home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Borsos büntetések ...
(tv.)
2005.12.06.
LX. évf. 49. szám
Borsos büntetések 
  ...

Borsos büntetések
Szabó Vilmos és Kasza József kézjegyével látja el a memorandumotFELTÉTELEKHEZ KÖTIK A NEMZETKÖZI VALUTAALAPPAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉST. A Nemzetközi Valutaalap missziója és a Szerbia és Montenegró-i küldöttség sikeresen befejezte a tárgyalásokat a pénzügyi megállapodás utolsó...

Borsos büntetések
Szabó Vilmos és Kasza József kézjegyével látja el a memorandumot

FELTÉTELEKHEZ KÖTIK A NEMZETKÖZI VALUTAALAPPAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉST. A Nemzetközi Valutaalap missziója és a Szerbia és Montenegró-i küldöttség sikeresen befejezte a tárgyalásokat a pénzügyi megállapodás utolsó revíziójáról - jelentette be Piritta Sorsa, a Nemzetközi Valutaalap missziójának vezetője. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy megoldották a szerbiai kormány gazdasági és pénzpolitikájáról szóló memorandumba foglalt kérdéseket, eredményképpen a Valutaalap igazgatói január végén döntenek a Szerbia és Montenegróval kötött megállapodás befejezéséről. Hogy a Valutaalap igazgatói pozitívan értékelhessék e megállapodás befejezését, annak feltétele a Szerbiai Kőolajipar (NIS) privatizációs tanácsának megválasztása - hangsúlyozta Sorsa. Úgy értékelte, hogy eddig ez az eljárás a terv szerint folyik.
NAGYOBB FIGYELMET FORDÍTANAK AZ ITTHON TANULÓ DIÁKOK ÖSZTÖNDÍJAZÁSÁRA. Anyaországi ösztöndíjban részesülnek majd a vajdasági középiskolákban és felsőoktatási intézményekben tanuló magyar ajkú diákok. Az ösztöndíjazást és a meglevő kollégiumi férőhelyek bővítését prioritásként kell kezelni a Szülőföld Alap eszközeinek felhasználása során - ez is szerepel abban a memorandumban, amelyet pénteken, december 2-án írt alá Szabó Vilmos, a magyar Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Kasza József, a VMSZ elnöke Szabadkán. A 8 pontos dokumentumban helyet kapott, hogy a magyar kormány támogatásáról biztosította a VMSZ-nek a szabadkai Tanítóképző Kar létrehozása érdekében tett erőfeszítéseit.
- Most a magyar kormány azt tervezi, hogy nyitottá teszi a beiratkozási lehetőségeket, ez viszont azzal a veszéllyel jár, hogy serkenti a fiatalok átköltözését, ott maradását, ezért van szükség a vajdasági középiskolákban, egyetemi karokon tanulók ösztöndíjazási rendszerének kidolgozására - hangsúlyozta Kasza József pénteken a VMSZ székházában megtartott sajtótájékoztatón.
NYOMÁST KELL GYAKOROLNI MLADIć VÉDELMEZŐIRE. Srðan Srećković, a Szerb Megújhodási Mozgalom alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az európai irányvételű pártoknak és állami tisztségviselőknek, továbbá a felelősségteljes médiumoknak kötelességük felszólítani és nyomást gyakorolni Ratko Mladićra és védelmezőire, hogy e probléma végérvényesen megoldódjon Szerbia javára. Azok a pártok és az egykori rezsimet túlélt struktúrák, amelyek saját érdekükből bátorítják Mladićot, és úgy tartják, hogy ő fontosabb Szerbiánál is, tulajdonképpen a politikai és a gazdasági elszigetelődést szeretnék, hogy nemzeti demagógiával és a nemzeti kérdéssel való újabb visszaéléssel megint hatalomra kerülhessenek - mondta Srećković.
MEDDIG HISZNEK MÉG A KOLLEKTÍV BŰNÖSSÉG ELVÉBEN? A szerbiai kormány november 24-i ülésén elfogadta a rehabilitációról szóló törvénytervezetet, mellyel - ha a köztársasági parlament is megszavazza - visszaszerzik polgári tekintélyüket azok, akik bírósági döntéssel vagy anélkül politikai üldözés áldozatai voltak 1941. április 6-ától a törvény elfogadásának napjáig. A törvénytervezet kimondja, hogy minden érintett személy vagy annak hozzátartozója bármikor benyújthatja a kérvényt a belgrádi körzeti bíróságon az áldozat rehabilitációja iránt, mert a kérvény átadására való jog nem évül el. A kérvény kedvező elbírálása esetén az áldozat ellen hozott döntést, valamint annak jogi következményeit semmisnek tekintik, beleértve a vagyonelkobzást is. A rehabilitált személy a kérvény elfogadásának pillanatától nem tekintendő többé elítéltnek, az elkobzott vagyont az állam köteles visszaadni vagy kifizetni.
