Boldoggá avatás

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Boldoggá avatás

Közös fénykép a nagyváradi vár tövében - Kovács Szöszill felvétele''A kommunista hatalom regnálása idején még a nevét sem nagyon emlegették, csupán az 1989-es változások után jött el az ideje annak, hogy áldott emlékét megidézzük, és példaképként állítsuk a XXI. század papjai és hív...

Közös fénykép a nagyváradi vár tövében - Kovács Szöszill felvétele

''A kommunista hatalom regnálása idején még a nevét sem nagyon emlegették, csupán az 1989-es változások után jött el az ideje annak, hogy áldott emlékét megidézzük, és példaképként állítsuk a XXI. század papjai és hívei elé egyaránt” -- olvasható abban az Adoremus-különszámban, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház megbízásából az Új Ember Kiadóhivatal jelentetett meg ez év október 30-i keltezéssel. Annak a történelmi eseménynek a tiszteletére, hogy XVI. Benedek pápa képviseletében Angelo Amato silensisi érsek, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa boldoggá avatta Isten szolgáját, Bogdánffy Szilárd (1911--1953) vértanú püspököt.
A mártírhalált halt püspök az észak-bánsági Feketetó (Crna Bara) falucskában született, hittudományi tanulmányai után pedig a Pece-parti városban lett pappá szentelve huszonhárom éves korában. Számos ifjúsági pasztorális munka szervezője és mozgatója volt, de különösen kimagasló eredményeket ért el a nehéz gazdasági és politikai helyzetű években a szegények, a betegek, az üldözöttek, valamint az ifjúság lelki és testi gondozásában. S persze kollaborálni sem volt hajlandó, amiért az aktuális hatalom kíméletlenül meghurcolta. Földi pályafutását a nagyenyedi börtönben fejezte be, kínzások közepette, fizikailag megtörve, magára hagyatva.
A felterjesztés kétszázötven oldalas dokumentumgyűjteménye ugyan már 2003-ban ott volt II. János Pál pápa asztalán, de a végzést sajnos csak XVI. Benedek pápa hagyhatta jóvá ez év márciusában. A boldoggá avatási szertartást, melynek ünnepi szentmiséjét dr. Erdő Péter bíboros, esztergom--budapesti érsek, Magyarország prímása, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke pontifikálta, október 30-án ejtették meg a nagyváradi székesegyházban. Az esemény ihlette zarándokutat a nagybecskereki egyházmegye plébániájából érkező hívek és lelkipásztoraik Csóka, Feketetó és Temesvár érintésével tették meg. Visszatérőben bejárva Nagyvárad művelődéstörténeti jelentőségű helyeit, néma főhajtással tisztelegve az aradi vértanúk emlékhelye előtt is.

Címkék: Boldoggá avatás
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink