home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az újságírók nem térdelnek le!
(—)
2016.01.16.
LXXI. évf. 2. szám
Az újságírók nem térdelnek le!

Január 11-én Szerbia tizenhárom városában tartották meg azt a tiltakozó megmozdulást, amelyen a szerb védelmi miniszter szexista kijelentése és az újságírószakma jogainak csorbítása ellen tüntettek. Szabadkán a szerb és a magyar újságírók együtt fejezték ki elégedetlenségüket a hatalom viszonyulása ellen.

Natalija Jakovljević bevezető szavai után az újságírók kiáltványának szövegét Vanja Kolar és Basity Gréta olvasta fel, illetve felszólalt Tatjana Ljubić és Gyurkovics Virág. A tiltakozó megmozdulást Csernik Árpád színművész performance-a zárta, az előadó a mintegy százfős szabadkai tüntető tömeget is megmozgatta.

Mindennek oka Bratislav Gašić védelmi miniszter megjegyzése, melyet Zlatija Labović újságírónőhöz intézett: „Szeretem, amikor az újságírónők ilyen könnyen letérdelnek.” A kijelentés miatt az újságírószakma országszerte tiltakozó megmozdulásokat szervezett Az újságírók nem térdelnek le! elnevezéssel. A tiltakozás legfőbb célja a polgárok szabad tájékoztatáshoz való jogának megvédése, szembeszegülés a szexista megnyilvánulásokkal és a nemi diszkriminációval, melyek állami tisztségviselők kijelentéseiben és lépéseiben nyilvánulnak meg.

Az alábbiakban Az újságírók nem térdelnek le! kezdeményezés kiáltványából idézünk:

„Mi, újságírók és újságírónők követeljük, tegyék lehetővé számunkra, hogy objektíven és idejében tájékoztathassuk a polgárokat minden számukra jelentős kérdésről, és ily módon ellenőrizhessük a hatalmi szervek munkáját. Ez ugyanis az újságírószakma létezésének lényege minden demokratikus társadalomban.

Szerbiában minden eddigi hatalmi struktúra ellenőrzés alá akarta helyezni a médiát, az elmúlt tíz év során a politikusok és a pénzügyi hatalmasságok nyomásgyakorlása következtében az objektív és kritikus médiumok a lét peremére sodródtak. Emiatt a médiumok tulajdonosait és menedzsmentjét is felelősség terheli, akik önös érdekeik által vezérelve könnyedén engedtek ennek a nyomásgyakorlásnak. De a felelősség jelentős része bennünket terhel, mert eme folyamatok során nem fejtettünk ki idejében elég kemény ellenállást.

Ezen most változtatni akarunk. Ehhez az Önök támogatására van szükségünk, mert tudjuk, egyedül semmin sem tudunk változtatni, viszont a változás, melyre törekszünk, minden olyan ember érdeke, aki normális országban szeretne élni. Ezért ez a támogatás nem csak a mi ügyünk.

Tiltakozásunk oka az a megjegyzés, amelyet Bratislav Gašić intézett kolléganőnkhöz, Zlatija Labovićhoz. Jelenleg Gašićnak a védelmi tárca éléről való menesztése az egyetlen követelésünk a hatalomtól, de ez csak az első lépés. Folytatjuk a harcot, hogy az újságírószakma a társadalomban az őt megillető helyre kerüljön, küzdünk a nők iránti egyenjogú viszonyulásért, elsősorban az állami tisztségviselők, a közhatalmat gyakorlók részéről és az egész társadalom részéről is. Tisztában vagyunk vele, hogy Bratislav Gašić és más állami tisztségviselők munkájával kapcsolatban számos fontosabb kérdés is felmerült már, de egyre sem érkezett válasz. Az újságírószakma alulteljesített. De mi éppen ezt követeljük: lehetőséget, hogy mindezekre a kérdésekre választ kapjunk, és követelhessük, hogy a felelősök viseljék a tetteik következményeit. Nem fogjuk megengedni, hogy a fontos történések feledésbe merüljenek, szeretnénk végre eleget tenni kötelezettségünknek.”

Az újságírók nem térdelnek le! kezdeményezés követelései közé tartozik a többi közt az is, hogy:

Aleksandar Vučić kormányfő haladéktalanul, kifogások és obstrukció nélkül továbbítsa a képviselőházhoz a Bratislav Gašić menesztésére vonatkozó javaslatot, amire még december 7-én ígéretet tett.

Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási miniszter álljon a nyilvánosság elé, és mondja el, mit tett eddig azért, hogy Gašić viselje tette következményeit.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos éljen minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel, és vonja felelősségre Bratislav Gašićot a nők megsértése miatt.

Zorana Mihajlović kormányalelnök tájékoztassa a közvéleményt azokról a lépésekről, amelyeket mint a szerbiai kormány nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó koordinációs testületének elnöke tett azért, hogy képet kapjon a nemek közötti egyenjogúság helyzetéről a Bratislav Gašić által irányított védelmi tárcán belül, valamint a miniszter nyilvános kommunikációjában, mivel egyértelmű bizonyítékok támasztják alá a politikus szexista irányultságát.

Az újságírók felszólítják továbbá a politikusokat és az állami tisztségviselőket, hogy tartózkodjanak a szerkesztéspolitikára kifejtett nyomásgyakorlástól, és a jövőben legyenek nyitottak az újságírói kérdésekre; illetve a médiumok tulajdonosait, menedzsereit és szerkesztőit, hogy álljanak ellen a nyomásgyakorlásnak, és ettől a saját dolgozóikat is védjék meg, tegyék lehetővé számukra az egzisztenciális minimumot és a törvény által szavatolt munkásjogok tiszteletben tartását.

„Csak akkor remélhetjük, hogy változást érhetünk el, ha mindannyian legyőzzük a félelmünket” — áll a kiáltványban.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..