home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Belgrádi mutatványtár
(o. i.)
2009.05.06.
LXIV. évf. 18. szám

ELFOGADTÁK A MÓDOSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉST. Szokásos csütörtöki ülése helyett a múlt héten szerdán tanácskozott a szerbiai kormány. No, nem a nálunk már a csütörtök délutánnal kezdődő május elsejei ünnepek miatt. Hanem, mert a szerbiai parlamentben szerda volt a szavazási nap. És nem kisebb kérdésben kel...

ELFOGADTÁK A MÓDOSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉST. Szokásos csütörtöki ülése helyett a múlt héten szerdán tanácskozott a szerbiai kormány. No, nem a nálunk már a csütörtök délutánnal kezdődő május elsejei ünnepek miatt. Hanem, mert a szerbiai parlamentben szerda volt a szavazási nap. És nem kisebb kérdésben kellett döntést hozni, mint amilyen az ország idei költségvetésének módosítása. Ennek elfogadásához pedig a parlamenti többségnek nem volt meg a kellő számú szavazata: 2 hiányzott. A VMSZ 4 képviselője ugyanis előre bejelentette: nem fogja megszavazni a költségvetés kiigazítását, ha a kormány nem garantálja, hogy a Vajdaságnak biztosítja azt a hiányzó 6,5 milliárd dinárt, ami a tartománynak az alkotmány szerint jár: az állami költségvetés 7 százaléka. Nos, ezen a szerdai telefonos ülésen hozta meg a kormány azt a határozatot, amely biztosítja a tartomány számára, hogy megkapja az alkotmány által szavatolt 7%-os összeget annak ellenére, hogy az erre vonatkozó hatásköri törvényt még nem hozták meg. A gazdasági miniszter, Diana Dragutinović ugyanis a parlamenti szavazás előtt azt nyilatkozta: hiába követelik a vajdaságiak azt a 7%-ot, abból a hatásköri törvény elfogadásáig úgysem lehet semmi.
Szerdán, a délutáni parlamenti szavazáson 127 képviselő - köztük a VMSZ 4 képviselője - szavazott igennek az idei köztársasági költségvetés módosítására. Ami ennyit tesz: elfogadva. Pásztor Bálint, a kisebbségi frakció vezetője a szavazás után azt nyilatkozta: bebizonyosodott, hogy a VMSZ nélkül nem lett volna meg a parlamenti többség a módosított költségvetés elfogadására. Elmondta: a szóban forgó 6,5 milliárd dinárt a köztársaság úgy fogja megadni Vajdaságnak, hogy a kormány ezzel kapcsolatos határozata szerves részévé válik az állami költségvetés dokumentumának. ,,A kormány kénytelen volt engedni a követeléseinknek, s ezzel lehetővé tették számunkra, hogy megszavazzuk azt a költségvetést, mely összhangban lesz az alkotmánnyal' - nyilatkozta a parlamenti képviselő. Szerinte ,,a szerb kormány gyakorlatilag beismerte, hogy alkotmányellenes költségvetést terjesztett be a parlamentbe, hiszen szerdán délelőtt meghozta azt a záróhatározatot, amely kimondja: Vajdaság meg fogja kapni azt a pénzt, amelyről a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és a kormányfő a múlt hét péntekjén megállapodott.'
A NÉGY SZAVAZAT SÚLYA. Pásztor István, a VMSZ elnöke a szerdán Újvidéken megtartott sajtótájékoztatón elmondta: nagyon zűrösek voltak az elmúlt napok, mert a párt arra kényszerült, hogy kordában tartsa a hatalmi koalíciót. ,,Úgy tűnik, hogy a mi 4 szavazatunknak újra hihetetlenül fontos súlya lett, és ennek a 4 szavazatnak a súlyát birtokolva sikerült rávennünk a politikai partnereinket arra, hogy az általuk megfogalmazott alkotmányos rendelkezéseket betartsák. Itt mondjuk el, hogy Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke szerint a Vajdaságnak járó 7% ,,megadása' a közte és a szerbiai kormányfő között kedden este elért megállapodásnak köszönhető...
