home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bemutatták a Magyar Összefogás programját
(T. T.)
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Bemutatták a Magyar Összefogás programját

Pénteken bemutatták a Magyar Összefogás választási programját, mellyel a lista az október 26-ai nemzeti tanácsi választáson indul. A Magyar Összefogás az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat területén az elmúlt négy évben elért eredményekre kíván építkezni, kiemelt figyelmet fordítva a fiatalokra.

— Harmincöt fős listánkon tizenheten vannak olyanok, akiknek pártpolitikai kötődésük van, tizennyolcuknak viszont nincs, még bújtatott sem, de ők is legalább annyira el vannak kötelezve a magyar közösség iránt. Függetlenül attól, hogy hányan indulnak még a választáson, célunk a négy évvel ezelőtti eredmény megismétlése, és hogy a lista legalább háromnegyedes többséget szerezzen. A program a folytonosság jegyében állt össze, a listán kilenc olyan személy szerepel, aki az előző nemzeti tanácsban is jelen volt. A VMSZ egy olyan programmal vesz részt a választáson, amely négy évvel ezelőtt nemcsak a szavazás napján, hanem utána is — meggyőződésünk szerint — sikeres volt, azaz beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A megszerzett intézményeket, melyek alapítói jogát a nemzeti tanács átvette, elsősorban tartalommal kell megtöltenünk, és ennek a tartalomrendszernek a definiálása az, ami ennek a választási programnak a lényege. A listavezető és reményeink szerint a Magyar Nemzeti Tanács következő elnöke Hajnal Jenő lesz — mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Magyar Összefogás listavezetője elmondta, hogy a körülmények, az idő, a világ változik, nekünk pedig meg kell találnunk azokat az új pontokat és feladatokat, amelyek alapján elkészíthetjük a négyéves, illetve az évekre lebontott, az egy-egy évre szóló cselekvési programokat, terveket.

— Valamennyien érezzük közösségünk elszegényedését, látjuk azt, hogy fiataljaink hogyan próbálnak máshol boldogulást keresni. Fontos, hogy olyan programokat nyújtsunk nekik, amelyek révén elérhetjük, hogy a szülőföld fontossága felértékelődjön. Az Európa Kollégium átadásával új feltételek, egy új rendszer alakul ki. A fiatalokkal való törődés a szakkollégiumi rendszerrel mind a középiskolákban, mind az egyetemeken egy olyan szintre juthat, amely révén a fiatalok nemcsak a róluk való gondviselést éreznék, hanem azt a feladatot, felelősséget is, amelyet a jövőben nekik kell majd továbbvinniük. A folyamatosság az MNT négy legfontosabb alaptevékenységének folytatását jelenti. A nemzeti tanács az elmúlt négy évben az élet oktatásra vonatkozó minden szegmentumában a gyermekek, a fiatalok, a szülők felé fordult, hogy minél többen magyar iskolába járjanak, hogy minél többen magyarul tanuljanak. Fontos a pedagógusi munka elismerése, az akkreditált képzésekben való segítségnyújtás, az innovációk bevitele a munkába. A magyar szellemiségű és a magyar nyelvű oktatás megóvására kell törekednünk. Egy interdiszciplináris kutatóműhely létrehozását is tervezzük, mely a naprakész adatokon kívül ennek a közösségnek olyan segítséget nyújthat, amely a jövő építését támogatná — mondta Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője.

A kultúra területén a magyar szakemberek szerepvállalását emelte ki, hiszen ahol magyar érdekeltség, magyar könyvtár vagy múzeum létezik, ott magyar szakemberekre van szükség. Kiemelte továbbá a vajdasági magyar kultúra megjelenítésének, a szülőföld megismertetésének a fontosságát különféle túrák, ötletadó útikalauzok révén. A hivatalos nyelvhasználat területén egy iroda létrehozása, a tájékoztatás területén pedig az újságírók szakmai továbbképzése, a terepi és a mentori munka gyakorlatának megerősítése, egy médiaintézmény létrehozása a legfőbb cél. 

— Az a szándékunk, hogy szeptember 22-e és október 23-a között egy intenzív kampány keretében minél több emberrel találkozva megvitassuk a programunk pontjait. Ugyanolyan kampányt szeretnénk folytatni, mint amilyenek az utóbbi években a VMSZ által folytatottak voltak — mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A jelöltek közül a sajtótájékoztatón jelen volt Jerasz Anikó, Beretka Katinka, Krizsán Vilmos, Paskó Csaba és Csikós Tibor is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..