home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bojkott-botrány
(o. i.)
2010.12.15.
LXV. évf. 50. szám

SZÉGYENTELJES DÖNTÉS. Vuk Jeremić külügyminiszter úgy döntött, Szerbia nem képviselteti magát Oslóban a Nobel-békedíj átadásán, a kormány pedig vita nélkül elfogadta ezt. E döntés szerint Szerbia lett volna annak a 19 államnak az egyike, mely bojkottálja a díjátadási ceremóniát. A Nobel-békedíj...

SZÉGYENTELJES DÖNTÉS. Vuk Jeremić külügyminiszter úgy döntött, Szerbia nem képviselteti magát Oslóban a Nobel-békedíj átadásán, a kormány pedig vita nélkül elfogadta ezt. E döntés szerint Szerbia lett volna annak a 19 államnak az egyike, mely bojkottálja a díjátadási ceremóniát. A Nobel-békedíj bizottsága az idén annak a Liu Hsziao-po kínai irodalomtörténésznek, esztétának, emberi jogi aktivistának ítélte oda az elismerést, akit tavaly Kínában - államellenes felforgató tevékenység vádjával - 11 évi börtönbüntetésre ítéltek. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban a múlt csütörtökön felszólalt a szerbiai parlamentben. Azt a kérdést intézte Jeremićhez, hogy milyen értékek mentén tartozik Szerbia ahhoz a 18 országhoz - Kína, Afganisztán, Irak, Irán, Kuba, Venezuela, Szaúd-Arábia... -, amelyek nem az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásáról híresek, s bojkottálják a békedíj átadását. ,,Elfogadhatatlan a miniszter magyarázkodása, hogy az ország érdekeit szem előtt tartva marad távol a rendezvényről. A VMSZ-ben nem tudjuk, melyek lehetnének ezek az érdekek. A hivatalos kormányprogram szerint Szerbia elsődleges célja az Európai Unióhoz való csatlakozás. Tudjuk, hogy az EU mind a 27 tagországának a képviselője ott lesz a díjátadáson. Az Európai Parlament jelentéstevője, a Délkelet-európai Bizottság elnöke, valamint az Európai Bizottság is csalódottságuknak adtak hangot Szerbia döntése miatt... A külügyminisztérium vagy a kormány szégyenteljes döntést hozott a Nobel-békedíj átadása kapcsán. Azt persze nem állítja senki sem, hogy emiatt leáll az ország uniós csatlakozása, de mindez nem tesz jót az ország megítélésének az unión és a civilizált világon belül' - mondta.
KÉPVISELTETTE IS MAGÁT, MEG NEM IS. Pénteken Oslóban sor került a Nobel-békedíj jelképes átadására. A jelképesre, hiszen a kitüntetett, a Kínában börtönbüntetését töltő ellenzéki nem lehetett ott a ceremónián, de még a családtagjai sem vehettek részt rajta. Szerbia viszont - Jeremić külügyminiszter döntése ellenére - mégis képviseltette magát. A díjátadón Saša Janković ombudsman (egy nem kormányzati szervezet vezetője) képviselte az országot, s ezzel a belgrádi politikai elit az utolsó pillanatban, úgy-ahogy kimászott a nemzetközi visszhangot keltő slamasztikából. Ezek után a külügyminiszter sorsa foglalkoztatja a sajtót, amire két lehetséges forgatókönyv van. Vagy leváltják a posztjáról, mert ,,diplomáciai vezetőként alkalmatlan', vagy pártja, a Demokrata Párt ,,bünteti meg' - a DP hétvégi tisztújító közgyűlésén. Oly módon, hogy az 5 alelnöki posztra jelölt 6 személyből Jeremić lesz az, akinek nem jut alelnöki szék.
MAGYAR ÁLLAMI KITÜNTETÉS. Lapunk megjelenésének napján, december 15-én a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusán átadják a magyar köztársasági elnök által adományozott kitüntetéseket. Id. dr. Korhecz Tamás, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét veheti át, dr. Bányai János pedig a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..