home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Célba ért az Ötösfogat
Tóth Tibor
2007.05.09.
LXII. évf. 19. szám

Szombaton a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nagytermében színpompás műsorral ért véget a 37. Ötösfogat, öt nyugat-bácskai település vándorjellegű közös műsora. Kísérőrendezvényeként a művelődési egyesület előcsarnokában kiállítás nyílt a bezdáni Piros Rózsa kézimunka- és kézművescs...

Szombaton a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nagytermében színpompás műsorral ért véget a 37. Ötösfogat, öt nyugat-bácskai település vándorjellegű közös műsora. Kísérőrendezvényeként a művelődési egyesület előcsarnokában kiállítás nyílt a bezdáni Piros Rózsa kézimunka- és kézművescsoport, valamint a bácsgyulafalvi Pünkösdi Rózsa hagyományőrző kézimunkacsoport szemet gyönyörködtető alkotásaiból. Az Ötösfogat zárórendezvényét megtisztelte jelenlétével Krizsán József, a bácsgyulafalvi helyi közösség tanácsának elnöke és a bezdáni Kiss István Tibor, a zombori képviselő-testület tanácsnoka is. A majd kétórás műsor a helybeli óvodások fergeteges táncával kezdődött, majd bemutatkozott az Ötösfogat: a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a nemesmiliticsi Németh László Magyar Művelődési Egyesület, a csonoplyai Arany János Művelődési Egyesület és a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, és tagjai népi énekekkel, néptánccal, fáklyás tánccal, klasszikus tánccal, könnyűzenével, verssel és kabaréjelenetekkel kápráztatták el a termet zsúfolásig megtöltő közönséget. Az est végén Égető Éva, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor ME elnöke megköszönte a támogatóknak a közreműködést, majd színpadra szólította a többi ME elnökét, illetve képviselőit: Szuhomeli Juditot, a csonoplyai Arany János ME tagját, Foki Istvánt, a bezdáni Petőfi Sándor ME elnökét, Stefkó Gézát, a nemesmiliticsi Németh László MME elnökét, dr. Karher Erzsébetet, a zombori Polgári Kaszinó elnökét és Égető Károlyt, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor ME rendezőjét, akik egyhangú ígéretet tettek: az Ötösfogat jövőre is útjára indul.
- Nagyon sok fiatalt sikerült az idén a szemle érdekében megmozgatnunk, s ez reményt ad arra, hogy az Ötösfogat még nagyon hosszú utat fog megtenni. Az utóbbi évek legsikeresebb rendezvénye van mögöttünk, melyet Zombor község önkormányzata is támogatott. Nyugat-Bácskában működik egy Négyesfogat, szeretnénk vele kapcsolatot kialakítani, s évente csere-vendégszereplést tartani, eddig ugyanis anyagiak híján nem volt rá lehetőség - mondta Égető Éva, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor ME elnöke.
Stefkó Géza, a nemesmiliticsi Németh László MME elnöke is örömmel nyugtázta a rendezvény sikerességét, s már javában készülnek a következőre, a jövő évi szemle zárórendezvényének házigazdája ugyanis Nemesmilitics lesz.
- Volt egy időszak, amikor úgy éreztük, hogy az Ötösfogat egy kicsit kezd ellaposodni, de aztán jöttek újabb, lelkesebb emberek, fiatalabbak, s rendezvényünk visszanyerte eredeti fényét. Ami az újításokat illeti, az még a jövő titka. Már kialakult rendje van annak, hogy melyik helység mivel foglalkozik, mit visz színre, s miben sikeres. Lehet, hogy az eddigi koncepción nem is kell változtatni, s minden így jó, ahogy van - mondta dr. Karher Erzsébet, a zombori Magyar Polgári Kaszinó elnöke.
A bezdáni Petőfi Sándor ME elnöke, Foki István is az Ötösfogat folytatásának feltétlen híve.
- Célunk, hogy a közönség jól érezze magát, s ez alatt a két óra alatt olyan felhőtlen kikapcsolódásban legyen része, amelyben minden búbánatát elfelejtheti. Öröm nézni ezt a sok fiatalt, ahogy szívvel-lélekkel dolgozik, s azt hiszem, kis magyarságunk megmaradásának titka abban is rejlik, hogy kitartunk elképzeléseink mellett, és céljainkat nem adjuk fel - mondta Foki István.
Szuhomeli Judit, a csonoplyai Arany János ME tagja is rendkívül sikeresnek értékelte a rendezvényt, úgy véli, az idei sokkal színesebb, sokkal változatosabb volt az eddigieknél.
- A magyar ajkú fiatalok összefogásán van a hangsúly, hiszen az elsődleges szándék a magyarságunk megmaradásáért tett erőfeszítésben rejlik. Csonoplyán nincs magyar nyelvű iskola, s a művelődési egyesület feladata, hogy megőrizze a magyarságot a faluban. Csak az egyesületbenegyesületben, illetve odahaza van lehetőségük a fiataloknak magyarul beszélniük, merthogy az iskolában szerb nyelven tanulnak, és ez bizony érződik is a beszédükön. Az Ötösfogatot folytatni kell, hiszen legfőbb feladatunk az őseink által ránk hagyott népi hagyományok megőrzése, és azt csak a színpadon tudjuk bemutatni - véli Szuhomeli Judit.
A szívet és lelket melengető előadás után már terített asztalnál, a kitűnő marhapörkölt falatozása közben folytatódott a beszélgetés arról, hogy az Ötösfogatnak folytatnia kell vándorútját, hadd örvendeztesse meg jövőre is a magyar kultúrát igénylő szépszámú közönséget.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..