home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Bartók Bélára emlékeztek
Tóth Tibor
2023.03.24.
LXXVIII. évf. 12. szám
Bartók Bélára emlékeztek

A horgosi Órás Villa Polgárok Egyesülete és a művelődési ház szervezésében filmvetítéssel egybekötött megemlékezést tartottak Bartók Béla születése 142. évfordulójának tiszteletére. A Nagyszentmiklóson született zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató 1906 augusztusában tíz napot Horgoson, a Brauswetter-villában töltött, ahol népdalokat gyűjtött.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Tamás Sándor, a Pro Bartók Társaság elnöke és dr. Kerek Ferenc Csaba Liszt Ferenc-díjas zongoraművész is. 

Halász György, az Órás Villa Polgárok Egyesülete elnöke elmondta, a rendezvény apropóját Bartók Béla születésnapja adta, a zeneszerző ugyanis 1881. március 25-én látta meg a napvilágot.

— Horgoson őrizzük Bartók emlékét, hiszen a művelődési egyesület is az ő nevét viseli. Mintegy negyven népdalt gyűjtött Horgoson, melyek közül a legismertebb A kedves édesanyám című, mely az Órás Villa kertjében született meg. 2006-ban emléktáblát avattunk tiszteletére, és azóta minden év augusztusában megünnepeljük Bartókot — mondta Halász.


Halász György, az Órás Villa Polgárok Egyesületének elnöke

A Pro Bartók Társaságot Tamás Sándor nagyszentmiklósi főgyógyszerész 2001-ben, Bartók Béla születésének 120. évfordulója alkalmából alapította.

— Már az elején a legilletékesebbekhez, Kocsis Zoltánhoz, a Budapesti Nemzeti Filharmonikusok karnagyához fordultam támogatásért, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia művésztanáraira és tehetséges diákjaira támaszkodva rendkívüli programot szervezett az évfordulóra. Még ugyanez év őszén felkerestem dr. Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművészt, aki vállalta a társaság művészeti irányítását és teszi ezt napjainkig. Később csatlakozott hozzánk a Temesvári Zenei Fakultás dékán asszonya, dr. Stancovici Felicia, majd Kerekné Fekete Éva zongoraművész és Koczka György újságíró, a Temesvári Magyar Rádió egyik alapítója. Évente négy-öt alkalommal hangversenyt szerveztünk, melyen az érdeklődők megismerkedhettek a bartóki életművel. A társaság 2001-ben mintegy száz évig fennálló koncertcsendet tört meg Nagyszentmiklóson, és az elmúlt huszonkét évben több mint hetven rendezvényen hangzottak el Bartók művei. 2002-ben a Magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egy felújított Bösendorfer zongorát ajándékozott a társaságnak. Kezdeményezésünkre 2006-ban a helyi városi tanács Nagyszentmiklós díszpolgárává avatta Bartók Bélát, 2015-ben pedig, a zeneszerző halálának hetvenedik évfordulója alkalmából, a Nagyszentmiklósi Polgármesteri Hivatal emlékművet állított Bartók Béla tiszteletére. 2018-ban elhatároztuk, hogy egy Bartók-épületet hozunk létre a városban, és megvásároltuk az evangélikus templomot, mely teljesen elhagyatott állapotban volt. Az udvarban szép nagy tér található, mely ideális a Bartók Kulturális Központ megteremtésére. Az évek során felújítottuk a templomot, elkészítettük a kulturális központ tervrajzát, melyet eljuttattunk az illetékes román minisztériumhoz. Nagyon reméljük, ez lesz a következő lépés, mellyel tovább bővíthetjük Bartók emlékének ápolását a városban — mondta Tamás.


Prof. dr. Kerek Ferenc Csaba, Tamás Sándor és a Nagy Fülemüle leánykórus

A jelenlévők érdeklődéssel tekintették meg a filmet, mely bemutatta, hogy 2001 és 2017 között mit tett a társaság és a város Bartók emlékének megőrzése érdekében. Az eseményt a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület Nagy Fülemüle leánykórusa tette még ünnepélyesebbé.

Fényképezte: Tóth Tibor

Kapcsolódó cikkek
Ezen a napon
Bartók Béla (Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, 1945. szeptember 26.)
Rózsa Krisztina
2023.03.25.
LXXVIII. évf. 12. szám
Ezen a napon született Bartók Béla Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..