügyminiszter vállalni fogja-e a közeljövőben. Kétségtelen azonban, hogy a belügyminiszter körül kibontakozó plágiumbotrány kísértetiesen hasonlít a fentiekben ecsetelt néhány esetre. Egyetemi tanárok egy csoportja ugyanis azt állítja, hogy Nebojša Stefanović tudományos szempontból érdektelen munkával szerezte meg doktori címét, mivel a települési önkormányzatokról szóló disszertáció még a legalapvetőbb kritériumoknak sem felel meg. A közvélemény egy része szerint ha bebizonyosodnak a vádak, akkor a jelenlegi belügyminiszter nem alkalmas közhivatal viselésére, és tisztségéről le kellene mondania. A plágiumbotrány kirobbantói szerint Stefanovićnak ugyanazt kellene tennie, mint Annette Schavan korábbi német kultuszminiszternek vagy Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszternek. Mindkettőjük doktori dolgozatával kapcsolatban plágiumgyanú merült fel, amely később be is igazolódott, és emiatt megfosztották őket doktori címüktől. Schavan és Guttenberg pedig ezután benyújtották lemondásukat. Visszatérve a Belgrádban kirobbant botrányra, ha a politikusokat érintő ügyekhez még hozzávesszük, hogy a szerbiai középiskolások és egyetemisták az interneten garmadával rendelik a kötelezően előírt érettségi dolgozatokat és diplomamunkákat, akkor már igazán tragikussá válik a helyzet. Egyetemi diplomamunkát harminc eurónál kevesebbért is be lehet szerezni, érettségi dolgozatot pedig szinte aprópénzért, hét-nyolc euróért is vásárolhatnak. Szóval a társadalom egyre nagyobb részét mindinkább érintik a különféle diplomabotrányok. Az egyetemi tanárok szerint a felgyorsult világban élő generációk mindent egyszerre akarnak elérni — minél gyorsabban és minél kevesebb munkával.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..