home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csak menettérti jeggyel!
(o. i.)
2011.05.25.
LXVI. évf. 21. szám

MEGFÉKEZNI A VÍZUMMENTESSÉGGEL VALÓ VISSZAÉLÉSEKET. ,,Útlevél, pénz és menettérti jegy nélkül ne is induljanak el!' - üzente a múlt héten Nenad Banović, a határrendőrség főnöke annak kapcsán, hogy a szerbiai álmenedékesek miatt veszélybe került az ország polgárainak a vízummentessége, ezért a...

MEGFÉKEZNI A VÍZUMMENTESSÉGGEL VALÓ VISSZAÉLÉSEKET. ,,Útlevél, pénz és menettérti jegy nélkül ne is induljanak el!' - üzente a múlt héten Nenad Banović, a határrendőrség főnöke annak kapcsán, hogy a szerbiai álmenedékesek miatt veszélybe került az ország polgárainak a vízummentessége, ezért a határátkelőkön szigorították az ellenőrzést. A szigorúbb ellenőrzés bevezetése óta mintegy 50 szerbiai polgárt fordítottak vissza a határról. Azzal az indokkal, hogy nem tesznek eleget a kiutazás feltételeinek. A visszafordítottak között többen voltak olyanok, akik nem is a saját útlevelükkel, hanem a máséval próbáltak meg külföldre jutni. S volt köztük egy négytagú család is, mely mindössze 70 euróval látott neki Svédországnak... A dolog érdekessége az, hogy semmi újdonság nincs abban, amit a határrendőrök most fokozottan néznek (menettérti jegy, utazási biztosítás, elismervény a turistautazás befizetéséről, elegendő költőpénz, meghívólevél). A kérdés csak az, hogy eddig miért nem nézték. Pontosabban: eddig miért nézték el azt, ami első pillantásra is nyilvánvaló? Mármint hogy a kiutazni kívánók egy része visszaél a vízummentességgel...
Egyébként: a belügyminisztérium elkészített egy javaslatot, amely olyan intézkedéseket irányoz elő, amelyek a vízummentességgel való visszaélés megakadályozását szolgálnák. Ezt a tervezetet a kormány véleményezésre elküldte Brüsszelbe. A javaslat értelmében azok ellen, akik az álmenedékesek külföldre való kiutazását szervezik, bűncselekmény elkövetésének címén vádat emelnek, és bíróság elé állítják őket. Azok a személyek, akik menedékjog kérése céljából visszaélnek az útlevelükkel, szabálysértési vétséget követnek el, és ez pénzbírságot és az útlevél ideiglenes bevonását vonja majd maga után. A harmadik újdonság az lenne, hogy a külföldről visszatoloncolt személyek kötelesek lennének visszafizetni annak az államnak a költségeit, amely állam - a menedékkérelem elbírálásáig tartó időszakban - a szerbiai polgár ellátására fordított. A dokumentum szerint a belügyminiszter hamarosan előírja, hogy a schengeni övezetbe beutazó polgároknak mennyi pénzük kell hogy legyen a napi költségekre. Nem hivatalosan napi 30 vagy 50 eurót emlegetnek.
KÖZMEGHALLGATÁS A PARLAMENTBEN. Belgrádban, a szerbiai parlament épületében, a képviselőház integrációs bizottságának szervezésében május 18-án közmeghallgatást tartottak a szerbiai álmenekültek ügyéről. Az EU országaiban politikai menedékjogot kérő szerbiai álmenekültek problémájának a rendezésére a parlamentnek a törvénymódosításon kívül nincs más eszköze. Ezért a parlamenti közmeghallgatást azzal a szándékkal szervezték, hogy a képviselőház világos üzenetet küldjön a kormányzatnak: a kormánytól felelősségteljes hozzáállást vár ebben a kérdésben. ,,Az üzenet másik része azoknak szól, akik vissza akarnak élni a vízumkényszer feloldással adta lehetőséggel, és elindulnak Nyugat-Európába szerencsét próbálni. Nekik azt üzentük, hogy útjuk eleve sikertelenségre van ítélve, hiszen elenyésző azoknak a száma, akik megkapják a menedékjogot' - nyilatkozta a Magyar Szónak a parlament európai integrációs bizottságának elnöke, Varga László. Elmondta: ezen a közmeghallgatáson a magyar többségű önkormányzatok képviselői közül jelen volt Magyarkanizsa polgármestere, Nyilas Mihály, aki felszólalásában beszámolt arról, hogy a község milyen súlyos gondokkal szembesül a határsértések, valamint a Dél-Szerbiából érkezett Martonosra betelepülők miatt.
Bizottságelnöki minőségében Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője egy nappal korábban Luxemburg külügyminiszterével, Jean Asselbornnal tárgyalt. A külügyminiszter megígérte, hogy uniós külügyminiszter-társai előtt szorgalmazni fogja: ne büntessék vízumkötelességgel Szerbia polgárait a szerbiai kormányzat felelőtlensége miatt.
BELGRÁD ÉS A HÁGAI FŐÜGYÉSZ. A belgrádi politikai csúcsvezetőség a múlt héten Serge Brammertznek, a hágai főügyésznek a jelentésével volt elfoglalva, melyben Szerbiának a háborús bűnökkel foglalkozó nemzetközi bírósággal való együttműködésére negatív osztályzatot adott. Legalábbis ez derül ki abból a féléves jelentésből, amelyet Brammaertz az ENSZ Biztonsági Tanácsának június 6-ai ülésére készített el. Ennek a jelentésnek a lényege: Szerbia nem tett elég erőfeszítést a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladić és Goran Hadžić letartóztatására. ,,Bramerc otežava put do kandidature' - írja címoldalán a múlt pénteki Blic napilap. Jó balkáni szokás szerint már megint nem Belgrád a bűnös (a vállalt kötelezettségek be nem tartásáért), hanem a hágai fűügyész, aki a kötelezettségmulasztás tényét leírta.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..