SZABAD ÚT AZ EURO 3-AS MOTORÚ SZEMÉLYGÉPKOCSIKNAK. Ettől a héttől kezdve szabad lesz a használt gépkocsik behozatala, de csak azoké, amelyeknek euro 3-as motorjuk van. A kocsi korának nem szabnak határt - erősítette meg minap Mlaðan Dinkić köztársasági pénzügyminiszter. Tekintettel arra, hogy Szerbia külkereskedelmi mérlege az idén jelentősen javult, létrejöttek a feltételek ahhoz, hogy a jövő héttől a polgároknak lehetővé tegyük a használt gépkocsik behozatalát, az autók korának korlátozása nélkül - mondta a miniszter.
NEM HISZÜNK A POLITIKUSOKNAK. Szerbia polgárainak a politikusokban és a hatalmi intézményekben van a legkevesebb bizalmuk, és leginkább a jelentős intézményeknek, például az egészségügynek és a tanügynek hisznek - ezt mutatják a CeSID véleménykutatásának a minap ismertetett adatai.
FELHÍVÁS. A Magyar Polgári Szövetség felhívta a vajdasági magyarok figyelmét, hogy 2004. december 5-e miatt az idén a délvidéki magyarság higgadt megemlékezésre, egyben határozott válaszadására van szükség. Az MPSZ kérte a polgárokat, hogy december 3-án, Ferenc napjának estéjén, Ferenc-búcsúztató gyertyák égtek a december 5-ei népszavazás sikertelenségére emlékezve. December 3-án este a remény gyertyái jelezték, hogy egy éve milyen sokan reménykedtek a népszavazás sikerében.
MÉG EGY BIZOTTSÁG ALAKULT AZ INCIDENSEK KIVIZSGÁLÁSÁRA. November 30-án tartotta alakuló ülését a Vajdaságban történt nemzetek közötti incidensek kivizsgálásával és az incidensek megelőzésére vonatkozó javaslatok megtételével foglalkozó bizottság, melyet Szerbia és Montenegró minisztertanácsa hozott létre november 2-án. A bizottságnak öt tagja van: Vladimir Ðurić, az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium magas rangú képviselője, Petar Laðević, a Köztársasági Kisebbségügyi Tanács titkára, Orosz János, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Kisebbségügyi Titkárság segédtitkára, Aleksandar Popov, a Regionalizmusért Központ nevű civil szervezet igazgatója és Varga László, a Magyar Nemzeti Tanács jegyzője.
DRÁGUL AZ ÉLET SZABADKÁN. December elsejétől 18 százalékkal drágul a szemétkihordás díja: a családi házak tulajdonosai négyzetméterenként 2,24 dinár helyett 2,65 dinárt, a tömbházak lakói 2,71 dinár helyett 3,20 dinárt fizetnek. Az ügyviteli fogyasztóktól hat dinár helyett 7,25 dinárért viszik el a szemetet. A peremvárosi helyi közösségek lakói, ahonnan a köztisztasági vállalat zsákonként hordja el a szemetet, a zsákokért 45 dinár helyett 53 dinárt fizetnek. Még egy közvállalat áremelési kérelméről döntött a polgármester, a testület pedig támogatta: a Szabadkai Piacok közvállalat a piaci asztalok bérletéért - január elsejétől - 11,99 százalékkal kér többet. Az áremeléseket az energia árának emelkedésével indokolták. A községi tanács szerdai ülésen elhangzott továbbá az is, hogy várhatóan a Parking közvállalat is növeli szolgáltatásainak díját, éspedig február táján, amikor életbe lép az új megfizettetési rendszer.
HA FIZETNI KELL, AKKOR FIZETNI KELL... November 29-étől többszörösen nagyobb a büntetés a közlekedési szabálysértésekért, ugyanis érvénybe lépett a gazdasági vétségekről és szabálysértésekről szóló törvénynek, a köztársasági parlament által november 21-én elfogadott módosítása. A gyorshajtásért például ezentúl nem 1500, hanem 3000 dinár pénzbüntetést rónak ki. A gyalogosok, ha szabálytalanul kelnek át az úttesten, az eddigi 1000 dinár helyett 2000 dinárt fizetnek. A kisebb műszaki hibáért kétszer akkora lesz a büntetés, 3000 dinár. Ha nem kötjük le magunkat, a 600 dinár helyett 1000 dinárt kell fizetnünk, a piszkos rendszámtábla tulajdonosának a pénztárcája pedig az eddigi 300 dinár helyett 500-zal bánja. A piros jelzésen való áthaladást az eddigi 1800-9000 dinár helyett 5000-25 000 dinárral büntetik. A szabálytalan lekanyarodásért, parkolásért és megállásért szintén megduplázták a büntetést, 2000 dinár lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..