home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Délvidéki áprilisi hagyományprogramok
Csermák Zoltán
2018.03.27.
LXXIII. évf. 12. szám
Délvidéki áprilisi hagyományprogramok

A vajdasági Hagyományok Háza Hálózat szakmai partnerségével népművészeti kategóriát hirdetnek a MIRK kiállításon Csantavéren — Tokkal, vonóval elnevezéssel népzenei utánpótlás képzést tartanak Zentán

A 48. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény Kiállítást (szerb mozaiknevén a MIRK-et) idén április 2-6. között rendezik meg Csantavéren a Hunyadi János Általános Iskolában.


Magyarcsernyei fehér hímzés

A vajdasági kézimunkázók és gyűjtők – négy évtizedre visszatekintő – legnagyobb seregszemléjén évente mintegy négyezer kiállító vesz részt. A rendezvény szervezői mindez ideig nem fektetettek külön hangsúlyt a hagyományos népi kézművességre, idén viszont a Hagyományok Háza Hálózat- Vajdaság szakmai partnerségével új kategóriát vezettek be, amelyre a népi kézművességen, a hagyományos paraszti díszítőművészeten alapuló tárgyakat várnak. A népművészeti kategória zsűrije vajdasági és anyaországi szakemberekből áll: Barcsay Andrea fazekas, Népi Iparművész, Jenei Anikó hímző, Népi Iparművész, Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, Péter Szidónia gyöngyfűző, Népi Iparművész, Széll János fafaragó, Népi Iparművész. A szakmai véleményezők a kategória egy kiemelkedő alkotóját tárgyjutalomban részesítik. A MIRK-hez való csatlakozás jó alkalmat biztosít a jelentkezőknek termékeik minőségének ellenőrzéséhez, a vajdasági élő kézműves hagyomány valósághű megítéléséhez.

Április 3-5. Tokkal, vonóval elnevezésű népzenei utánpótlás képzéssorozat Zentán. A tavaszi szünetben énekes, vonós és citerás népzenei továbbképzést tartanak Zentán gyerekek részére. A Tokkal, vonóval képzéssorozat keretén belül eddig öt alkalommal találkoztak a vonósok, háromszor pedig a citerások.


Hézső Zsolt és tanítványai

Az elmúlt évi képzésekhez hasonlóan a kurzusok célja a szólisták és együttesek tudásának gyarapítása, a meglévő repertoár bővítése, illetve az eddigi hangszeres tudás csiszolása. A napi program része a táncház is, melyen mindenki kedvére táncolhat és muzsikálhat tapasztalt táncosok és zenészek irányításával. A háromnapos összejövetel kiváló alkalmat jelent az oktatókkal való konzultációra, valamint a különböző régiókból érkező előadók tapasztalatcseréjére is.

Képzési időpontok: április 3-án népi ének kurzus lesz Csizmadia Anna és Szabó Kocsis Zsuzsanna vezetésével. Április 4-én citeraoktatást tart Flaman István és Hézső Zsolt, 5-én pedig vonós képzést szerveznek Csonka Ferenc, Dvorácskó Szebasztián, Juhász Gyula, Kelemen Zsolt és Vas Endre irányításával. A képzések helyszíne: Zenta.

A nyári táborokhoz kapcsolódva az év folyamán Vajdaság egész területén további hangszeres és énekes képzéseket szerveznek a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..