home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Boldog születésnapot!
(Tha)
2007.01.31.
LXII. évf. 5. szám
Boldog születésnapot!

Az újvidéki társulat egy része - TÓTH Lívia fotójaFennállásának 38. évfordulója alkalmából több programmal kedveskedett közönségének az Újvidéki Színház. Bevezetésként Egressy Zoltán Portugál című darabját mutatta be, melynek az a különlegessége, hogy elért egy mágikus számot: most játszottá...

Az újvidéki társulat egy része - TÓTH Lívia fotója

Fennállásának 38. évfordulója alkalmából több programmal kedveskedett közönségének az Újvidéki Színház.
Bevezetésként Egressy Zoltán Portugál című darabját mutatta be, melynek az a különlegessége, hogy elért egy mágikus számot: most játszották ötvenedik alkalommal. A vajdasági magyar színházak életében ugyanis ritkán történik meg, hogy egy-egy előadást ilyen sokáig repertoáron tarthassanak. A méltán népszerű produkcióban, László Sándor rendezésében, feledhetetlen alakítást nyújt Elor Emina, Sirmer Zoltán, Huszta Dániel, Varga Tamás, Magyar Attila, Faragó Edit, Giric Attila, Jankovics Andrea és Német Attila. A Portugál a ''becketi” várakozásba süppedt világról szóló tragikomikus mese, melynek az egyik helyszíne természetesen a falusi kocsma.
Thalia a kocsmában címmel a Művészklubban verses összeállítás hangzott el, melyben a színházról, a színészetről szóló költeményeket szedte egy csokorba Krizsán Szilvia.
Január 27-én, a születésnap estéjén is kiválóan szórakoztak a jelenlévők. Míg a korábbi években az volt a szokás, hogy egy régebbi, lefutóban lévő előadásukat temették el játékos, humoros formában, addig az idén sajátos újítással, egy különleges, több részből összeálló koncerttel készült a színház társulata és a vendégeik.
A Színművészeti Akadémia harmadéves hallgatói pantomimes, ütőhangszeres bejátszásokkal bűvölték a széksorokban ülőket. A szabadkai Népszínház társulatát Bakos Árpád és a Búsulók zenekar képviselte, kiegészülve egy-egy zeneszám erejéig Hajdú Tamással és Huszta Dániellel Újvidékről. Produkciójukban a Tanyaszínház Falu rossza és az Indul a bakterház című előadások betétdalait adták elő, természetesen egy kicsit másként. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata Pámer Csillával, Czumbil Orsolyával és Szerda Zsófiával megerősítve, Mezei Kinga irányításával, népdalokkal rukkolt elő. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagjai élvezetes kirándulást tettek a szórakoztató zene berkeibe.
De az igazi meglepetés csak ezután következett, méghozzá magától az ünnepelttől! Az Újvidéki Színház szinte valamennyi színésze godspell dalokat énekelt Figura Terézia színésznő vezetésével, Klemm Dávid zongorakíséretével. Bevallásuk szerint erre a bemutatkozásra másfél hónapig készültek, de az sem titok, hogy a társulat az évad kezdete óta énekórákon csiszolta a tudását. A nézők hét számot hallhattak négy szólamban, és azt igen nagy tetszéssel, hosszan tartó vastapssal jutalmazták.
A kétórásra sikeredett koncert végül igazi örömzenéléssel fejeződött be, melyből minden fellépő kivette a részét.
Az ünnepi est keretében emlékszobát is nyitottak, melyben a színház nagyjairól, a sikeres előadásokról készült fotók tekinthetőek meg. A két konferanszié, Nagyabonyi Emese és Kucsov Borisz összekötő szövegéből az is kiderült, hogy az Újvidéki Színháznak az eltelt majdnem négy évtized alatt 216 bemutatója volt, a különböző időszakokban csaknem kilencven színész játszott a deszkáin. Azt, hogy az intézmény nyitott szemléletű, különleges, bátor és nézőbarát, nem is kellett volna mondaniuk, hiszen ezt pontosan tudjuk mi, akik rendszeres látogatói vagyunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..