home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Csobbanás
Brasnyó Zoltán
2019.01.30.
LXXIV. évf. 4. szám
Csobbanás

Arthur Curry megmentette a DC becsületét. Mindez mégis inkább James Wan rendező odaadó munkájának, és legyünk őszinték, Jason Momoa izmainak köszönhető leginkább.

Az Aquaman túl van az 1 milliárd dolláros bevételen, amivel eddig nem igazán büszkélkedhetett a DC-moziverzum. Kivétel A sötét lovag trilógia második és harmadik része, ez viszont inkább Christopher Nolan egyéni látásmódja és a remek forgatókönyv érdeme. No meg persze az alapanyagé, mely a képregénytörténet talán legjobb és legfontosabb sorozata volt.

Aquaman sosem volt a világ legnépszerűbb képregényhőse, ennek ellenére szép karriert futott be a XX. században. Paul Norris és Mort Weisinger alkotta meg, és kalandjai 1941-ben jelentek meg először a képregények hasábjain. Az ’50-es évek végén és a ’60-as években, azaz a képregények „ezüst korszakában” az Igazság Ligájának egyik alapító tagja volt, majd szólókarriert is befutott saját, neki szentelt füzetek, folytatások formájában. A Batman v Superman és Az Igazság Ligája után Aquaman most saját mozifilmet kapott, ráadásul olyat, amilyet végre a karakter és a DC-örökség is megérdemel.
 


Sokan hittük, hogy reménytelen a DC-moziverzum helyzete, hiszen a legfontosabb és legnépszerűbb karaktereiről (Batman, Superman) szóló eddigi filmjei mind egy szálig igencsak gyengécskére sikeredtek. Sem a nézők, sem pedig a kritikusok körében nem arattak akkora sikert, mint amekkora elvárható lett volna. Hiszen, ne felejtsük el, ezek a szuperhősök az amerikai életérzést, sőt, ha lehet ilyet mondani, kis túlzással magát az amerikai kultúrát testesítik meg. Abban pedig halálbiztos vagyok, hogy a 2000-es évek első évtizedeire egy emberöltő múlva a szuperhősfilmek korszakaként emlékszik majd vissza az utókor. A Marvelhez képest, mely futószalagon gyártja a legnézettebb blockbustereket, van mit behoznia a DC-nek. Az Aquamannel viszont bebizonyosodott, hogy a megfelelő szemléletváltással a DC igenis képes arra, hogy annyira látványosat, érdekeset és izgalmasat hozzon létre, mint a Bosszúállók sorozat akármelyik része. Ha a Warner és a DC nem ad szabad kezet a Zack Snyder-féle elborult alkotói önzésnek, az állandó komorságnak és sötétségnek, a lassított felvételek véget érni nem akaró orgiájának, akkor igenis meg tudják csinálni.

Öleljük hát keblünkre az Aquamant, mely egy ízig-vérig pop-corn mozi, Az Igazság Liga-éra vitán felül legjobb filmje. Epikus látvány, parádés CGI-trükkök, monumentális sztori, sőt, még az ősellenség, a Fekete Manta is itt van. Mi kell még? Az Aquaman-rajongók álma ez a mozi, melyben végre jelen van a finom humor is. Szerencsére nem annyira, mint például a Thor: Ragnarökben, mely szórakoztató volt ugyan, de mégis közelebb áll a vígjáték műfajához, annyira túlzásba vitték.


Imdb.com

Amikor Aquaman, azaz Arthur Curry megtudja, hogy ő az elsüllyedt Atlantisz trónjának örököse, eleinte hallani sem akar az egészről. Mégis kénytelen lesz nyakig alámerülni a víz alatti viszályokba — kiderül ugyanis, hogy a tét immáron nem Atlantisz trónja, hanem a szárazföldi emberek túlélése. Ő az egyetlen tehát, aki megakadályozhatja, hogy kitörjön a háború tengeri rokonai és a szárazföldi népség között. Féltestvére, Orm viszont a legkevésbé sem akarja, hogy egy addig ismeretlen bátyó az örökségére pályázzon. Ősellensége, a Fekete Manta is elkészíti legendás páncélját, hogy személyes tragédiájáért álljon bosszút a Vízemberen. Ellenfelekben és óriási csatajelenetekben tehát nincs hiány. Jason Momoa, a Trónok Harca Khal Drogója szó szerint lubickol ebben a szerepben. Anyját, Atlanna királynőt Nicole Kidman, Nereus királyt pedig a videotékák legendás akciósztárja, Dolph Lundgren személyesíti meg. A sztárparádé nem ér véget: Vulko mester szerepében Willem Dafoe, a főgonosz Ormként pedig Patrick Wilson tűnik fel. A film azonban mégis Momoa kőkemény vállizmaira támaszkodva emelkedik a magasba. Ha létezik tökéletes színész egy szerepre, akkor ő egészen biztosan az.

Az egykori, inkább vicces kosztümökben lerajzolt képregényhőst zsíros hajú, kigyúrt rockerre cserélték, a nők tömegei pedig rajokban mennek megcsodálni őt a mozikba. A film gyenge pontja viszont éppen a női főszereplő, Amber Heard játéka, aki jóval üresebb, észrevehetetlenebb. Igyekeztem valami érdekeset, izgalmasat, vonzót találni benne, mégsem sikerült. Viszont az az igazság, hogy Momoa mellett mindenki eltörpül ebben a filmben, a csávó annyira betölti a mozivásznat. Ha a 2017-beli Csodanő volt a reménysugár, akkor Aquaman a bizonyíték. Valóban lehet jó egy DC-mozi, még hollywoodi mércével is. Hollywoodban ugyanis ott kezdődik a siker, ha egy film képes visszahozni a gyártási költségek dupláját. Az Aquaman a 160 milliós büdzséből több mint 1 milliárd dollár bevételt produkált eddig. És máris készül a folytatás: ezt a Warner Bros és a DC már az első rész bemutatója előtt eldöntötte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..