home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az utak királyai — a kamionok
Lábadi Loránd
2018.09.07.
LXXIII. évf. 35. szám
Az utak királyai — a kamionok

A kamionok a világ minden pontján megtalálhatóak, hiszen gondoskodni kell az áruszállításról.

Sokunkat felbosszantanak, mert gyorsan mennek, de hát időhöz van kötve a mozgásuk, továbbá zajosak, ami nem csoda, hiszen akár 40 tonna rakományt is képesek szállítani, ehhez a munkához pedig olyan erőforrásra van szükség, amely lehetővé tudja tenni a kellő lóerőt. Tehát rossz a véleményünk róluk, ami lehet jogos vagy nem jogos, de egy szempontról nem szabad megfeledkeznünk: árut szállítanak. Ez az áru az üzletek polcaira kerül majd, és mi csak azért vehetjük meg a szükséges dolgokat, mert ezek a dübörgő monstrumok idejében kiszállították a lisztet, cukrot, húst stb.

Az első teherautó 1896–ban gördült ki a Daimler autógyárból, Phönix néven. A terhelhetősége 1,5 tonnát tett ki, kéthengeres, négyütemű és 16 lóerős motorral volt meghajtva. 1900-ban Karl Benz saját teherautót gyártott, mely nagy áttörést hozott ebben a kategóriában. Ezzel megkezdődött az áruforgalom, előbb rövid útszakaszokon, később pedig már a nagyobb távolság sem okozott semmilyen nehézséget. Eleinte a téglagyárak és a sörfőzdék vásárolták nagy számban ezeket a járműveket, így az áru szinte mindenhova eljutott. A fejlődés elképesztő gyorsaságú volt, és ez a tendencia most is tart, mivel újabbnál újabb műszaki megoldásokra van szükség.

A kamion felépítése: erős váz, megfelelő motor, vezetőfülke, hely a rakomány számára, nyereg a pótkocsi vontatására. A konstrukciója alapján létezik olyan típus, amely maga szállítja a terhet az alvázra szerelt raktér által. A raktér lehet plató, zárt doboz, hűtött raktér, valamint tartály folyékony anyagok szállítására. Az alváz hosszúsága két-, illetve hattengelyes, pótkocsit is vontathat, így már szerelvénnyé válik. A nyerges vontató csak félpótkocsi vontatására van kialakítva, önmaga nem alkalmas rakomány szállítására. A nyerges vontatók általában rövid alvázú teherautók, melyeken a vezetőfülke mögött nyereg található a félpótkocsi vontatására. Ehhez kapcsolódva veszi át a nyerges vontató a rátámaszkodó félpótkocsi súlyának egy részét.

A teherjármű pótkocsis szerelvényként legfeljebb 18,75 méter, nyerges szerelvényként pedig 16,5 méter hosszú, 4 méter magas és 2,6 méter széles lehet. A kisebb méretű áruterítő teherautóknak kisebb motorjuk van, és kevésbé kényelmesek is, mint a nemzetközi, azaz a távolsági járművek. A távolsági teherautókban nagyobb hálófülke található az ülések mögött, a hálókabinos kamionok minimális légtere pedig törvénnyel van szabályozva. A hálófülkék egyébként magasított tetővel készülnek. A légellenállás csökkentésére légterelő spoilereket szerelnek fel a kabin tetejére. Az éppen pihenő vezető a kabinban tölti a szabadidejét, ezért ez egy pontosan megtervezett és kialakított helyiség. Az Egyesült Államokban extra hosszú hálófülkékkel felszerelt teherautók is készülnek, melyek egy lakókocsi komfortjával is felérnek, illetve zuhanyzó is található bennük.

A legnagyobb európai teherautó-gyártók a DAF (Hollandia), az Iveco (Olaszország), a MAN (Németország), a Mercedes-Benz (Németország), a Renault (Franciaország), a Scania (Svédország) és a Volvo (Svédország). Az észak-amerikaiak közül a Mack, a Ford, a Chevrolet, a GMC, a John Deere és a Dodge emelhető ki. A járművek terhelhetősége a tengelyek számától függ: az öt- vagy ennél több tengelyeseké akár 40 tonna is lehet, a kéttengelyeseké 20. A legerősebb teherautók 900 lóerősek, illetve 680 wattosak, öttengelyesek, összkerékmeghajtásúak, V12-es, 12 hengeres dízelmotorral. A jármű saját tömege 40 tonna, terheléssel azonban 71 is lehet. Ebből a modellből mind ez idáig négy darabot gyártottak — a magas ára valószínűleg nagy hatással van az értékesítésére. A teherautók fékrendszere tökéletes kell hogy legyen, mert ezt a nagy tömeget szükség esetén meg is kell állítani. Erről általában kétkörös, az első és a hátsó tengelyen található tárcsafék gondoskodik, mely blokkolás- és kipörgésgátlóval van kiegészítve. Az üzemanyagtartály 900 + 450 literes, természetesen modelltől eltérően.

A leírtak alapján ezek a járművek valóban rászolgáltak az utak királyai titulusra. A vezetők a kényelem legmagasabb szintű kialakításában részesülnek, ez részben kompenzálja őket a hosszú utak monotonitásáért. Ettől függetlenül azonban nagyon sokat vannak távol a családjuktól, és számukra ünnep vagy hétvége sincs. Az úton pedig szinte mindig életveszélynek vannak kitéve. Ezért próbáljunk meg egy kicsit elnézőbbek lenni velük, hiszen csak a munkájukat végzik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..