home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Brüsszeli kritika
(-ya)
2010.11.17.
LXV. évf. 46. szám

ÉVI JELENTÉS. Szerbia nagy érdeklődéssel várta november 9-ét: az Európai Bizottság által készített évi jelentés közzétételének a napját. A Štefan Füle bővítési biztos által Brüsszelben ismertetett jelentés Szerbiára vonatkozóan megállapítja: bizonyos fokú haladás tapasztalható a politika demokr...

ÉVI JELENTÉS. Szerbia nagy érdeklődéssel várta november 9-ét: az Európai Bizottság által készített évi jelentés közzétételének a napját. A Štefan Füle bővítési biztos által Brüsszelben ismertetett jelentés Szerbiára vonatkozóan megállapítja: bizonyos fokú haladás tapasztalható a politika demokratizálása terén, enyhe javulás van a gazdaságban és a társadalmi össztermék növekedésében. Nagyon lassan halad viszont az igazságügy reformja, és ez az Európai Bizottságot ,,nagy aggodalommal tölti el'. A korrupció szinte zavartalanul virágzik. Az ország decentralizálásában csak látszatlépések vannak. A jelentés tételesen felsorol minden olyan esetet, amelyben Szerbia kettős mércét alkalmazott, azaz: előbb elfogadta az európai törvényeket, aztán ellehetetlenítette azok alkalmazását. Az esetek listáján ott van a Vajdaság, melynek elfogadták ugyan a statútumát, de a tartomány nem tud élni a jogköreivel, hiszen még mindig nincs saját vagyona és bevételi forrása...
Mely területeken kapott pozitív osztályzatot Szerbia? A szervezett bűnözés felszámolásáért indított akciók terén, és a szomszédos országokkal, Horvátországgal és Bosznia-Hercegovinával való együttműködésben észlelt haladást illetően. Az EU-hoz való csatlakozási folyamat kulcsfontosságú feltétele természetesen a háborús bűnök ügyében illetékes nemzetközi bírósággal való maradéktalan együttműködés. Azaz Ratko Mladić és Goran Hadžić elfogása és kiadatása. Lapzártakor (hétfőn) éppen ebben az ügyben tárgyal Belgrádban Serge Brammertz hágai főügyész, de a kormány aligha tud bármi újat mondani neki a két szökevény ügyében. Hazai helyzetelemzők szerint ,,az államvezetés egyetlen milliméterrel sem jutott közelebb Mladićhoz - volt néhány performance a közönség számára, de semmit sem találtak'.
PÁLFORDULÁS: Két évvel ezelőtt Tomislav Nikolić, akkor még radikális párti, ma az SZHP elnöke, és Velimir Ilić, az ÚSZ elnöke is a szerbiai Hága-ellenes lobbi keménymagjához tartozott. Tévéfelvételek emlékeztetik a feledékenyeket, hogy Belgrádban mindketten ott voltak a Radovan Karadžić letartóztatása és kiadatása ellen tiltakozók között. A múlt hét pálfordulást hozott. Mindketten olyan kijelentést tettek, hogy Szerbiának teljesítenie kell a hágai nemzetközi törvényszék iránti kötelezettségeit, s le kell tartóztatnia Ratko Mladićot - bár az lenne a legjobb, ha a boszniai szerbek egykori háborús tábornoka önként adná fel magát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..