home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az ötödik generációs SEAT Ibiza
Berta Attila
2017.09.02.
LXXII. évf. 34. szám
Az ötödik generációs SEAT Ibiza

A legnépszerűbb spanyol autó ötödik nemzedéke az eleganciájával, a tágas terével és a technikai adottságaival a jövőben megjelenő Polo előhírnöke.

 A Volkswagen új alvázán fut, motorkínálata pedig sokkal élvezetesebbé teszi a vezetést.

Hamarosan érkezik az ötödik generációs SEAT Ibiza, a legmenőbb spanyol autó, melyből az 1984. évi bemutatkozása óta mintegy 5,5 millió darabot adtak el. Ilyen nagy vásárlói bizalom esetén egyetlen gyártó sem engedhet meg magának hibát. És mint tudjuk, ezzel a modellel valóban nincs semmi baj. Az új Ibiza a Barcelona melletti martorelli gyárban készül, és külsőre nagyon tetszetős. Nem extravagáns, viszont modern, és sok szembetűnő része van.

A leggazdagabb FR és Xcellence csomagban (a kínálat alsó fele a Reference és a Style) alumíniumfelnikkel, LED-lámpákkal, mindenféle formatervadalékokkal és díszítésekkel érkezik. Ez mind hozzájárul az első benyomáshoz, de ami igazán lenyűgöző, az a karosszéria aránya: megmaradt a hosszúság (406 cm), viszont 9 cm-rel szélesebb lett (178 cm). Az alváz méretei is újak. Az Ibiza az első olyan modell a Volkswagen-csoportban, amely a konceptuális MQB alvázat használja egy kissé módosított A0-s variációban, melyen már a Polo is fut. Ez leginkább a tengelyközi távban mutatkozik meg, mely 9,5 cm-rel nagyobb (256 cm), az első nyomtáv 6, a hátsó pedig 5 cm-rel szélesebb. Az alacsonyabb osztályokban ez sokat számít, így az új vonalvezetésnek köszönhetően az Ibizából valósággal sugárzik a magabiztosság. Háromajtós, valamint karaván változat nem lesz többé.

A belső tér a korszerű vonalvezetésével, a modern anyagborítással és a sokkal gazdagabb felszereltségével kápráztat el mindenkit, aki beül az autóba. Általában az az első benyomás, hogy a belső tér sokkal tágasabb lett, és ezt a számok is igazolják: szélességben 7 cm-rel, a térd számára a hátsó üléseken 3,5 cm-rel, magasságban pedig 2 cm-rel több hely van. Az alsóbb kategóriás osztályban az ülések is szélesebbek, méghozzá 4 cm-rel. Az FR csomagban jelentősen megnövelték az oldalsó részeket, ezért sokkal kényelmesebbek. A kitűnő tervezést az is bizonyítja, hogy a csomagtartó űrtartalma 355 liter.

A SEAT Ibiza az osztálya legnagyobb képviselője. A funkcionális és dizájnermegoldások a Volkswagen csoport tervezői gárdáját dicsérik. Minden modern és minőségi, sok határozott vonalvezetéssel, ám az összkép egyúttal egyszerű és nyugodt is. Az ülés helyzete, illetve a kormányhoz és a váltóhoz viszonyított kéztartás sofőrbarátnak nevezhető, a próbaváltozatok pedig azt mutatják, hogy a SEAT sikeresen „beugrott” a legkorszerűbb biztonsági és multimediális eszközök gyorsvonatába. Minden van a kínálatban, csak néhány dolgot említsünk: az okostelefonokkal való kommunikáció és azok alkalmazásainak használata, az aktív fékezés biztonsága, a vezetés módjainak kiválasztása (Normal, Eco, Sport és Individual). Ez utóbbi elsősorban a hozzáfizetett összeg mértékétől függ.

A hangszigetelés annyira jó, hogy az utastérben alig lehet hallani a külvilág, illetve a motor zaját, emellett pedig a függesztés zajcsökkentését is kiválóan megoldották. Az úgynevezett félmerev függesztést alkalmazták — a szélesebb nyomtáv és a lengéscsillapítók, illetve a rúgok új kalibrációjával. Az autó fekvése még a legigényesebb vezetőket is kielégíti, ebben pedig nagy szerepe van az elektrohidraulikus kormánynak is. A motorok kínálata is modernebb, ezek már a megszokott Volkswagen-polcról kerültek le. Az induló típus egy háromhengeres szívómotor (1.0 MPI, 75 LE), melynek turbó változata 95, illetve 115 lóerőt fejt ki. Az év végére terveznek egy négyhengeres 1,5 TSI Evo motort (150 LE), mely majdnem olyan, mint az új Golfé. A különbség, hogy kis megterhelés alatt két henger kikapcsolható, amivel jelentős megtakarítást lehet elérni.

A hazai piacon a vásárlók számára valószínűleg a már ismert 1,6 TDI dízelmotor (80, 95, 115 LE) lesz a legérdekesebb. Minden 95 lóerős motor ötfokozatú váltóval érkezik, az erősebbek hatfokozatúval, ám hétfokozatú automatikus DSG-váltók is lesznek. Érdekes továbbá az 1,0 TSI a maga 155 lóerejével és 200 Nm nyomatékával. A 100 km/h-s sebességet 9,3 másodperc alatt éri el, nyílt úton pedig nagyon energikus, 80-tól 120 km/h-ig 10,9 másodperc alatt jut el. Normál vezetés közben csendes, gyorsításnál egy kissé fojtott és „szemtelen”, üresjáratban viszont semmi vibráció nem érződik. Az Ibiza tehát minden téren többet nyújt, mind eddig — sajnos az árában is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..