Bach Mindenkinek Fesztivál — Hertelendyfalván is

Bach Mindenkinek Fesztivál — Hertelendyfalván is

Nemrégiben Hertelendyfalván is tető alá hozták a Bach Mindenkinek elnevezésű fesztivált. Klarinéton, zongorán, fagotton és hegedűn, illetve énekhanggal.

A Bach Mindenkinek Fesztivál nemzetközi program Dale Henderson New York-i csellista kezdeményezésére jött létre 2010-ben, Bach in the Subways néven. Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából ingyenes koncerteket tartanak kiváló muzsikusok közreműködésével, nyilvános helyszíneken, ünnepelve a zeneszerzőt, ezáltal népszerűsítve a klasszikus zenét. Magyarországon 2015 óta rendezik meg ezt a programot.


Kiss Andrea (a szerző felvételei)

A tanár-diák relációjú esemény vojlovitzi ötletadója, kezdeményezője, hangszerileg és karnagyi szerepkörben is aktív résztvevője, továbbá moderátora Kerekes-Székely Zita nyugalmazott zenepedagógus volt. A helyi református imateremben tartott eseményen az egykori önálló falu református egyházközségének kórusa is fellépett.


Kiss Laura

Mivel a zene nyelvét mindenki megérti, a keresztyén ember pedig énekhanggal is dicséri az Urat, a 334 évvel ezelőtt, történetesen 1685. március 21-én született német barokk zeneszerző, orgonista, hegedűművész és nemkülönben kiemelkedő egyházi munkás opusából egynéhány kórusra írt darab is felcsendült. A hangszerszólisták, -kettősök és a trió alkalmi tolmácsai Kiss Laura (klarinét), Kiss Andrea (zongora) és Bálint Róbert (fagott) diákok, valamint Bálint Ligeti Mária (zongora), Kerekes-Székely Zita (hegedű), Györfi Sándor (hegedű) és Székely Csilla (zongora) zenepedagógusok voltak. A nyitányban elhangzó igeszakaszra (Zsolt. 147,7) építkezve ft. Halász Béla lelkész úr, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke tartott rövid áhítatot.

A találkozó kötetlen társalgással és szeretetvendégséggel ért véget.


Székely Csilla és Kerekes-Székely Zita

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Bach Mindenkinek Fesztivál — Hertelendyfalván is
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.02.16.
  • LXXV. évfolyam 6. szám
Facebook

Támogatóink