home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Déryné ifjasszony, avagy a magyar nyelvű színjátszás úttörője
Gábor Tímea
2022.11.04.
LXXVII. évf. 44. szám
Déryné ifjasszony, avagy a magyar nyelvű színjátszás úttörője

Elkezdődött a Déryné ifjasszony című színdarab filmváltozatának bemutatása Vajdaságban. A vetítés november 10-én zárul Zentán.

A Déryné Program 2020-ban azzal a szándékkal indult el, hogy feltámassza, felpezsdítse a kulturális életet, színvonalas színházi produkciókat juttasson el az ország minél több településére. A programnak négy alprogramja van, melyekből az első az Országjárás. Ennek fő célja olyan helyekre is továbbítani a műveket, ahol az emberek hiányt szenvednek, mivel a kultúrához való hozzáférés korlátozott. A Vándorszínház kiemelt feladata a magas színvonalú előadások utaztatása, legyenek azok akár saját társulatuk művei, akár magyarországi színészképző egyetemi hallgatók kiválasztott produkciói. A harmadik a Barangoló, mely lehetőséget, szakmai támogatást nyújt a pályakezdő előadóművészeknek, fiatal művészeti társulatoknak, alkotóközösségeknek ötleteik megvalósításában. Mindezek mellett a Déryné Programon belül megalapították saját, kis létszámú társulatukat, a Déryné Társulatot. Az alprogram igyekszik klasszikus, nagyobb arányban magyar szerzők műveit tárni a nézők elé. A honlapjukon olvasható jelmondatuk: Színház mindenkinek!

Déry Istvánné Széppataki (szül. Schenbach) Róza 1793-ban született Jászberényen. Ő volt az első magyar opera-énekesnő, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője, valamint a magyar nyelvű színjátszás úttörője.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója egyik interjújában elmondta, Déryné Széppataki Róza nemcsak a névadója a szervezetnek, de az ő hite, küzdeni akarása és elkötelezettsége áll a program tagjai előtt példaként a mindennapokban is. Utat mutat, erőt ad a „Színház mindenkinek!” misszió teljesítéséhez.

A társulat 2020-ban mutatta be Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámáját, majd az idei évben, szeptember 19-én vetítették le először a dráma mozgóképes változatát Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmváltozatot a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, producere pedig a Déryné Program igazgatója, a szintén Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk. Címszerepben a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktóriát láthatjuk, gróf Szepessy Teodort Janka Barnabás alakítja. A vajdasági származású Szemerédi Bernadett játssza a grófnét, Horváth Márk Gabi szerepét öltötte magára, Déryné színész társait pedig Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor személyesítik meg. További szereplők Széplaky Géza, Fabók Mariann, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella.

A vászonra vetített színdarab tele van felfokozott érzelmekkel, kalandokkal, tréfával, egyszerre láthatunk komédiát és romantikus szálakat is. Bemutatja a nagy magyar színésznő pályáját, sikereit és kudarcait, harcát a nemzeti kultúra fejlesztésében. A humor segít, hogy a közönség könnyebben befogadja a darab mondanivalóját. Bizonyos jelenetek úgy valósulnak meg, mintha mi is részesei lennénk az előadásnak, és ezáltal Déryné története közelebb kerül a nézőkhöz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..