home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Balra billenő levelesláda
Talpai Lóránt
2016.06.06.
LXXI. évf. 22. szám
Balra billenő levelesláda

Köztársasági elnököt választottak Ausztriában. A végeredmény, illetve a választási véghajrá azonban enyhén szólva is gyanús volt. A hetek óta stabilan, sőt toronymagasan vezető szabadságpárti jelöltet az utolsó néhány órában, a levélszavazatok felnyitása után győzte le a zöldek jelöltje.

A történelmi néppártok bukása

Köztársasági elnököt választottak Ausztriában. A végeredmény, illetve a választási véghajrá azonban enyhén szólva is gyanús volt. A hetek óta stabilan, sőt toronymagasan vezető szabadságpárti jelöltet az utolsó néhány órában, a levélszavazatok felnyitása után győzte le a zöldek jelöltje. Mindez, avagy a választás kimenetele kísértetiesen emlékeztet a közelmúltban megtartott skót függetlenségi választás manipulált eredményére, vagy a kilencvenes évek magyar parlamenti választásaira. Akkor a jelenlegi zöldekhez hasonlóan a szabaddemokraták a választási nap végére valahogy mindig elérték az 5,001 százalékot.

Mindig is furcsának tűnt ez a „rendkívüli szerencse”, ahogyan most az osztrák választás kapcsán is. Azt természetesen senki sem gondolta, hogy Norbert Hofer simán, utcahosszal fogja megnyerni a köztársasági választást, mivel kis híján a fél világ összefogott ellene. Alexander Van der Bellen mellé pedig felsorakozott az összes ausztriai párt. Az úgynevezett cordon sanitaire által, avagy azáltal, hogy mindenki összefogott a szabadságpárti jelölttel szemben, Van der Bellennek, ha minden igaz, csaknem 200 000 szavazatnyi lemaradást sikerült ledolgoznia néhány óra alatt.

A történelmi néppártoknak, vagyis az egykori nagyobb pártoknak — mint amilyen az Osztrák Néppárt vagy a Szocialista Párt — mindez persze óriási szégyen. Mindkét jelenlegi kormánypárt rendkívüli módon leszerepelt, és arra kényszerült, hogy egy törpepárt jelöltjére szavazzon. A választás a két „nagy pártnak” mindenféleképpen megpecsételheti a sorsát. Azzal, hogy kényszerből szavaztak, és elméletileg a támogatottjuk, a zöldek jelöltje nyert, egyúttal hatalmasat is veszítettek, és egyre inkább a történelem süllyesztőjébe kerülhetnek. Habár az is igaz, hogy a választópolgárok többsége bizalmatlan a mindenkori nagykoalícióval szemben, de a jelenlegi helyzet túlmutat a bizalmatlanságon.

A legújabb osztrák választás a modern kori demokrácia, illetve a vesztébe rohanó Európa minden hibáját és gyengeségét megjeleníti. A helyzet mindenki számára kezd egyre inkább kínossá válni. Jelen esetben kínos az osztrák kormánypártoknak és az ellenzéknek is, kínos a vidéki Ausztriának, avagy a tősgyökeres osztrákoknak, de kínos a bevándorlóknak és a globális világhatalom híveinek is. Az ellentéteket ugyanis olyan mértékben fogják felerősíteni az ausztriaihoz hasonló szavazások, hogy szinte bizonyos a párhuzamos társadalmak kiépülése Európa-szerte.

A párhuzamos társadalmak Európája

Az osztrák választás végeredményét ábrázoló térkép több mint beszédes. Ha pillantást vetünk rá, akkor rögtön láthatjuk, hogy szinte egész Ausztriában Hoferre szavaztak a legtöbben, miközben Van der Bellen nyerte meg a választást azáltal, hogy a levélszavazatok mellett a nagyvárosokban aratott. Azokban a nagyvárosokban, ahol hasonló folyamatok játszódnak le, mint például Londonban, ahol az angolok kisebbségben élnek.
Ezáltal egyre inkább tűnik úgy, hogy miközben a közel-keleti, távol-keleti, ázsiai vagy akár dél-amerikai országok folyamatosan radikalizálódnak, illetve egyre erőteljesebben képviselik a saját nemzeti érdekeiket, aközben az európai országok társadalmai egyre inkább válnak heterogénekké, és távolról jött emberek, első és másodgenerációs bevándorlók döntik el a választások végeredményét.

Emellett az osztrák választás eredményéből azt is le lehet szűrni, hogy mind Ausztriában, mind Európa nyugati régióiban véget ért a többnyire 1945 óta tartó helyzet. Avagy bealkonyult annak a köztársaságtípusnak, amelyben a mérsékelt nagypártok váltogatják egymást kormányon. Ehelyett az úgynevezett őslakosság túlságosan jobbra, a bevándorlókra épülő zöld-liberális oldal pedig túlságosan balra fog tolódni a jövőben. Ezáltal a súlyosabb társadalmi villongások egyre elkerülhetetlenebbé válnak a jövőben Európa-szerte. Továbbá a pártok nem versengeni fognak egymással, hanem a szó szoros értelemben le akarják majd törölni a másikat a térképről. Van der Bellen már ki is jelentette, hogy ő nem hajlandó szabadságpárti kancellárt kinevezni, ha a 2018-ban sorra kerülő osztrák parlamenti választáson a Szabadságpárt lenne a befutó. Mindez már most előrevetíti, hogy a béke és a nyugalom korszakának Ausztriában is vége.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..