home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Boldog születésnapot, Topolya!
Gazsó Orsolya
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Boldog születésnapot, Topolya!

Szeptember 15-én van Topolya község ünnepe. Ez alkalomból megtartották a községi képviselő-testület díszülését, melyen megjutalmazták a kiemelkedő eredményeket elért szervezeteket és személyeket. Átadták az idei Pro Urbe díjakat, Topolya Község Plakettjeit és Köszönőlevelét, testvér-települési megállapodást írtak alá a magyarországi Jánoshalma polgármesterével, valamint összegezték az elmúlt év munkáit, sikereit és a jövőbeli feladatokat.

— Szeptember 15-e jeles ünnep a topolyaiak életében. Annak az értékrendnek a nyomatékosítása, amely az élhetőbb közösségért küzd, amely a városban élő emberek odaadásán, küzdelmén, mindennapi kitartó munkáján alapszik — hangsúlyozta megnyitóbeszédében Fazekas Róbert, a községi képviselő-testület elnöke. A díszülés folytatásában Topolya község polgármestere, Kókai Mernyák Melinda értékelte a 2013/2014. év eredményeit. Mint mondta, a települések vezetősége, a politikusok és a hétköznapok emberei az elmúlt egy évben együtt dolgoztak a szebb és élhetőbb Topolyáért, a csapatmunka gyümölcse ez a sok, sikeres projektum.

Több testvérváros képviselője is együtt ünnepelt a topolyaiakkal, közülük Josip Nemec, Orahovica polgármestere, valamint Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere szólt az egybegyűltekhez.

Végül sor került a díszülés legünnepélyesebb részére, átadták az idei elismeréseket. Pro Urbe díjat Kocsis Antal helytörténész, Jelena Simović tanár és a Topolyai Községi Tűzoltószövetség kapott. A topolyai Kocsis Antal számos helytörténeti kiadvány szerzője, a topolyai Film-Múzeum civil szervezet elnöke, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság egyik alapítója. Nevéhez fűződik a topolyai zsidó temető rendezése. A középkori települések történelmével foglalkozik, ezenkívül érdekli a tárgyi néprajz és a népszokások is. Jelena Simović Topolya község több iskolájában oktatott már angol nyelvet, az egykori Topolyai Rádió első bemondója volt. A 90-es években kitűnt jótékonysági munkájával, önzetlenül segített a háború sújtotta területeken élő gyermekeken. Jelenleg egy topolyai nyelviskola vezetőjeként dolgozik. Mottója: ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz. A több mint százéves Topolyai Községi Tűzoltószövetség nem csak a tűzvédelemre fókuszál, munkája a katasztrófavédelemre is kiterjed. 2014-ben részt vett a téli hóvihar okozta fönnakadások megoldásában, és a májusi árvizek kárelhárítási munkálataiban is közreműködött.

A díszülésen átadták Topolya Község Plakettjeit is. Az egyiket Csincsák László kapta, aki egész életében Zentagunaras közéletének fejlesztésén, a sport, a művelődés és az oktatás föllendítésén dolgozott. Plakettel ismerték el Vass-Borsodi Borbála nyugalmazott magyartanár munkáját is, aki az anyanyelv és a magyar irodalom tiszteletére tanította a községbeli fiatalokat. A harmadik plakettet a Bajsa Asztaliteniszklub kapta, amely fönnállásának harmincegy éve alatt több száz gyermekkel szerettette meg a pingpongot. Topolya Község Köszönőlevelével ebben az évben Kósa Maját tüntették ki, aki tanulmányai mellett aktívan űzi a lovassportot. 2013-ban a budapesti Nemzeti Vágtán negyedik helyezést ért el, és 2014-ben ugyancsak jogot nyert a részvételre.

A községi képviselő-testület díszülése után átadták az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat is, amiről a jövő héten számolunk be.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..