home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bajorország öntudata
Talpai Lóránt
2015.11.08.
LXX. évf. 44. szám
Bajorország öntudata

A helyzet változatlan — Merkel határidőt kapott

A helyzet változatlan

Miközben a német—osztrák határon pattanásig feszült a helyzet, az osztrák—szlovén határon pedig kerítésépítést kezdeményeznek, Angela Merkel német kancellár nem enged bírálóinak, és a legkisebb mértékben sem vállalja a felelősséget korábbi kijelentéseiért. Németországban azonban napról napra egyre többen bírálják a kancellárt a menekültválságban foglalt álláspontja miatt. Amióta ugyanis a németek a saját bőrükön tapasztalják azt az óriási nyomást, amelyet a több százezer fős menekültáradat okoz, egészen máshogyan látják a valóságot, mint hetekkel, hónapokkal ezelőtt. Merkeltől egyre többen követelik a tömegesen érkező gazdasági menedékkérők visszafordítását. A lakosság többsége ugyanis azt érzi, hogy a migránsok jelentős részét a jövőben nem lehet majd a német társadalomba integrálni, ha pedig nem dolgozzák ki és kezdik el a kiutasítási folyamatot, akkor a menekültek örökre az országban maradnak. A német lakosság aggodalma egyáltalán nem megalapozatlan, hiszen a második, harmadik generációs bevándorlók beilleszkedésével is súlyos gondok vannak az országban. Folyamatosan alakulnak ki úgynevezett párhuzamos társadalmak mind helyi, mind országos szinten. A helyzetet azonban Angela Merkel politikája még inkább súlyosbítja. A kancellár asszony folyamatosan a humanitásra és a multikulturalitásra hivatkozik, miközben nyilatkozataiból számtalanszor kiderült, hogy pusztán kétkezi munkaerőt lát a menekültekben, mit sem törődve az éles vallási, szociális, politikai, világnézeti ellentétekkel. Ezeket a legkisebb mértékben sem szabad alábecsülni, örökre véget vethetnek ugyanis a nyugati társadalmak békéjének. Angela Merkel az utóbbi hetekben csupán annyit változtatott álláspontján, hogy a felelősséget megpróbálta globális szintre emelni. Módosult véleménye szerint a menekültválságot most már nem lehet a német határon megoldani, inkább a török határon. Erre utalnak azok a mondatai, amelyek a Törökországgal való együttműködés szükségszerűségét hangsúlyozzák.

Merkel határidőt kapott

Merkeltől teljesen eltérően látja a helyzetet Horst Seehofer bajor miniszterelnök. A német kancellár asszony bajor párttársa szerint elég lenne néhány hétig erélyesen fellépni a határokon, és a visszafordított migránsokról a világ minden részébe eljutó felvételek hatására hamar alábbhagyna a hullám. Seehofernek olyannyira elege lett a német hivatalos kormánypolitikából, hogy valójában ultimátumot adott Merkelnek és a szövetségi kormánynak: arra szólította fel a kancellár asszonyt, hogy november 1-jén fejezze be a nyitott határok politikáját. Seehofer azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a tartományi rendőrség hamarosan lezárja majd a bajor—osztrák határt, a Bajorországba érkező menedékkérőket pedig egyeztetés nélkül átirányítják más tartományokba.
A bajor miniszterelnök Ausztriát és Faymann osztrák kancellár tevékenységét is igen erősen bírálta. Mint ismeretes, Merkel és Faymann kezdeményezték a nyitott határok politikáját megalapozó döntést még szeptember elején. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a bajor miniszterelnök sem volt mindig ennyire szigorú. Egy esztendeje még azt hangsúlyozta, hogy ha a bevándorlók készen állnak a német nyelv elsajátítására és használatára, a törvények betartására és arra, hogy saját munkájukkal fedezzék a megélhetésük költségeit, akkor szívesen látott vendégek Bajorországban. Most azonban fordult a kocka, és Seehofer állítólag még a keresztényszocialisták és a kereszténydemokraták koalícióját is hajlandó felrúgni a német kancellár asszony félreállítása érdekében. E drasztikus lépés egyik oka a párt népszerűségének zuhanórepülése lehet. A CDU/CSU támogatottsága ugyanis hosszú évek óta nem tapasztalt mélyponton van. Merkel akár azt is megtehetné, hogy ezzel nem foglalkozik, de hatalmas hibát követne el, ha Németország tizenhat tartománya közül a legerősebbet és világviszonylatban is a legjelentősebbet fordítaná maga ellen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..