ALKOTMÁNYT MÓDOSÍTANA. Szerbia elnöke, Boris Tadić azt nyilatkozta a Večernje novosti c. napilapnak, hogy mindenképpen módosítani kellene az alkotmányt. Mindenekelőtt azért, mert csökkenteni kell a parlamenti képviselők létszámát, s el kell végezni az ország régiókra való osztását. ,,Személy szerint nem is értem, hogy Szerbiának miért van szüksége 250 parlamenti képviselőre, amikor az ország nagyságához mérten 150-es létszámú parlament is elegendő lenne' - nyilatkozta Tadić. A Vajdaság statútumával kapcsolatos kérdésre válaszolva a köztársasági elnök kifejtette: ,,Szerbiában más régiók is vannak, és nem lenne igazságos, ha a régiók közül csak Vajdaság rendelkezne pontosan megfogalmazott jogokkal, főleg, ha más régiók is igényelnék ezeket a jogokat.'
Egyszóval: Szerbia és a hatalmi Demokrata Párt elnöke lerégiózta a Vajdaságot. Nesze neked, autonómia! Nesze neked májusi határidő - a Vajdaság új statútumának elfogadására a szerbiai parlamentben. Úgy tűnik, azoknak lesz igazuk, akik állítják: a belgrádi hatalom minden módon igyekszik majd elodázni a tartomány statútumának elfogadását - legalább szeptemberig, de legszívesebben örök időkre odázná el. Belgrád politikai mutatványtára kifogyhatatlan. Egy héttel ezelőtt még arról volt szó, hogy ,,előbb ki kell várni a Szerbia régiókra való osztásáról szóló törvényt'. Most viszont Tadić húzta elő a zakója ujjából az ,,alkotmánymódosítás' feliratú kártyalapot.
Belgrádban éppen azon a napon került elő ,,a semmiből' a kártyalap, amikor Strasbourgban az ET-palotában Charles Goerens, az Európa Tanács szerbiai jelentéstevője arról beszélt: támogatni kell a Vajdaság széles körű autonómiáját, hisz alaptalan a félelem, hogy az szeparatizmust gerjeszt. Nevezett tisztségviselő ebben a jelentésében ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy a Szerb Képviselőház még nem fogadta el a vajdasági alaptörvényt, ezért felhívást intéz ,,minden kulcsfontosságú érdekelthez, hogy építő párbeszéd szellemében mielőbb rendezzék ezt a kérdést'.
MAJÁLIS. A gazdasági világválság miatt nálunk is kevesebben majálisoztak az idén. Palicson például, az országos majális színhelyén, ahol az ünnepekre százezer látogatót vártak, mindössze 50 000 látogató volt elsején és másodikán. Mégis, nálunk még ünnep és eszem-iszom volt ez a dátum. Nem úgy, mint a világ több városában, ahol a rendőrséggel is összecsaptak a tüntetők. Szerbia munkaügyi minisztere, Rasim Ljajić szerint azonban a kormánynak sürgősen létre kellene hoznia egy válságstábot, mielőtt a munkástüntetések radikalizálódnának. ,,Válságstáb alakulna, amelyben a minisztériumok képviseltetnék magukat, és tárgyalásokat folytatnának a szakszervezetekkel és a tiltakozó munkások képviselőivel. Ez a válságstáb folytatná annak kivizsgálását, hogy melyek a megvalósítható követelések és melyek az irreálisak' - nyilatkozta a miniszter. Figyelmeztetett: ha nincs szociális dialógus, akkor csak a tüntetés marad hátra, a tüntetés azonban egyetlen szociális vagy gazdasági problémát sem oldhat meg.
VILÁGJÁRVÁNY. A sertésinfluenzaként emlegetett, majd új típusú influenza néven hivatalosított H1N1 vírusban megfertőződöttek száma vasárnapig elérte a 800 főt és a világ 19 országában jegyezték a megbetegedést. Az Egészségügyi Világszervezet az összesen 5 fokozatból álló skálán a kezdeti 3-masról 4-es fokozatúra értékelte a járványveszélyt. A helyzet szinte óráról órára változik: a májusi ünnepek alatt Írországban és Olaszországban is jegyeztek H1N1 vírussal fertőzött beteget. A járvány kapcsán egy napig Szerbia is téma volt: Újvidéken magas lázzal jelentkezett kivizsgálásra egy Amerikából hazatért nő, ám gyorsan kiderült, hogy ,,klinikai szempontból nem számít fertőzöttnek'.
KITÜNTETÉS. Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia hétfői közgyűlése keretében rendezett Külső Tagok Fórumán adták át dr. Gábrity Molnár Irénnek az Arany János-díjat. Dr. Gábrity Molnár Irén, a szabadkai Közgazdasági Kar tanára, a Vajdasági Magyarságkutató Társaság elnöke az utóbbi években kifejtett kiemelkedő tudományos teljesítményéért kapta a rangos kitüntetést, melyet az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága ítélt oda.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..