home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Csak a gyökér kitartson”
Mihók Anikó
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
„Csak a gyökér kitartson”

A Törökkanizsáért Egyesület szervezésében szeptember 28-án harmadszor került sor a Firigyháziak Találkozójára. A rendezvényt ezúttal is a falu búcsújának napján, Szent Mihály arkangyal ünnepén tartották meg.

Firigyházát valamikor színmagyar településként tartották számon, de mostanra sajnos már csak néhány magyar család él ott. A 90-es években a lakosság nagy része Törökkanizsára, illetve Szabadka környékére vándorolt. A faluból elszármazottak azonban minden évben hazamennek egy napra, hogy találkozzanak, és emlékezzenek a régi szép napokra.

A délutáni órákban Firigyháza központjában gyűltek össze a helyiek, valamint azok, akik időt és fáradságot nem sajnálva hazalátogattak szülőhelyükre, melyet főleg a jobb megélhetés keresése miatt hagytak el. Sokan voltak olyanok, akiknek már rég nincs rokonuk sem a faluban, de a szívük mégis visszavágyik oda. Az esemény összehozott sok régi barátot, iskolatársat, játszótársat, rokont, ismerőst. A rendezvényre ingyenes autóbusz indult Törökkanizsáról, hiszen jó néhány család a közelben lévő városkában telepedett le.

A falu központjában található harangnál Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentmisét mutattak be, melyet dr. Sóti János atya celebrált. Megkondult az árva harang is, mely oly ritkán szólal meg mostanában. A mise után a találkozó részvevői átvonultak a Ricze-házhoz, ahol a rendezvény folytatódott. Miután mindenki elfoglalta a helyét az udvarban, Szemerédi Krisztián ifjú versmondó elszavalta Alföldi Géza Csak a gyökér kitartson című versét. Ezután Jerasz Anikó mondott beszédet, aki a közelgő nemzeti tanácsi választáson a Magyar Összefogás lista jelöltje.

Az egybegyűltek meghallgatták Cs. Simon István Hangtalan hangszerek című, Firigyházához kapcsolódó visszaemlékezését, majd Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke, a rendezvény egyik szervezője osztotta meg ünnepi gondolatait. Fellépett a Fokos zenekar is Keszég Ákossal kiegészülve.

A rendezvény szervezői, Újhelyi Nándor és Orosz Urbán Csilla, a Törökkanizsáért Egyesület elnöke a Ricze-ház udvarán elültettek egy diófát, melyre a falu, illetve a magyar közösség megmaradásának jelképeként tekintenek. Ezután Orosz Urbán Csilla és Jerasz Anikó ünnepélyesen megnyitották a házat, melyet dr. Sóti János atya meg is szentelt.

Az épületben kiállítás látható a falu múltját megjelenítő fényképekből és az imaházból megmaradt kegytárgyakból. A rendezvény bállal zárult, melyen Keszég Ákos és a Fokos zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

„Dió lehullhat,
Új tavasszal terem az ág újat,
Ág is nő a letépett helyére,
De ha a gyökér nem bírná tovább,
A diófának, kisunokám, vége.”

(Alföldi Géza: Csak a gyökér kitartson)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..