Budapest támogatásával
2011.06.22.
LXVI. évf. 25. szám

ORBÁN VIKTOR BELGRÁDBAN. Június 14-én egynapos látogatást tett Belgrádban Orbán Viktor magyar kormányfő, és Mirko Cvetković szerbiai kormányfővel folytatott megbeszéléseket, majd Boris Tadić köztársasági elnökkel találkozott. Az államfővel folytatott megbeszélésen mindkét fél úgy értékelte...

ORBÁN VIKTOR BELGRÁDBAN. Június 14-én egynapos látogatást tett Belgrádban Orbán Viktor magyar kormányfő, és Mirko Cvetković szerbiai kormányfővel folytatott megbeszéléseket, majd Boris Tadić köztársasági elnökkel találkozott. Az államfővel folytatott megbeszélésen mindkét fél úgy értékelte: ,,jelentős előrelépések történtek egymás kisebbségeinek megbecsülése és védelme terén', s abban is egyetértettek, hogy ,,Közép-Európa az egész európai gazdasági növekedés motorja lehet'. Utóbbi megállapítás szellemében túlnyomóan gazdasági kérdések kerültek napirendre, mindenekelőtt a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésének a szükségessége, mely beruházáshoz mindkét fél keresi a nemzetközi finanszírozási lehetőségeket. A két kormányfő találkozóján Orbán Viktor elmondta: Magyarország és az Európai Unió érdeke is az, hogy Szerbia mielőbb elnyerje a teljes jogú tagságot az EU-ban, és a maga részéről Magyarország mindent megtesz Szerbia európai integrációjának a megsegítésében. Ez az út, mondta, nem lesz könnyű, és ,,szerbiai részről igen súlyos döntések meghozatalára lesz szükség'. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Mirko Cvetković kormányfő elmondta: egyetértettek abban, hogy ,,a kisebbségek az együttműködés hídját képezik, és Magyarország meg Szerbia kapcsolata híven példázza, hogy a kisebbségek segítségével hogyan javíthatók az államközi viszonyok'.
HÁROMNAPOS KATONAI TALÁLKOZÓ. A magyar miniszterelnök már a lecsitult kedélyek napján érkezett Belgrádba. A szerbiai fővárosban ugyanis heves tiltakozás fogadta az egy nappal korábban, június 13-án kezdődő háromnapos konferenciát, melyen a NATO tagállamainak, partnerországainak és három csoportosulásnak a képviselői vettek részt. A radikálisok az elnöki palota előtt gyülekeztek, és zászlóégetéssel tiltakoztak, mert a találkozó megszervezésében annak a veszélyét látják, hogy Szerbia csatlakozni kíván a NATO-hoz. A Vojislav Koštunica vezette SZDP hívei a hidakra vonultak ki tiltakozni ,,Soha a NATO-ba!' fölirattal, arra emlékeztetve, hogy 1999-ben ez a katonai szövetség, a NATO bombázta Szerbiát. A szerbiai hatalom szerint azzal, hogy Belgrád a házigazdája egy professzionális katonai találkozónak - melyen ráadásul részt vett az orosz hadsereg vezérkari főnöke is -, még nem jelenti azt, hogy az ország a NATO tagja akar lenni. Ez a tagság nem feltétele az EU-csatlakozásnak, és parlamenti téma sem lesz belőle a közeljövőben.
HEVES PARLAMENTI VITA. A szerbiai parlamentben a múlt szerdán megkezdődött az önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény módosítására készült javaslat vitája, mely jócskán megosztja a képviselőket. A dokumentum beterjesztője a Mlađan Dinkić vezette Szerbiai Egyesült Régiók, és a módosításokkal Szerbia hatékony decentralizálását szándékozza elérni. A javaslat értelmében az önkormányzatok az eddigi 40% helyett ezentúl a 80%-át kapnák vissza annak az összegnek, amit jövedelmi adó formájában az államkasszába fizettek. A módosítást nemcsak az ellenzék támadja, de a hatalmi koalíció pártjainak soraiból is számos kritika érte, mondván, hogy ez nem más, mint a politikai tömörülés választások előtti promóciója. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője szerint az valóban jó lenne, ha az önkormányzatok az eddigi 40 helyett a jövedelmi adó 80%-át kapnák vissza, viszont aggályosnak látja: a módosítás után Vajdaság vajon hogyan kapná meg az alkotmányban szavatolt 7%-ot...
A TARTOMÁNYI KORMÁNY ÁLLÁSFOGLALÁSA. Múlt csütörtöki ülésén, Újvidéken, a tartományi kormány elfogadhatatlannak minősítette a többnyelvű médiumok privatizációját - ez eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ez minden esetben veszélyeztette és veszélyezteti a kisebbségi nyelveken sugárzó sajtó működését. A tartományi kormány ezzel az állásfoglalással reagált a szerbiai médiafejlesztési stratégia tervezetére, melyet a napokban tettek közzé. S mely dokumentum értelmében egyetlen média tulajdonosa sem lehet sem az állam, sem az önkormányzat. Ennek értelmében a kisebbségi írott és elektronikus sajtó mindegyikét is magánosítani kellene. A tartományi kormány ezért indítványozza a köztársasági művelődési minisztériumnak, hogy vesse el a stratégiába foglalt indítványt, mert az veszélybe sodorná a kisebbségi jogok érvényesítését a Vajdaságban.
ELVETTÉK TŐLÜK A DEDINJEI VILLÁT. Az egykori államfő, a hágai fogházban elhunyt Slobodan Milošević 1999-ben a bombázások előtti napon vásárolt meg egy dedinjei villát - bagóért. Az Užice utca 34. számú villa esetében a Szerb állam nyert az örökösök - a politikus felesége, Mira Marković és lánya, Marija Milošević - ellenében. A belgrádi Felső Bíróság minapi döntése értelmében tulajdonosi joguk megszűnt, mivel a villa adásvételi szerződését a bíróság semmissé nyilvánította.
MENEKÜLTEK HORGOSON. Múlt szerdán Horgos központjában vertek tanyát azok az iraki és afgán családok, amelyek elhagyva szerbiai befogadó-állomásukat Magyarországra próbáltak meg átjutni a zöldhatáron - sikertelenül. Tekintettel arra, hogy korábbi menekültszállásukra nem kívántak visszatérni (elfogyott a pénzük), s a csütörtökön értük érkezett járművekbe se voltak hajlandóak beszállni - nem tudni hová tűnhettek. Csütörtökön ugyanis elhagyták a település központját, s hivatalos jelentés azóta nem érkezett, mi lett velük.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..