home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az úszáshoz szeretni kell a vizet
Bíró Tímea
2018.07.06.
LXXIII. évf. 26. szám
Az úszáshoz szeretni kell a vizet

Itt a fürdőszezon, elérkezett az ideje a vízbe csobbanásnak. Az úszóiskolákban a kisebbekre is gondolnak, hiszen szakképzett oktató segítségével tanulhatják meg szelni a vizet.

A gunarasi Gubik Krisztina a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium sporttagozatának elvégzése után Pécsett folytatta tanulmányait testnevelő-edző szakon, jelenleg pedig Szegeden képezi magát testnevelő-egészségfejlesztő tanárnak. A pécsi tanulmányai során kötelező volt úszásoktatáson részt venni, 2016-ban megszerezte az OKJ úszóedzői diplomát, és immár harmadik éve foglalkozik a csantavéri úszóiskolába jelentkező nebulókkal. Ennek kapcsán beszélgettünk.

— A létszám minden évben növekszik, az idén hatvan gyereket tud fogadni az úszóiskola, és kisegítő tanárral dolgozom. Életkor alapján csoportosítom a kicsiket. Ötéves kortól várjuk őket — ettől kezdve ajánlott —, és maximum tizennégy éveseknek szól az oktatás. Kiss Miklós mesteredző is négy-öt éves kortól tartja a legideálisabbnak a kezdést, a későbbi versenyeredmények miatt. Az órákat bemelegítésként alapkoordinációs gyakorlatokkal kezdjük, majd a fő résszel folytatjuk, melyben a kezdők esetében karikába bújást, gombócot, palacsintát, siklást hason és háton, csillagot hason és háton, gyorsúszáslábtempót, hátúszáslábtempót végzünk, a középhaladókkal a gyorsúszást, a haladókkal pedig a mellúszást tanuljuk részekre bontva, majd lezárásként játszunk a vízben. Ha lankad a figyelem, akkor a tanulás közben is beiktatok néhány fogó- és futójátékot, például szalagfogó, érintőfogó, tűz-víz repülő vagy labdajátékot, mint amilyen a pontgyűjtő vagy a kiütő. Egy óra hosszáig tart a foglalkozás, és húsz alkalommal találkozunk.

Krisztina kiemelte, fontos, hogy a gyerek ráhangolódjon a vízre, illetve megszokja és megszeresse. Nem lehet úgy megtanítani valakit úszni, ha fél a víztől, ezért mindenképp a vízhez szoktatással kezdjük.

— Az első két órán már látható, hogy ki fél a víztől, mert ha például nem mer lebukni a víz alá, és felhozni a karikát, vagy a vízicsillagot nem csinálja meg, akkor tudom, hogy nem tehetem a kezdőkhöz, hanem a bubik csoportba. Ilyenkor azon van a hangsúly, hogy az egyén megbarátkozzon a vízzel.

Krisztina jótanácsokat is adott azoknak a szülőknek, akik nem az úszóiskolában szeretnék megtanítani úszni a csemetéiket.

— Mozgás előtt másfél órával kell enni, ennyi idő alatt emésztődik meg a táplálék, viszont a folyadékfogyasztásra ügyelni kell a meleg miatt. Egyáltalán nem díjazom azt, amikor valakit úgy tanítanak meg úszni, hogy belelökik a vízbe, hiszen vannak olyanok, akiknek ez akkora traumát okoz, hogy örökre elmegy a kedvük, mert kialakul bennük a víztől való félelem. Fontos a fokozatosság. A gyerek tanmedencében kezdje a tanulást, és ha már tud taposni (egy helyben fennmaradni) a vízben, akkor lehet a nagymedencében tanítani. Először abban a vízben tud koncentrálni, ahol leér a lába, hiszen olyan környezetben, ahol fél, nem arra fog figyelni, hogy mit mondanak a szülei, hanem arra, hogy életben maradjon. Lehet karúszót is használni, az úszógumi viszont sokkal nagyobb figyelmet igényel, mivel a gyerek kicsúszhat belőle.

A csantavéri Delfin Úszóklub július 2-án nyitotta meg a kapuit, az érdeklődőket sok szeretettel várják.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..