home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Császár tó - az érintetlen természet
M. A.
2006.01.11.
LXI. évf. 2. szám
Császár tó - az érintetlen természet

Tájház ErzsébetlakonVégeláthatatlan, érintetlen természet, mocsaras, lápos, szelíd erdős vidék, gazdag, egyedi növény- és állatvilággal. Az Óbega és a Császár-tó környéke Nagybecskerektől mintegy tíz kilométerre délre. A csaknem 450 hektárnyi terület védelem alatt áll, legalább 150 fajta ma...

Tájház Erzsébetlakon

Végeláthatatlan, érintetlen természet, mocsaras, lápos, szelíd erdős vidék, gazdag, egyedi növény- és állatvilággal. Az Óbega és a Császár-tó környéke Nagybecskerektől mintegy tíz kilométerre délre. A csaknem 450 hektárnyi terület védelem alatt áll, legalább 150 fajta madár tanyázik itt, s a vándormadarak kedvenc pihenőhelye is ez. A térségben már régen tilos a horgászat és a vadászat, ezért csak igazi természetbarátok látogatják, azok, akik az évszaktól függetlenül a szépségét tudják élvezni.
Dr. Gyarmati Zoltán tartományi környezetvédelmi titkár, nagybecskereki lévén, szívügyének tartja az érintetlen természeti rezervátum megőrzését. Decemberben jelentős projektum megvalósításáról írtak alá megegyezést Bács-Kiskun megye környezetvédelmi szakembereivel, januárban pedig ilyen szerződést kötnek Lombardia képviselőivel is. A magyarországi szakemberek tapasztalatait szeretnék felhasználni az Óbega és a Császár-tó, valamint környékének megvédésében. A határon túli megye területén található a Kiskunsági Nemzeti Park, az ittenihez hasonló terület, ezért mindenképpen szükségünk van a segítségükre - mondta dr. Gyarmati Zoltán.
- Az a célunk, hogy a nemzetközi pénzalapoknál közösen pályázzunk, hisz sem a tartománynak, sem az önkormányzatnak nincs elég pénze a védett területen szükséges munkák elvégzésére, e nélkül viszont nem lehet semmit sem csinálni. Az INTERREG program keretében regionális programokat szeretnénk kidolgozni, hogy felkészülten várjuk be a jövő év elejét, amikor esedékes a pályázat megjelenése. Nagyon fontos, hogy akkor bekerüljünk a támogatottak közé, mert a mostani programok 2006-ban befejeződnek, azután sokkal erősebb pénzalappal startolnak, s aki most bekapcsolódik, annak nagyobb esélyei lesznek a további támogatásra.
A tartományi kormány nemrég 180 ezer dinárt hagyott jóvá a turizmusfejlesztési alapból az erzsébetlakiaknak, és besegített a szeptemberben átadott tájháznak a megnyitásába is. A nádfedeles házikó is jellegzetes, hiszen benne a Blatón (ahogy a helybeliek mondják) élő nemzetiségek régiségeit őrzik. A szlovák, magyar és bolgár ajkú lakosság népviseleti és egyéb háztartási tárgyait gyűjtötték össze, és a ház udvarát is a hagyományos gazdasági építmények teszik vonzóvá az odalátogatók részére. A falusi turizmus fejlesztése a céljuk, erre a nagybecskereki helyi önkormányzat is pályázott a Világbanknál, ezenkívül olaszországi és osztrák befektetők is érdeklődtek már kisebb projektumok finanszírozása iránt.
A hírnévnek azonban, mint az éremnek is, megvan a másik oldala is - vallja a tartományi titkár:
- Nem szeretném eltitkolni a Császár-tó szépségeit, gazdag állat- és növényvilágát, de nagyon kell ügyelnünk arra, milyen vendégeket vezetünk oda. Erre hívták fel a figyelmünket a szakemberek. Sokak sajnálatára nem tömegturizmust tervezünk, inkább egy magas színvonalú falusi turizmust, olyan vadászati, halászati és üdülési lehetőségeket szeretnénk felkínálni, amelyekkel a pénzesebb látogatókat csalogatnánk ide. Az olasz kollégákkal való nem régi találkozásomkor azt vettem észre, hogy ők vérbeli szakemberekként szemlélik a Császár-tó területét, én pedig oly módon, akár egy naiv festő. Az érzéseimet, a szeretetet próbálom a projektumokba beleszőni. A fiatalságom is oda fűződik - én is jártam oda halászni, mint kisgyerek az Óbegán hajóztam egészen Belgrádig, számtalanszor kirándultam a tóhoz... Úgy gondolom, nagy előny számomra, hogy ismerem a tájat. Nem lehet valamivel foglalkozni, valamit tervezni, ha az ember nem járta be keresztül-kasul. Én bejártam gyalog, sőt repültem is felette, hogy megnézzem, milyen szép. Célom természetesen az érintetlen és ritka szépségű természet megőrzése, nemcsak itt, a Császár-tónál, hanem vajdasági szinten is. Az idősebbek gondoljanak arra, hogy gyermekeik, unokáik vannak s azoknak szebb, kényelmesebb életet kell biztosítanunk. És ez lehetetlen anélkül, ha a természetre ne fordítanánk kellő figyelmet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..