home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Béremelés?!
(—)
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám

A macedóniai válság Szerbiára is kihatással van, miközben a kormányzat továbbra is a javuló gazdasági helyzetről beszél. Az ország átfogó alkotmányjogi reform előtt áll, s a héten Draža Mihailovićot is rehabilitálták. A hét hírei belgrádi szemmel.

Előbb béremelés, aztán drágul az áram

Aleksandar Vučić miniszterelnök az IMF-fel való tárgyalásokat eredményesnek ítélte, és kijelentette, hogy az augusztusi megbeszélések fókuszában immáron a bér- és a nyugdíjemelés lesz. A miniszterelnök egészen biztos benne, hogy az ország ipari termelése a nyár végére pozitív irányba fog fordulni, s a GDP-hez mérten eléri a 0,5 százalék többletet is. Vučić szerint az áramdrágításra majd azután kerülhet sor, hogy a polgárok járandósága emelkedik, ez fogja ugyanis megteremteni a lehetőséget arra, hogy el tudják viselni a többletköltségeket. (Tanjug)

A Nyugat egy része támogatja Nagy-Albániát

Petar Cvetković, a Katonai Hírszerzés (VBA) igazgatója kijelentette, hogy a szerb szolgálatok idejében figyelmeztették macedón kollégáikat arra, hogy terrortámadások várhatóak az országban. Mint ismeretes, a közelmúltban több halálos áldozatot követelő összecsapás robbant ki a macedón biztonsági szolgálatok és az országba Koszovóból beszivárgott terroristák között. A VBA első embere nyilatkozatában azt mondta, hogy Nagy-Albánia eszméje a Nyugat bizonyos köreinek a támogatását élvezi, s minderre bizonyíték az is, hogy egyes politikai tényezők nem ítélték el a Macedóniában történteket. A VBA igazgatója szerint az is árulkodó jel, hogy a nyugati média hogyan tudósított a kumanovói összecsapásokról. (Beta)

Külföldiek írják majd az alkotmányt

Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy külföldi szakemberek bevonásával fogják előkészíteni Szerbia alkotmányjogi reformját. A beharangozott módosítások szerint nem csupán az alkotmányt fogják átírni, hanem az ország egész politikai rendszerét meg fogják változtatni. A kormánypárt ebben a folyamatban minden politikai erővel párbeszédet kíván majd folytatni, egyúttal a nemzetközi szervezetek, elsősorban az EU támogatására, segítségére is számít. Az alkotmányjogi reformmal kapcsolatos első konzultációt május 18-án tartották meg. (Blic)

Rehabilitálták Draža Mihailovićot

A belgrádi felsőfokú bíróság a múlt héten meghozott ítéletében rehabilitálta Draža Mihailovićot, a volt Jugoszláv Királyi Hadsereg ezredesét, a csetnikmozgalom vezetőjét. A bíróság megsemmisítette azt az 1946. évi döntést, amely annak idején Mihailovićot megfosztotta állampolgári jogaitól, illetve kimondta a halálos ítéletet. A rehabilitációs eljárás végleges, nincs helye panasznak. Aleksandar Trešnjev bíró az indoklásban kijelentette, hogy a csetnikvezetőnek 1946-ban nem volt lehetősége tisztességes eljárásra, illetve a védelem joga sem illette meg. A mostani ítélet indoklása szerint Mihailovićot politikai és ideológiai okokból végezték ki, tárgyalása pedig a királyi Jugoszlávia feletti ítélkezés is volt. Trešnjev az indoklásban külön hangsúlyozta, a bíróság most nem foglalkozott azzal, hogy Mihailović egyáltalán követett-e el háborús bűnöket, kizárólag az 1946. évi per tisztességes bírósági eljárással kapcsolatos elemeire összpontosított, s ítéletét is ez alapján hozta meg. A döntés nagy port kavart a szerb közéletben. (B92, Tanjug)

Tömeggyilkosság Észak-Bácskában

Hétszeres gyilkosság történt vasárnap Martonoson. A szombati lakodalmon Rade Šefer 55 éves zentai lakos, az újdonsült örömapa összeszólalkozott feleségével, Rózsával. Nem hivatalos értesülések szerint az incidens után hazament, majd vadászpuskájával délelőtt előbb Oromon, később pedig Martonoson oltotta ki összesen hat ember életét, őt pedig lelőtték.

A gyilkosságok oka állítólag az volt, hogy Rade Šefer ellenezte fia esküvőjét, mivel nem tetszett neki a menyasszony. A menyegzőn a késői órákban civakodott, a rendőrök ekkor elvitték, majd nem sokkal később kiengedték. Másnap kezdett el lövöldözni.  (Pannon RTV)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..